Η ΑΕΚ γεύεται από πέρυσι το νέκταρ της επιτυχίας, φτάνοντας στον στόχο που είχε θέσει όταν εκκινούσε από το μηδέν πριν από πέντε χρόνια: να επιστρέψει στην κορυφή. Η Ενωση, κάνοντας κάθε χρόνο και ένα βήμα μπροστά, κατέκτησε τον περσινό τίτλο στην Ελλάδα, έχοντας ήδη πανηγυρίσει νωρίτερα και ένα Κύπελλο.

Παράλληλα, επέστρεψε πέρυσι σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ενώ πλέον μπροστά της υπάρχει η τεράστια πρόκληση της συμμετοχής στο Champions League. Η πρωταθλήτρια Σκωτίας Σέλτικ δεν μπόρεσε να σταματήσει την πορεία της ομάδας του Μαρίνου Ουζουνίδη προς το όνειρο, με την ΑΕΚ να είναι έτοιμη να ανοίξει τα φτερά της για τα καλά.

Για να φτάσει στο σήμερα η Ενωση, χρειάστηκε πολύς αγώνας και υπομονή. Η ομάδα ξεκίνησε το 2013 από την Γ’ Εθνική, μπαίνοντας σε άγνωστα μονοπάτια. Τα οποία ωστόσο προσπέρασε με… συνοπτικές διαδικασίες. Εξασφαλίζοντας σε δύο χρόνια ισάριθμες ανόδους και γυρίζοντας το 2015 στη φυσική της θέση.

Κάθε χρονιά από εκείνες που προηγήθηκαν ήταν ξεχωριστή. Με στιγμές που τις σημάδεψαν, είτε λίγο είτε πολύ. Και οι οποίες έπαιξαν τον δικό τους ρόλο για να φτάσουμε στο τώρα και στη διαμόρφωση της σύγχρονης κιτρινόμαυρης ιστορίας που ακόμα… γράφεται.

Το γκολ του Πλατέλλα

Η σεζόν της Γ’ Εθνικής ξεκίνησε με την ΑΕΚ να δείχνει δυσκολία να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του πρωταθλήματος. Το σύνολο του Τραϊανού Δέλλα έκανε γκέλες στην πορεία προς την άνοδο, φτάνοντας στα μέσα της σεζόν να κοντράρεται με τον Ηρόδοτο για την πρώτη θέση του ομίλου. Κάτι που είχε μετατρέψει τον αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων στο Παγκρήτιο σε… ντέρμπι.

Αγωνιστικά αυτό αποδείχθηκε και στην πράξη, μιας και το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο μέχρι τέλους. Μάλιστα, για να μπορέσει η ΑΕΚ να φύγει με τη νίκη, χρειάστηκε ένα ασύλληπτο γκολ του Πλατέλλα στις καθυστερήσεις. Ετσι η Ενωση πήρε τη νίκη με 2-1 και άφησε οριστικά πίσω της τον Ηρόδοτο. Πατώντας από εκείνο το σημείο και μετά για τα καλά το γκάζι, προκειμένου να φτάσει στο φινάλε σε μια άνετη άνοδο στη Football League.

Τo πρώτο ντέρμπι!

Το 2014 η ΑΕΚ έμπαινε στο τελικό βήμα για την ολική επιστροφή της. Η ομάδα μετείχε στη Football League, αποκτώντας παράλληλα το δικαίωμα της συμμετοχής και στο Κύπελλο. Στο πρωτάθλημα η Ενωση, που είχε ήδη ρόστερ επιπέδου Σούπερ Λίγκας, δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα. Η άνοδος εξασφαλίστηκε εύκολα, με την ομάδα του Δέλλα να παίζει κατά διαστήματα και όμορφο ποδόσφαιρο. Βλέποντας παράλληλα ποδοσφαιριστές της όπως ο Μάνταλος να στελεχώνουν και την εθνική ομάδα.

Στο Κύπελλο τα πράγματα ήρθαν έτσι που η ΑΕΚ κατάφερε να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά. Αντίπαλός της ήταν ο Ολυμπιακός, με την Ενωση να θυμάται και πάλι τι εστί… ντέρμπι. Το πρώτο παιχνίδι στο Φάληρο έληξε 1-1, με την ΑΕΚ να δείχνει πως μπορούσε να κοιτάξει στα μάτια τους τότε πρωταθλητές Ελλάδας. Ετσι, η ρεβάνς του ΟΑΚΑ μετατράπηκε στο ματς της χρονιάς.

Πάνω από 60.000 φίλοι του Δικεφάλου κατέκλυσαν το Στάδιο, δημιουργώντας μια φανταστική ατμόσφαιρα. Το παιχνίδι ήταν κλειστό και θα κρινόταν στις λεπτομέρειες. Από μια τέτοια, ο Χάρα κατάφερε να σκοράρει λίγο πριν από το φινάλε και να δώσει στον Ολυμπιακό νίκη-πρόκριση. Το ματς δεν τελείωσε ποτέ, με οπαδούς της ΑΕΚ να εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο και το όνειρο της κατάκτησης ενός τίτλου από τη… Football League να σβήνει. Σε ένα παιχνίδι που αναμφίβολα σημάδεψε εκείνη τη σεζόν της Ενωσης.

Επιστροφή και… κούπα

Τα δύο δύσκολα χρόνια ανήκαν πια στο παρελθόν για την ΑΕΚ. Η Ενωση το 2015 επέστρεψε στην κατηγορία όπου ανήκει, με στόχο να αφήσει οριστικά πίσω όσα προηγήθηκαν. Η σεζόν ωστόσο δεν ξεκίνησε καλά, με αποτέλεσμα έπειτα από ένα παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό και μια βαριά ήττα με 4-0 να αποχωρήσει ο Τραϊανός Δέλλας και τη θέση του στον πάγκο της ομάδας να πάρει ο Γκουστάβο Πογέτ.

Με τον Ουρουγουανό στο τιμόνι η ΑΕΚ βρήκε ταυτότητα και κατάφερε να τερματίσει στην 3η θέση του πρωταθλήματος. Ομως το πιο σημαντικό επίτευγμα της Ενωσης ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου. Οι Κιτρινόμαυροι κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στον τελικό, με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.

Η πρόκληση της κατάκτησης ενός τίτλου με την επιστροφή της ομάδας στη Σούπερ Λίγκα ήταν τεράστια και η ΑΕΚ δεν την άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτη. Με τα γκολ των Μάνταλου και Τζιμπούρ το Κύπελλο βάφτηκε κιτρινόμαυρο, σε έναν τελικό που έγινε χωρίς παρουσία θεατών για λόγους ασφαλείας.

Ο στόχος είχε επιτευχθεί, με την επιστροφή της Ενωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο να είναι γεγονός. Ο κόσμος της ΑΕΚ βγήκε ξανά στους δρόμους έπειτα από χρόνια, κιτρινίζοντας τη Νέα Φιλαδέλφεια. Στην πρώτη μεγάλη δικαίωση της προσπάθειας που ξεκίνησε το 2013.

Αραούχο και όνειρα Ευρώπης

Την επόμενη χρονιά η ΑΕΚ καλούνταν να κάνει το βήμα παραπάνω. Η ομάδα χτίστηκε το καλοκαίρι με στόχο να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα, όμως το πείραμα με τον Τιμούρ Κετσπάγια απέτυχε. Ο γεωργιανός τεχνικός αποχώρησε πολύ σύντομα από την ΑΕΚ, όμως και η επιλογή του διαδόχου του ήταν επίσης αποτυχημένη. Ο Ζοσέ Μοράις αντί να βελτιώσει την Ενωση τη βύθισε ακόμα περισσότερο στη βαθμολογία με αποτέλεσμα στη διάρκεια της σεζόν να υπάρξει και άλλη αλλαγή στον πάγκο. Ο Μανόλο Χιμένεθ κλήθηκε να αναμορφώσει την ομάδα, επιστρέφοντας στην ΑΕΚ.

Ο ισπανός τεχνικός είχε σημαντική βοήθεια και από την ενίσχυση που έγινε τον Ιανουάριο, με σημαντικότερη την προσθήκη του Σέρχιο Αραούχο. Η Ενωση κατάφερε να κερδίσει τη μάχη της συμμετοχής της στα play offs, εκεί όπου στο φινάλε τερμάτισε πρώτη! Παίρνοντας μια μεγάλη νίκη στη Νέα Σμύρνη επί του Πανιωνίου, με ένα γκολ του Αργεντινού.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα για τη σεζόν, που κρίθηκε πετυχημένη. Παρότι δεν συνδυάστηκε με τρόπαιο, μιας και στον τελικό του Βόλου η Ενωση γνώρισε την ήττα από τον ΠΑΟΚ.

Κορυφή μέσω… Τούμπας

Η πορεία του Χιμένεθ στον πάγκο της ΑΕΚ εξασφάλισε στον Ισπανό την παρουσία του στην ομάδα και τη νέα σεζόν. Ο Χιμένεθ είχε δημιουργήσει ένα σκληροτράχηλο σύνολο, που από την αρχή της σεζόν έδειξε ότι είναι από τα φαβορί για το πρωτάθλημα. Το οποίο τελικά ήρθε, με την ΑΕΚ να επιστρέφει στην κορυφή έπειτα από 24 χρόνια!

Για να συμβεί αυτό, χρειάστηκε να φύγει αλώβητη από την Τούμπα. Το ντέρμπι των Δικεφάλων θα έβγαζε τον πρωταθλητή, με την ΑΕΚ να βολεύεται με δύο αποτελέσματα. Τελικώς, κατάφερε να πάρει τους βαθμούς σε ένα παιχνίδι που δεν τελείωσε ποτέ, λόγω της εισόδου του οπλοφορούντος Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο έπειτα από την ακύρωση του γκολ του Μάτος από τον διαιτητή Κομίνη.

Ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε, η ΑΕΚ πήρε τους βαθμούς και έτσι ο τίτλος ήρθε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Με την Ενωση να κάνει φιέστα στη Ριζούπολη, στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος.