Οι εισαγγελείς διερευνούν την πιθανότητα να έχουν διαπραχθεί σοβαρά ποινικά αδικήματα, που τυποποιούνται στο δίκαιό μας ως ανθρωποκτονία εξ αμελείας, εμπρησμός από πρόθεση ή από αμέλεια, έκθεση σε κίνδυνο, βαριές σωματικές βλάβες, παράβαση καθήκοντος κ.λπ. Οπως εκτιμούν δικαστικές πηγές με βάση το προηγούμενο αντίστοιχων καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές στην Ηλεία το καλοκαίρι του 2007 και ο σεισμός της Πάρνηθας το 1999, κατηγορίες για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο είναι εξαιρετικά δυσχερές να θεμελιωθούν επαρκώς. Στο παρελθόν τέτοιου είδους διώξεις είχαν, μάλλον πρόσκαιρα, επικοινωνιακά αποτελέσματα και εν τέλει δεν οδήγησαν σε ουσιαστικές καταδίκες.

Το στοίχημα της Δικαιοσύνης, αλλά και των λειτουργών που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν εμπλακεί στις έρευνες, είναι η ουσιαστική και σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης, προκειμένου η αναμενόμενη προσωποποίηση των ευθυνών να είναι επαρκώς θεμελιωμένη.

Ο στόχος αυτός δεν υπονομεύεται από την ανάγκη για ταχεία διεκπεραίωση, όπως ίσως πολλοί φοβούνται, αλλά αντίθετα ενδυναμώνεται. Μία έρευνα που θα τραβάει σε βάθος χρόνου και θα χάνεται σε δικονομικούς λαβύρινθους, όσο καλές προθέσεις κι αν έχει, θα μοιάζει πιο πολύ με συγκάλυψη και ειρωνεία εις βάρος των νεκρών.