Σε σκληρό πρέσινγνκ και από τους πιστωτές της βρίσκεται πλέον η Folli Follie. Μετά το πρόστιμο που επέβαλε στα τέλη Ιουλίου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, συνολικού ύψους 4.020.000 ευρώ για παραβάσεις και χειραγώγηση της αγοράς, ήρθε και η πρώτη καταγγελία δανειακής σύμβασης της εταιρείας που αφορά δανειακή σύμβαση ύψους 20 εκατ. ευρώ και πλέον η τύχη της FF βρίσκεται να ισορροπεί πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, στο οποίο αν δεν γίνουν άμεσα και χειρουργικά κινήσεις για συναινετικές συνεργασίες με τους πιστωτές της, τα πράγματα αναμένονται δυσοίωνα.

Μάλιστα, νέα εξέλιξη στο θρίλερ της ελληνικής εισηγμένης αποτελεί και το αίτημα της UBS που ζητεί τα ομόλογα της Folli Follie στο ελβετικό χρηματιστήριο (SIX Swiss Exchange) να διαπραγματεύονται σε σταθερή τιμή. Και αυτό μετά την ενημέρωση που είχε από την ελληνική εταιρεία σχετικά με την καταγγελία της δανειακής σύμβασης των 20 εκατ. ευρώ εκ μέρους του διαχειριστή του τίτλου Schuldschein.

Σε ανακοίνωσή της η UBS δηλώνει ότι έλαβε ειδοποίηση από τον εγγυητή των ομολόγων (από τη Folli Follie), ως αντιπρόσωπος των κατόχων ομολόγου ύψους 150 εκατ. ελβετικών φράγκων (με κουπόνι 3,5% και λήξη το 2021), σχετικά με την καταγγελία. Οπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η UBS ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από την ελληνική πλευρά και εξετάζει την κατάσταση. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα ομόλογα είναι εισηγμένα στο ελβετικό χρηματιστήριο ως «άμεσο μέτρο» ζητήθηκε από το SIX Swiss Exchange να τελούν οι τίτλοι υπό διαπραγμάτευση σε σταθερή τιμή.

 Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί πιέσεις για τις επόμενες κινήσεις των υπόλοιπων πιστωτών της FFG, οι οποίοι είναι αρκετοί.

 Με ανακοίνωσή της προς τις χρηματιστηριακές Αρχές η ελληνική εισηγμένη είχε κάνει γνωστό ότι μέχρι και τις 13 Αυγούστου οι κύριες χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της αφορούσαν:

– Schuldscheindarlehen συνολικού ύψους 51 εκατ. ευρώ εκ των οποίων καταγγέλθηκε σύμβαση για 20 εκατ. ευρώ

– Μετατρέψιμα ομόλογα ύψους 249,5 εκατ. ευρώ

– Ομόλογα σε ελβετικό φράγκο συνολικού ύψους 150 εκατ.

– Υποχρεώσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις ύψους 18 εκατ. ευρώ

– Λοιπός τραπεζικός δανεισμός 47 εκατ. ευρώ και 10 εκατ. σε στερλίνες, εξαιρουμένων υποχρεώσεων 19 εκατ. ελβετικών φράγκων που είναι πλήρως εξασφαλισμένες.

Με δεδομένο ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις των άλλων πιστωτών της εταιρείας, την αμυντική γραμμή της έχει πλέον αναλάβει από τις 25 Ιουνίου η Rothschild ως ο κύριος χρηματοοικονομικός σύμβουλος της FFG, αλλά και η Deloitte η οποία έχει επιφορτιστεί να συνδράμει την FF στην εκπόνηση προβλέψεων βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ρευστότητας της εταιρείας και να παράσχει υποστήριξη στην επικαιροποίηση του πλέον πρόσφατου επιχειρηματικού σχεδίου της, καθώς και να καταρτίσει ένα μοντέλο ανάλυσης χρηματοοικονομικών προτεραιοτήτων αναφορικά προς χρήση στις μελλοντικές συζητήσεις αναδιάρθρωσης με τους πιστωτές της FF.

Την ίδια ώρα «τρέχει» από την Ernst&Young LLP (ΕΥ) η διενέργεια ειδικού ελέγχου ορισμένων στοιχείων των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie για τη χρήση του 2017. Ο έλεγχος αυτός εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του ερχομένου Σεπτεμβρίου. Παράλληλα η Alvarez & Marsal LLP «τρέχει» τη διενέργεια δικανικής αξιολόγησης των πιο πρόσφατων οικονομικών καταστάσεων της FFG των ασιατικών της θυγατρικών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου.

 

ΣΤΟΧΟΣ Η ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ. Το πρωτεύον στην παρούσα φάση είναι να γίνει εφικτή η συνεννόηση με ομολογιούχους, επενδυτές και πιστωτές της FF ώστε να αποφευχθούν πιθανές κινήσεις λήψης αναγκαστικών μέτρων που μπορούν να κινήσουν και οι οποίες θα έχουν στόχο κατασχέσεις λογαριασμών ή περιουσιακών στοιχείων, ακόμα και την πρόωρη ρευστοποίηση απαιτήσεών τους.

Οι ενημερώσεις πάντως της FFG προς ομολογιούχους και επενδυτές για την πρώτη καταγγελία της σύμβασης των 20 εκατ. ευρώ δεν αποκλείεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να οδηγήσουν σε ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων. Η UBS ανακοίνωσε ήδη ότι εξετάζει τις συνθήκες, όμως κανείς δεν ξέρει εάν οι ενημερώσεις και σε άλλους πιστωτές ενδέχεται να πυροδοτήσουν εξελίξεις εφόσον αυτοί στοιχειοθετήσουν την κατάθεση προσφυγών με στόχο τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, εξέλιξη εξαιρετικά δυσμενής για το μέλλον της FFG.