«Ο ΕΝΦΙΑ είναι τόσο άδικος, που δεν διορθώνεται αλλά καταργείται» έλεγε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2014.

«Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος – λαιμητόμος, ένας παράλογος φόρος» βροντοφώναζε τέσσερις μήνες αργότερα, δεσμευόμενος πως όταν αναλάβει την εξουσία θα καταργήσει τη φορολόγηση της συντριπτικής πλειονότητας των πρώτων κατοικιών.

Τον πίστεψαν πολλοί. Τον ψήφισαν αρκετοί μόνο γι’ αυτόν τον λόγο, επειδή ήθελαν να εκδικηθούν τους Σαμαροβενιζέλους. Ακόμη και στις προγραμματικές του δηλώσεις, ο Αλέξης Τσίπρας βεβαίωνε ότι θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ από το 2015 και θα τον αντικαθιστούσε με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Κι ύστερα ήρθε η σκληρή πραγματικότητα.

Ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο δεν καταργήθηκε, αλλά μονιμοποιήθηκε. «Δεν είναι άλλωστε και ο πιο άδικος φόρος», όπως διευκρίνιζε ο ίδιος άνθρωπος, ψημένος Πρωθυπουργός πλέον, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Γι’ αυτό και φέτος θα είναι φουσκωμένος σχεδόν για ένα εκατομμύριο νοικοκυριά. Αλλα τέσσερα εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα πληρώσουν τα ίδια με πέρυσι. Και υπάρχουν και ενάμισι εκατομμύριο τυχεροί, που θα γλιτώσουν ώς και 50 ευρώ.

Η περιπέτεια δεν τελειώνει εδώ. Ο Πρωθυπουργός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Στην ερχόμενη ΔΕΘ είναι ικανός να ξεκινήσει πάλι από την αρχή, να εξαγγείλει εκ νέου κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, στην επόμενη θητεία φυσικά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μέχρι τότε, βέβαια, μπορεί να χρειαστεί να τον αυξήσει ακόμη μια φορά, αφού υπολείπονται δύο ακόμη αυξήσεις αντικειμενικών αξιών, χώρια η διαρκής δέσμευση της χώρας για υψηλά πλεονάσματα.

Αλλά τι σημασία έχουν όλα αυτά; Εδώ την άλλη εβδομάδα η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια. Και στο βάθος φαίνεται πια αχνά ο σοσιαλισμός.