«Η είδηση της απελευθέρωσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών είναι μια απροσδόκητα χαρμόσυνη είδηση. Η προσπάθεια της κυβέρνησης, πάλι, να την καρπωθεί ως μια δική της επιτυχία είναι μια κωμική προσπάθεια». Σε αυτές τις φράσεις γαλάζιου στελέχους συνοψίζεται το κλίμα που επικρατεί στην Πειραιώς για όσα δηλώνουν ή αφήνουν να διαρρεύσουν εδώ και δύο μέρες οι κυβερνητικοί με αφορμή την επιστροφή του ανθυπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη και του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη.

Βέβαια, η επισήμανση δεν γίνεται χαριτολογώντας. Για την ακρίβεια, στην αξιωματική αντιπολίτευση εκλαμβάνουν τουλάχιστον ως «σκανδαλώδες» το δισέλιδο non paper του Μαξίμου, το οποίο εκδόθηκε για να «εξηγηθούν» οι λόγοι της απελευθέρωσης των Δύο. Στη γαλάζια ανάγνωση η αποφυλάκιση είναι, όπως το έθεσε και ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος, «μια κίνηση που προήλθε, λόγω της διεθνούς πίεσης, στο διπλωματικό, στο οικονομικό και στο γεωστρατηγικό πεδίο». Είναι, δηλαδή, απόρροια της διεθνούς συγκυρίας.

Εξάλλου, δεν είναι λίγοι οι νεοδημοκράτες που δίνουν έμφαση σε κάτι που – όπως λένε – πέρασε απαρατήρητο: το πρωί της 14ης Αυγούστου, της ημέρας που απελευθερώθηκαν οι Δύο, η κυβέρνηση ανέστειλε μέρος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το υπόλοιπο 2018, μέχρι νεωτέρας. Η χώρα μας, δηλαδή, σκλήρυνε τη στάση της απέναντι στη γείτονα. «Αυτό από μόνο του» αναρωτιούνται κάποιοι εντός ΝΔ «δεν αποδεικνύει πως η κυβέρνηση έμαθε την είδηση από τα τουρκικά ΜΜΕ;»

ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΑ «ΑΝΤΙΔΩΡΑ». Ο Κουμουτσάκος, μάλιστα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, πως η αρχή για την απελευθέρωση έγινε από τις Βρυξέλλες και τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, θύμισε τις δηλώσεις που έκανε ο τούρκος πρόεδρος μετά την εν λόγω συνάντηση για τους μουφτήδες. «Θέλω να επισημάνω» είπε χαρακτηριστικά «τη σύμπτωση των ημερών, ότι σε εκείνη τη συζήτηση τέθηκε και το θέμα των μουφτήδων, αυτό αποτυπώθηκε σε δηλώσεις του Ερντογάν. Αναφέρω τα γεγονότα, χωρίς να τα συνδέω. Τώρα στο αν υπάρχουν αντίδωρα, πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση». Αυτή, πάντως, φαίνεται να είναι μια προσωπική προσέγγιση του Κουμουτσάκου και δεν αποτελεί προσώρας θέση που έχουν κληθεί να ακολουθήσουν όλα τα κεντρικά κομματικά στελέχη.

Το επίσημο κόμμα δεν βάζει στην ατζέντα της κριτικής του ζήτημα αντίδωρων. Αντίθετα, εστιάζει στην προσπάθεια του Μαξίμου να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την απελευθέρωση, προκειμένου να απομακρύνει τη δημόσια συζήτηση από το θέμα των ευθυνών του για τις ολιγωρίες του κρατικού μηχανισμού στις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.