Για όλα φταίει το γκαζόν, τα πεύκα και κυρίως τ’ αυθαίρετα. Και φυσικά για τα αυθαίρετα φταίει η Μαρέβα: αυτή τα έχτισε όλα, εδώ και δεκαετίες, ένα προς ένα. Μη σου πω ότι τα οικοδόμησε μαζί με άλλους  αντιδραστικούς επίτηδες, εδώ και χρόνια,  ώστε αν κάποτε έρθει στην κυβέρνηση η πρώτη φορά Αριστερά να τα πυροδοτήσουν, να καεί κόσμος για να τη δυσφημήσουν – κι όλο αυτό σε συνεργασία με τον ιμπεριαλισμό και τη CIA. Τα αυθαίρετα ήταν η δεύτερη γραμμή άμυνας της Κόκκινης Προβιάς και του Stay behind.

Αυτά τα αντι-κομμουνιστικά κτίσματα αποτελούν τον δούρειο ίππο της αντίδρασης μέσα στον αστικό ιστό, είναι πράχτορες της Δεξιάς, φυτεμένοι εντός και πέριξ των πόλεων, στημένα δίπλα σε αιγιαλούς με τον δαυλό παρά πόδα, ελλοχεύουν άγρυπνα, κρυμμένα βαθιά στα δάση – έχουν στηθεί βάσει καπιταλιστικού σχεδίου για να αφυπνιστούν και να εκραγούν εν καιρώ, όταν μια αριστερή κυβέρνηση θα έπνεε ήδη τα λοίσθια (αν όχι τα έσχατα) για να της δώσουν τη χαριστική βολή. Είναι συντηρητικές, γιγαντιαίες μολότοφ, πολύ χειρότερες απ’ τις αριστερές των Εξαρχείων, είναι το μοχθηρό σχέδιο του φιλελευθερισμού εναντίον της προόδου του κυρίου Φανούρη.

Τα αυθαίρετα αποτελούν το πιο ύπουλο σχέδιο της μεταπολεμικής Δεξιάς σε πανελλήνιο επίπεδο: είναι οικοδομικοί χαφιέδες, είναι οι προβοκάτορες που καραδοκούσαν ώστε την κατάλληλη στιγμή να ανατιναχτούν, ή να εμποδίσουν τους κατοίκους να σωθούν και μετά αδίκως να επιρριφθούν οι ευθύνες στην άσπιλη προοδευτική κυβέρνηση, που διακρίνεται για τον άριστο συντονισμό της, την αποτελεσματική της Πυροσβεστική, την έξοχη Αστυνομία και το Λιμενικό που έφτασε τάχιστα στον τόπο της τραγωδίας, επτά ώρες μετά. (SKY η βρυσούλα; SKY;).

Τα αυθαίρετα είναι η αθέατη γραμμή Μαζινό της αντίδρασης, περίπλοκα χτισμένα σε όλη την Ελλάδα, ένα είδος εγκάρσιου σινικού τείχους, βάσει μακροπρόθεσμου σχεδίου, καθόλου τυχαία, με τρόπο ώστε όταν ήταν να ‘ρθεί η ώρα, να αναφλεγούν μόνα τους, όπως κάτι κατασκοπικά μηνύματα που μόλις τα διαβάσεις αυτοαναφλέγονται και καταστρέφονται αφ’ εαυτά. Κατάσκοποι εν υπνώσει, στο πρότυπο των σοβιετικών πρακτόρων που στέλνονταν στις ΗΠΑ από δέκα χρονών και ενεργοποιούνταν, αφυπνίζονταν στα πενήντα, ή ακόμα και στα εξήντα δύο, ή στα ενενήντα τους, ανυποψίαστοι πλέον (με συγχωρείτε) κωλόγεροι, μόλις ερχότανε το κωδικοποιημένο σύνθημα απ’ το Κρεμλίνο μέσω ραδιοφωνικής εκπομπής.

Και βέβαια το πιο πονηρό στοιχείο στα αυθαίρετα, αυτές τις ύπουλες θρυαλλίδες των πυρκαγιών, είναι το ότι δεν είχαν φανερό ταξικό πρόσημο. Διότι δεν ήταν μόνο βίλες, δηλαδή κτίσματα των προφανώς δεξιών, αλλά ακόμα και χαλεπές παράγκες από ξυλοτέξ, ή χτισμένα με μονό τούβλο και ελενίτ, ώστε να φαίνονται ως κατοικίες  φτωχών, αδύναμων τάξεων και προλεταρίων. (Για ξεκάρφωμα). Με σκοπό να μην μπορεί να γίνει μία προφανής μαρξιστική, α λα Καρανίκα, ταξική ανάλυση και προσέγγιση, τοποθετήθηκαν ως μεταμφιεσμένες, αταξικές νάρκες κατά ενός μελλοντικού αριστερού καθεστώτος, για να το ανατινάξουν εν καιρώ. Οπως και συνέβη. (Στην Εύβοια δεν υπήρχαν αυθαίρετα;).

Εν σκότει μηχανάται πάντα η αντίδραση. Κι εν παραβύστω. Αργά, υπομονετικά, μέσα στις δεκαετίες, επιδέξια, και με την κατάλληλη μεταμφίεση χτίστηκαν αυτοί οι οικοδομικοί προβοκάτορες κάθε μελλοντικής προοδευτικής κυβέρνησης ενός κάποιου Κυρίτση και μιας Αυλωνίτου που αρέσκονται στις χρησιμοποιημένες σύριγγες της ιδεοληψίας. (Τουλάχιστον ο Αυλωνίτης είχε χάριν). Το πιθανό χειρότερο που θα ικανοποιούσε τις προσευχές κάθε συνωμοσιολόγου με στοιχειώδη αυτοσεβασμό: οι τοίχοι των αυθαιρέτων φτιάχτηκαν εσωτερικώς με εύφλεκτα υλικά, ήταν ποτισμένοι με πετρέλαιο, ώστε να φουντώσει η αντιδραστική πυρκαγιά όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή και να μην υπάρχει διαφυγή για το καθεστώς.

Πρόκειται, όπως πάντα, για προβοκάτσια. Είναι μια λέξη-πανάκεια που ικανοποιεί επί δεκαετίες ένα συγκεκριμένο ακροατήριο. Οπότε, πάλι, «αυθαίρετα» τι σημαίνει; Προβοκάτσια. Με αυτή τη λέξη λύνονται όλα τα μάγια. Από εκεί και πέρα αρχίζει το παλιό σύστημα προπαγάνδας: λέτε όλοι μαζί, εν χορώ και σε όλα τα δικά μας πρωτοσέλιδα την ίδια λέξη, δηλαδή «αυθαίρετα» και τα συνήθη κορόιδα, και ίσως και μερικοί άλλοι θα το καταπιούν, διότι έτσι συμβαίνει συνήθως. Δοκιμασμένη μέθοδος που ξανάγινε ντιρεκτίβα του κόμματος. Ξέρουνε τι περιμένει το δικό τους εκκλησίασμα, που κι αυτό παίρνοντας τη γραμμή επαναλαμβάνει επίμονα τη λέξη «αυθαίρετα», σε συζητήσεις, μπαρ και ταβέρνες. Παντού έπαιζε βαρετά η ίδια κασέτα. Γραμμιτζήδες και φερέφωνα επαναλάβατε ρυθμικά και διαρκώς: Για όλα φταίνε τα αυθαίρετα. (Συν τη Μαρέβα).

Δηλαδή, πάλι οι προηγούμενοι ευθύνονται. Οι σημερινοί δεν έχουν κυβερνήσει ποτέ. Διότι πώς είναι δυνατόν να κυβερνάς με αντιπολίτευση, ελεύθερες εφημερίδες και αδέσμευτα κανάλια; (SKY η βρυσούλα; SKY;). Πώς είναι δυνατόν να κυβερνάς και να μαθαίνει την αλήθεια ο πάσα ένας; Να πληροφορούνται όλοι για ενενήντα έξι νεκρούς; Να μην μπορείς να κρύψεις ούτε τους μισούς; Πώς μπορείς να κυβερνήσεις με τον Πρετεντέρη εκτός Κολιμά; (Πάλι καλά που βρίσκεται αυτές τις μέρες σε διακοπές). Είναι αδιανόητο, εφόσον έχεις την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία. Εννοείται την απόλυτη εξουσία. Ολοσχερώς. Πατόκορφα.

Καψόχωρα, Καμένα Βούρλα, Αλαμπάμα και Γραβιά, Καμένος στη μετάφραση, κάψε κάψε τι θα κάψεις από μια καρδιά καμένη – σταματήστε πλέον. Οχι άλλες φλόγες. Υπάρχει και η έξοδος απ’ τα Μνημόνια τα οποία θα πυρπολούνταν προ τετραετίας, σχεδόν, με έναν νόμο. Εφάπαξ. Αυτήν πρέπει να εορτάσουμε όπως λέει κι ο κυρ Φανούρης. Εξάλλου, τι είναι εκατό νεκροί μπροστά στο άπειρο; Ας πρόσεχαν. Ας ήξεραν κολύμπι, να απομακρύνονταν οι γιαγιάδες με πεταλούδα, ή με ταχύ, αγωνιστικό πρόσθιο στα βάθη του πελάγου. (Αυλωνίτου). Τι είναι εκατό νεκροί μπροστά στον αφηρημένο, ιπτάμενο ουμανισμό του σοσιαλισμού; Μπροστά στην Ιδέα; Τίποτε. Η ζωή συνεχίζεται. Οπως λέει και ο Αλεξανδρινός: Και τέλος πάντων, να, τραβούμε εμπρός. (Εστω με την όπισθεν).