Ανενόχλητος βανδαλισμός: είναι η κακόβουλη πράξη φθοράς σε πολύτιμα εκθέματα και θησαυρούς βυζαντινής τέχνης που διέπραξαν δύο γυναίκες περασμένης ηλικίας, κατά την επίσκεψή τους στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας στις 28 Ιουλίου και για τις οποίες κανένας από το προσωπικό των φυλάκων δεν υποψιάστηκε την πρόθεσή τους. Οσο για το υπουργείο Πολιτισμού, ενεργοποιήθηκε και ανακοίνωσε επίσημα το γεγονός μόλις χθες, μετά και την αργία του Δεκαπενταύγουστου.

Το Σάββατο 28 Ιουλίου οι δύο γυναίκες βρέθηκαν ανάμεσα στο γκρουπ με τους ολιγάριθμους επισκέπτες του Βυζαντινού Μουσείου για να παρακολουθήσουν – φαινομενικά – την ξενάγηση για την ψηφιακή έκθεση του «Παναγίου Τάφου» που φιλοξενεί το Μουσείο, μαζί με τη μόνιμη συλλογή του και με τα εκθέματα της περιοδικής έκθεσης «Το Βυζάντιο και οι άλλοι κατά την πρώτη χιλιετία: Μία αυτοκρατορία σταθερότητας σε περίοδο κλυδωνισμών».

Στο πέρασμά τους οι δύο γυναίκες έριξαν ελαιώδες υγρό στο πάτωμα, στους τοίχους, στις προθήκες και σε εκθέματα. Την επόμενη μέρα οι φύλακες αντελήφθησαν ότι «κάτι είχε γίνει»: τα ψηφιδωτά δάπεδα από τη βασιλική του Ιλισού (είχαν ανασκαφεί το 1916-17 από τον αρχαιολόγο και διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου Γεώργιο Α. Σωτηρίου), ο δίδυμος κιβωτιόσχημος τάφος από τη Σταμάτα Αττικής (διακοσμημένος με σταυρό και πτηνά, φέρει επιγραφές με επίκληση για τη σωτηρία των ψυχών των νεκρών), καθώς και ο ξύλινος κοπτικός σταυρός του 6ου αιώνα μ.Χ. από την Αίγυπτο, όπως και οι επιφάνειες των τοίχων αποκάλυπταν τους ελαιώδεις λεκέδες από το ανοίκειο τελετουργικό.

Μόλις χθες το υπουργείο Πολιτισμού ενημέρωσε με ανακοίνωσή του πως «την 28η Ιουλίου πραγματοποιήθηκε κακόβουλη ενέργεια στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών (ΒΧΜΑ), η οποία έγινε αντιληπτή και γνωστοποιήθηκε στην προϊσταμένη κ. Αικατερίνη Δελλαπόρτα την επομένη. Ειδοποιήθηκε αμέσως η Σήμανση και η Κρατική Ασφάλεια προς εξέταση των επιτόπιων στοιχείων, ενώ από την εξέταση των ταινιών από τις κάμερες του κέντρου ελέγχου διαπιστώθηκε ότι το «ράντισμα» των αντικειμένων, προθηκών και χώρων του Μουσείου με ελαιώδες υγρό, επιχείρησαν δύο άτομα τα οποία διήλθαν μέσα από τις αίθουσες των μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων χωρίς η ενέργειά τους να γίνει αντιληπτή. Η κακόβουλη αυτή πράξη δεν επέφερε καμία ανήκεστο βλάβη σε αρχαία αντικείμενα, τα οποία έχουν καθαριστεί σχεδόν στο σύνολό τους. Η Διεύθυνση του Μουσείου και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχώρησαν σε όλες τις δέουσες ενέργειες, έχει δε δρομολογηθεί η διεξαγωγή Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος το θέμα, να ανευρεθούν οι ένοχοι και να αποδοθούν οι ευθύνες».

Από την πλευρά της η διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ότι σε μεγάλο βαθμό αποκαταστάθηκαν οι ζημιές, αφού οι συντηρητές έκαναν αναλύσεις και πήραν όλα τα μέτρα. Ωστόσο «οι φθορές που έγιναν στο ίδιο το κτίριο χρειάζονται αποκατάσταση, ενώ για τον ξύλινο κοπτικό σταυρό από την Αίγυπτο δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να αποκατασταθεί».