Veni, vidi, vici (ήλθα, είδα, νίκησα)… Η φράση που εκστόμισε ο Ιούλιος Καίσαρας, όταν ο ρωμαϊκός στρατός έκαμψε την αντίσταση του βασιλιά Φαρνάκη Β’ του Πόντου το 47 π.Χ. στα Ζήλα, είναι ανεξίτηλα αποτυπωμένη με δερματοστιξία στο αριστερό χέρι του Πόντους Βέρνμπλουμ. Με νέο εργοδότη πάντως τον Ιβάν Σαββίδη ο σουηδός «κόφτης» καλείται εφεξής να συμβάλει σε ποντιακούς θριάμβους, παρότι το τατουάζ του δεν παραπέμπει σε τέτοιους… Και κάτι ακόμη. Ο Καίσαρας νίκησε σε πέντε μέρες τον βασιλιά του Πόντου, αλλά ο Πόντιος Σαββίδης έκανε «ψηστήρι» πάνω από έναν χρόνο στον τέως ποδοσφαιριστή της ΤΣΣΚΑ Mόσχας.

Ηταν Μάιος του 2018, όταν ο αθλητικός διευθυντής του Δικεφάλου Λούμπος Μίχελ ομολόγησε στα ρωσικά ΜΜΕ πως «…έχουμε τον Βέρνμπλουμ στη λίστα μας σχεδόν έναν χρόνο τώρα. Ξέρουμε πόσο ποιοτικός είναι». Εν τέλει χρειάστηκε να παρέλθει και ο Δεκαπενταύγουστος για να βάλει την τζίφρα του σε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ. Κι ας είχε αφιχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 4 Αυγούστου μετά συζύγου και μάνατζερ. Την επομένη αποχώρησε από την πόλη και τα ρεπορτάζ των ημερών ανέφεραν ότι το deal δεν έκλεισε, επειδή η σύντροφός του, η Νίνα, δεν ενθουσιάστηκε από την αυτοψία της σε οικίες υποψήφιες να φιλοξενήσουν την οικογένειά της. Γενικότερα, ο Βέρνμπλουμ βγάζει ένα κοντράστ. Είναι ασυμβίβαστος, με πλεόνασμα τσαγανού εντός αγωνιστικού χώρου, αλλά εκτός αφήνει μάλλον τη σύζυγό του να… κάνει παιχνίδι.

Με την έγκρισή της λοιπόν ο Πόντους ανέλαβε την πρωτοβουλία να ρωτήσει προ ημερών τούς ανθρώπους του Δικεφάλου αν ισχύει ακόμη η προσφορά τους. Τι μεσολάβησε; Συνειδητοποίησε προφανώς ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει μόνο εύρωστο ιδιοκτήτη, αλλά και ομάδα με πλούσιο ταλέντο χτυπώντας την πόρτα των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η απόσυρση και η πολιτική

Η επιρροή της οικογένειας ήταν πρόδηλη και στην απόφασή του να αποσυρθεί από την Εθνική, μετά το Euro 2016 (μέτρησε συνολικά 51 συμμετοχές και 2 γκολ). Κατά παραδοχή του άλλωστε ήθελε να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στη Νίνα και τα παιδιά τους (τον 7χρονο Μιλ και την 5χρονη Πένι). Η σύζυγός του παρεμπιπτόντως είχε αποκαλύψει στο blog της και τη μεταγραφή του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας τον Γενάρη του 2012. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2010 σε μία χρονιά που ο Βέρνμπλουμ δημοσιοποίησε και τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Πριν από τις εθνικές εκλογές τάχθηκε ανοικτά υπέρ των Σοσιαλιστών επικρίνοντας τους Δημοκράτες.

Γενικότερα είναι άνθρωπος που δεν περνάει απαρατήρητος. Παιδιόθεν. Σύμφωνα με αποκάλυψη της μητέρας του είχε τύχει όταν ήταν μικρός να προκαλέσει σαματά, επειδή δεν του έλαχε το τυχερό αμύγδαλο τα Χριστούγεννα. Επίσης, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας δεν εξαντλούσαν τα περιθώρια νίκης στα επιτραπέζια παιχνίδια για να γλιτώσουν από την γκρίνια και ενίοτε τις δακρύβρεχτες αντιδράσεις του.

Το 2014 πάντως αποφάσισε να διοργανώσει μέσω social media μία καμπάνια χαμόγελου με αφορμή τα ψυχρά πρόσωπα που συναντούσε στη Ρωσία.

Στον αγωνιστικό χώρο ωστόσο… κόβει ακόμη και το μειδίαμα των αντιπάλων. Τάκλιν, ενεργητικό μαρκάρισμα, αλλά και προωθήσεις σε κάθε στημένη φάση με αποτέλεσμα να έχει αξιοσημείωτους δείκτες παραγωγικότητες για αμυντικό μέσο. Σε 224 συμμετοχές με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε όλες τις διοργανώσεις πέτυχε 22 γκολ και μοίρασε 18 ασίστ. Αυτό είναι και το πιο φρέσκο δείγμα γραφής για έναν ποδοσφαιριστή που είχε σταθερά γεμάτες σεζόν στην καριέρα του (97 αγώνες, 17 γκολ, 13 ασίστ με Αλκμaαρ, 70 αγώνες, 23 γκολ, 11 ασίστ με Γκέτεμποργκ).

Η Ρεάλ, η ΑΕΚ και ο Μπεργκ

Σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ ο αμυντικός μέσος Βέρνμπλουμ έχει 30 συμμετοχές και 2 γκολ (συν 11/3 στα προκριματικά) έχοντας σκοράρει μάλιστα και κατά της Ρεάλ Μαδρίτης στη φάση των 16 της διοργάνωσης (ισοφάρισε 1-1 στο 90+3’ στις 21/2/2012 στη Μόσχα). Πλεκτό όμως έχει κουνήσει και κατά της ΑΕΚ στον τρίτο προκριματικό γύρο στις 25/7/2017 (διαμόρφωσε το 0-2 υπέρ της ΤΣΣΚΑ στο ΟΑΚΑ). Χρήζει δε επισήμανσης ότι ανήκει στην ίδια φουρνιά με τον Μάρκους Μπεργκ. Ηταν μάλιστα συνοδοιπόροι στηn Γκέτεμποργκ, στις Ελπίδες και στους Ανδρες της Eθνικής Σουηδίας. Εν κατακλείδι, αν προσφέρει ο Βερνμπλουμ στον ΠΑΟΚ ό,τι ο συμπατριώτης του στον Παναθηναϊκό, ο Δικέφαλος θα απογειωθεί!