Τα καλοκαίρια μίκρυναν. Η περίοδος ξεκούρασης μετριέται πλέον σε λίγες εβδομάδες. Το καθισιό έδωσε τη θέση του στη δράση και η ανεμελιά στην εγρήγορση. Τι αλλαγές συντελούνται αλήθεια και καλά-καλά δεν θέλουμε να τις αντιληφθούμε;

Οχι πολλά χρόνια πριν, όλα έμοιαζαν διαφορετικά. Το πρωτάθλημα τελείωνε μέσα ή τέλη Μαΐου, οι ποδοσφαιριστές έφευγαν για διακοπές και όταν επέστρεφαν ετοιμάζονταν για τις υποχρεώσεις που εκκινούσαν στα τέλη Αυγούστου ή, για να πάμε σε πιο σύγχρονες εποχές, κοντά στις 20 του ίδιου μήνα. Τώρα, όλοι λειτουργούν χωρίς να πατούν φρένο. Ασταμάτητοι! Με το που τελείωσε το Μουντιάλ στις 15 Ιουλίου, άρχισαν οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Και βέβαια με τη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων που έχασαν έδαφος και προσπαθούν να το ξανακερδίσουν. Συνεχόμενα παιχνίδια, πάει να πει κάθε εβδομάδα από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και δώθε. Φυσικά, ευρωπαϊκό ραντεβού υπάρχει και τις προσεχείς ημέρες και κάπως έτσι θα πάει η κατάσταση μέχρι το φινάλε του καλοκαιριού. Αν μάλιστα προσθέσουμε και την έναρξη του πρωταθλήματος, διαπιστώνουμε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου όλοι οι παίκτες θα έχουν κληθεί να σηκώσουν ήδη ένα βαρύ πρόγραμμα, να έχουν ξεπεράσει κάποια μεγάλα εμπόδια και να έχουν πάρει καλή θέση εν όψει της συνέχειας της σεζόν.

Κάποτε, τα καλοκαίρια ανήκαν στον στίβο, στις μικρές εθνικές ομάδες του μπάσκετ, στο πόλο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή στα λοιπά πρωταθλήματα. Ηταν μια γοητευτική πραγματικότητα. Πέρασε. Γιατί πλέον η σκυτάλη δόθηκε στο ποδόσφαιρο και μολονότι ξεφυτρώνουν ωραία πρόσωπα αθλητών που πρωταγωνιστούν σε αγώνες και κερδίζουν πίτα της δημοσιότητας αξίζει να επισημανθεί ότι το ποδόσφαιρο δεν χάνεται από το προσκήνιο. Οι διασυλλογικές διοργανώσεις γιγαντώθηκαν, στην αφετηρία βρίσκονται όλο και περισσότερες ομάδες, τα παιχνίδια διαδέχονται το ένα το άλλο και τα ρεπό ή τα κενά διαστήματα μοιάζουν με άγνωστους όρους. Γιατί στην προσπάθειά τους να γεμίσουν τις ημερομηνίες οι αδηφάγοι ιθύνοντες δεν υπολογίζουν το παραμικρό. Ούτε κούραση, ούτε φόρτωμα στο καλεντάρι, ούτε, πολύ περισσότερο, το ενδεχόμενο κάποιος να βαρεθεί από την υπερπροσφορά. Είναι ένα ρίσκο που το παίρνουν.

Το φιλοθέαμον κοινό μπορεί να χαίρεται γιατί απολαμβάνει μικρούς ή μεγάλους ήρωες σε πρώτο πλάνο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ειδικά δε το καλοκαίρι, μια περίοδο που κάποτε ήταν στο (αθλητικό) περιθώριο. Ολοι έχουν ανάγκη να απολαμβάνουν τέτοιες στιγμές. Αλλά όπως και οι ηθοποιοί, οι πρωταγωνιστές της αθλητικής μας καθημερινότητας αξίζουν στιγμές ανάπαυσης.