Την πρώτη σελίδα στην Ιστορία των Ποδοσφαιρικών Εξερευνήσεων γράφουν οι Ισπανοί με τη συμφωνία τους να διεξάγεται ένας αγώνας της Πριμέρα Ντιβισιόν επί αμερικανικού εδάφους.

Η διοργανώτρια Αρχή του ισπανικού πρωταθλήματος ήρθε σε συμφωνία με την εταιρεία Relevent – διοργανώνει και το Διεθνές Τσάμπιονς Λιγκ – και η Λα Λίγκα ως άλλος Χριστόφορος Κολόμβος ετοιμάζεται να κατακτήσει την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Λεπτομέρειες για το πότε θα διεξαχθεί το πρώτο ματς του ισπανικού πρωταθλήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στον Καναδά δεν δόθηκαν, ωστόσο υπολογίζεται ότι θα συμβεί στις πρώτες μέρες της φετινής σεζόν. Αποκλείστηκε, τουλάχιστον προς το παρόν, η διεξαγωγή του κλάσικο σε αμερικανικό έδαφος.

Η ισπανική λίγκα αναζητεί τους δρόμους του ποδοσφαιρικού μεταξιού με στόχο να παραμείνει ανταγωνιστική στην προσέλκυση κεφαλαίων, σε σχέση με την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ την οποία μακροπρόθεσμα θέλει να υποσκελίσει.

Ο επικεφαλής της ισπανικής Λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας, εμπνευστής του σχεδίου ανάπτυξης του ισπανικού πρωταθλήματος, δήλωσε πέρυσι ότι συζητεί την επέκταση της Λα Λίγκα και στην Κίνα, με τη διεξαγωγή ενός αγώνα.

«Η συνεργασία με τη Relevent για να δημιουργήσουμε τη Λα Λίγκα της Βόρειας Αμερικής αποτελεί σημείο αναφοράς στη στρατηγική μας για διεθνή επέκταση. Αυτή η συμφωνία δεν εξασφαλίζει μόνο λαμπρό μέλλον για το ποδόσφαιρο της Βόρειας Αμερικής αλλά και για τη Λα Λίγκα και τους συλλόγους της», δήλωσε ο Οσκαρ Μάγιο, διευθυντής διεθνούς ανάπτυξης του ισπανικού πρωταθλήματος.

Κάτι παρόμοιο είχε επιχειρήσει πριν από μία δεκαετία η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ. Τότε οι Αγγλοι είχαν προτείνει τη δημιουργία της «39ης αγωνιστικής» που θα διεξαγόταν εκτός Νησιού. Το σχέδιο ωστόσο δεν προχώρησε έπειτα από τις αντιδράσεις της FIFA αλλά και των φιλάθλων.

Η πολιτική που ακολουθούν οι Ισπανοί στην ανάπτυξη του πρωταθλήματός τους κρίνεται ιδιαίτερα επιθετική. Πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε η συμφωνία με το Facebook, το οποίο θα μεταδίδει όλους τους αγώνες της Πριμέρα Ντιβισιόν για την επόμενη τριετία μέσω των social media στις χώρες Αφγανιστάν, Μπανγκλαντές, Μπουτάν, Ινδία, Μαλδίβες, Νεπάλ, Πακιστάν και Σρι Λάνκα.

Μόνο στην Ινδία υπάρχουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες κινητών – οι περισσότεροι από κάθε άλλη χώρα – και σχεδόν οι μισοί έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω των smartphones. Η συμφωνία θα αποφέρει στην ισπανική λίγκα μόλις 90 εκατ. ευρώ, ωστόσο είναι προφανές ότι πρόκειται για δόλωμα για τις μελλοντικές συμφωνίες μετάδοσης των αγώνων του πρωταθλήματος.