Την Ιταλία φοβούνται στην Ευρώπη, όχι την Τουρκία. Μπορεί η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην τουρκική οικονομία να αγγίζει τα 200 δισ. δολάρια και η λίρα να έχει χάσει 40% από την αρχή του χρόνου, αλλά η επικρατούσα εκτίμηση είναι ότι με κάποιον τρόπο θα βρεθεί φόρμουλα συμβιβασμού με τον πρόεδρο Ερντογάν για να αποφευχθούν τα χειρότερα για τη «σύμμαχο» Τουρκία. Αλλο είναι η Ιταλία. Εκεί, η συγκυβέρνηση των ευρωσκεπτικιστών του κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λίγκας του Βορρά έχει κάνει τους Ευρωπαίους να χάσουν τον ύπνο τους. Ολοι περιμένουν την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019 το φθινόπωρο. Τυχόν μειώσεις φόρων και αύξηση δαπανών που έχει υποσχεθεί η συγκυβέρνηση θα αποτελέσουν casus belli για τις Βρυξέλλες, που ετοιμάζονται για σύγκρουση. Προετοιμάζουν σχέδια χρηματοδοτικής ασπίδας προστασίας για τις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου και για προληπτική γραμμή πίστωσης στην πιο ευάλωτη Ελλάδα, όπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» το περασμένο Σαββατοκύριακο. Μέχρι τότε, βέβαια, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης από τη ΔΕΘ μπορεί να έχουν κάνει τα πράγματα χειρότερα για τη χώρα μας – και μιλάμε για τις πιθανότητες πρόσβασής της στις αγορές – χωρίς καν να χρειασθεί να βάλει το χεράκι του ο Σαλβίνι…

Βαρύ πυροβολικό και τείχος

Μιλάμε για το τριετές πακέτο παροχών που ετοιμάζεται να εξαγγείλει ο Τσίρπας στη ΔΕΘ, το οποίο από την επομένη μέρα θα περάσει από το κόσκινο των αγορών. Οι μειώσεις των φόρων και οι συντάξεις θα είναι το βαρύ πυροβολικό στην επικοινωνιακή επίθεση που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση, μήπως και αντιστρέψει το βαρύ κλίμα που επικρατεί πλέον στην κοινωνία για τις επιδόσεις της σε όλα τα μέτωπα. Και καλά οι μειώσεις φόρων, είναι κάτι που το επιθυμούν οι αγορές, το συνιστά ακόμη και το ΔΝΤ. Στις συντάξεις φαίνεται να υπάρχει το πρόβλημα. Παράγοντες της οικονομίας με καλή γνώση του παρασκηνίου των επαφών με τους δανειστές, μας λένε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει το ΟΚ για την αναστολή των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις την 1/1/2019. Και προχωρούν ακόμη παραπέρα, προβλέποντας ότι δύσκολα η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει τέτοια συμφωνία, την οποία φέρεται ότι προωθεί ο ευρωπαίος επίτροπος για την οικονομία Πιερ Μοσκοβισί. Το πρόβλημα, λένε οι ίδιοι παράγοντες, είναι ότι η Γερμανία δεν έχει μιλήσει ακόμη. Και όταν μίλησε για κάτι πολύ υποδεέστερο, όπως για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, το έκανε εκκωφαντικά αναγκάζοντας την ελληνική κυβέρνηση και να πάρει ισοδύναμα και να ανακοινώσει ότι η αναβολή του μέτρου θα είναι μόνο για ένα εξάμηνο. Φανταστείτε τι έχει να γίνει για τις συντάξεις.

Ο λογαριασμός στον επόμενο

Βεβαίως, εάν ο Τσίπρας έχει προγραμματίσει εκλογές, λίγο τον ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Θα πουλήσει αντάρτικο και αριστεροσύνη. Τι και αν ανέβουν τα σπρεντ, τι και αν φωνάζουν οι δανειστές. Ο λογαριασμός θα πάει στον επόμενο. Στην περίπτωση αυτή, βεβαίως, η Ελλάδα θα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Υποτίθεται ότι θα έχει βγει από τα Μνημόνια αλλά δεν θα μπορεί να βγει στις αγορές. Δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στην οικονομική ιστορία. Χώρας που να έχει βγει από πρόγραμμα στήριξης και να μην μπορεί να βγει για δανεισμό στις αγορές. Οχι για ψίχουλα, δηλαδή για 500 εκατομμύρια ευρώ, αλλά σταθερά και μόνιμα για την κάλυψη των αναγκών της. Λέτε να το δούμε και αυτό;

Πληρώνει την «καθαρή έξοδο»

Ποιος θα είναι ο χαμένος από την όλη ιστορία; Ποιος άλλος, οι τράπεζες. Για να πουλήσει το αφήγημα της «εξόδου» ο Πρωθυπουργός αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται το waiver της ΕΚΤ, ούτε η ποσοτική χαλάρωση (QE). Και έτσι τώρα οι τράπεζες που, παρά την ισχυρή κεφαλαιοποίησή τους, χρειάζεται να βγουν στις αγορές για υβριδικά κεφάλαια θα πληρώνουν τον κούκο αηδόνι. Οπως είναι γνωστό οι τράπεζες δανείζονται με οδηγό το κόστος του Δημοσίου, το οποίο τώρα, ενόψει της «καθαρής εξόδου», βοηθούμενης και της κατάστασης στην Ιταλία, έχει πάρει πάλι την ανηφόρα με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων να έχουν υπερβεί το 4,3%. Και να ‘τανε μόνο οι τράπεζες;  Μαζί με αυτές τον λογαριασμό των πολιτικών αποφάσεων για την επόμενη μέρα τον πληρώνουν και οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε φορά που βγαίνουν για χρηματοδότηση από τις αγορές με την έκδοση ομολόγων…

Γεφύρι της Αρτας to airbnb

Γεφύρι της Αρτας έχει καταντήσει η πλατφόρμα για το airbnb. Κοντεύει να τελειώσει το καλοκαίρι, ο Αύγουστος μετρά τις τελευταίες του ημέρες, και ακόμα δεν έχει βγει στον αέρα. Τι κι αν κάθε λίγο και λιγάκι οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών λένε ότι είναι έτοιμη η πλατφόρμα. Ανάλογες διαβεβαιώσεις έδωσε χθες ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής προαναγγέλλοντας ότι «η πλατφόρμα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα ανοίξει πολύ σύντομα. Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ανοίξει». Δεν ξέχασε όμως να βάλει και αυτός την υποσημείωση «εκτός απροόπτου». Διότι όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι!