Διευθυντής του γραφείου του German Marshall Fund στην Αγκυρα, ο Οζγκιούρ Ουνλουχισαρτζικλί είναι ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τόσο την Τουρκία όσο και τον πρόεδρο Ερντογάν. «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» του απηύθυναν μερικές ερωτήσεις για τη μεγάλη κρίση των ημερών.

Πιστεύετε ότι η κρίση μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ θα διαρκέσει καιρό ή ο πρόεδρος Ερντογάν θα κάνει πίσω, όπως έκανε στο παρελθόν με τη Γερμανία ή τη Ρωσία;

Με τα tweets του, ο πρόεδρος Τραμπ όχι μόνο έμεινε αμετακίνητος στις θέσεις του, αλλά στέρησε και από τον πρόεδρο Ερντογάν μια εύκολη διέξοδο από την κρίση. Στο σημείο αυτό, μια μονομερής κίνηση της Τουρκίας θα κάνει τον πρόεδρο Ερντογάν να φανεί αδύναμος, κάτι που δεν μπορεί να δεχθεί. Κατά συνέπεια, ο Ερντογάν θα υποστηρίξει την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον μόνο αν συνοδευτεί από μια κίνηση των Αμερικανών που ο Ερντογάν θα μπορέσει να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους του ως επιτυχία.

Θεωρείτε ότι αυτή η κρίση μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρώπη;

Μέχρι την κρίση αυτή, ο Ερντογάν ήταν ένας από τους λίγους ευρωπαίους ηγέτες που είχε θετική άποψη για τον πρόεδρο Τραμπ, κάτι που δεν ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο μεταξύ των ηγετών του ευρωπαϊκού πυρήνα, κι ακόμη λιγότερο μεταξύ των αμερικανών πολιτικών. Η ένταξή του στην ομάδα εκείνων που στοχοποιήθηκαν από τον Τραμπ τού προσφέρει την ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο στόχος, πρέπει να αποδειχθεί ότι απoτελεί έναν γνήσιο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και όχι μια βραχυπρόθεσμη τακτική κίνηση, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα πρέπει να αναθεωρήσει τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική του πολιτική.

Πώς εξηγείτε την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών; Πιστεύετε ότι σχετίζεται με τη γενικότερη κρίση των ημερών ή υπάρχουν άλλοι λόγοι;

Πιστεύω ότι με την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών η Τουρκία προβαίνει σε μια κίνηση καλής θέλησης προς την ΕΕ ενόψει της επίσκεψης του Ερντογάν στο Βερολίνο, ώστε ο τούρκος πρόεδρος να μπορέσει να ζητήσει τη στήριξη της Ευρώπης απέναντι στις κυρώσεις του Τραμπ.