Επικρατεί, πληροφορούμαι, ανησυχία στην πολιτική αγορά. Διάφοροι συνομιλητές μου με ρωτούν εναγωνίως πού βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, γιατί καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι δεν βρίσκεται στο Σούνιο. Εδώ και πέντε μέρες τα ίχνη του Πρωθυπουργού αγνοούνται. Οι πιο κακοί πρέπει να σας πω μου λένε ότι δεν μπορούν να θυμηθούν ανάλογο προηγούμενο πρωθυπουργού που κανείς δεν γνώριζε το μέρος στο οποίο παραθερίζει. Ξέραμε, ας πούμε, ότι ο Κώστας Σημίτης πάει στη Σίφνο. Το πολιτικό είδωλο του σημερινού Πρωθυπουργού, ο Κώστας Καραμανλής, πήγαινε στην Ιο. Ο Αντώνης Σαμαράς βρισκόταν πάντα κάπου μεταξύ Μεσσηνίας και Λακωνίας. Τέλος πάντων. Μπορεί να θέλει την ηρεμία του ο άνθρωπος. Εγώ, μεταξύ μας, αν την ήθελα θα ακολουθούσα τη μέθοδο Ελίζαμπεθ Τέιλορ και Ρίτσαρντ Μπάρτον, οι οποίοι για να αποφύγουν τους παπαράτσι έμεναν σε σκάφος. Τώρα, αν ο Τσίπρας σκέφτεται σαν κι εμένα δεν το γνωρίζω, θα σας γελάσω και δεν το θέλω.

Η δεοντολογία κι ο Καρτερός

Τα έχω πει εδώ και καιρό, αλλά τώρα βλέπω πως τα λένε κι άλλοι. Αναφέρομαι στη γαλάζια ανακοίνωση για τον Θανάση Καρτερό, με την οποία η ΝΔ τον κατηγορεί ότι «εξευτελίζει καθημερινά» τη δημοσιογραφική δεοντολογία «αρθρογραφώντας στην «Αυγή». Και επειδή είναι πιθανόν να μην αντιλαμβάνεται τους λόγους, ας διαβάσει το άρθρο 5 των αρχών δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Εκεί θα διαπιστώσει ότι ρητά απαγορεύεται σε δημοσιογράφους που εργάζονται σε γραφεία Τύπου, να αρθρογραφούν σε οποιαδήποτε εφημερίδα. Ακόμη και στην «Αυγή»». Αναμένω με ενδιαφέρον την απάντηση του πολυγραφότατου συναδέλφου από τη στήλη του στο κομματικό έντυπο, όχι μόνο από το Τwitter ή το Facebook. Εξάλλου, η δεοντολογία στη γενικότερη συριζαϊκή ανάγνωση αφορά μόνο τους άλλους.

Καβγάς Ζούλα – Σβίγκου

Παρεμπιπτόντως, με αφορμή το παραπάνω είχαμε κι έναν διαδικτυακό καβγά μεταξύ της πορτ παρόλ της Κουμουνδούρου Ράνιας Σβίγκου και του διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνου Ζούλα.

«Μετά τα fake news περί SMS, η ΝΔ επικαλείται σήμερα άρθρα του κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ που δεν υπάρχουν και τα… μαρούλια του Τσερνόμπιλ για να επιτεθεί χυδαία στον Θ. Καρτερό. Οταν ο πανικός συνδυάζεται με την ανοησία, το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη γελοιοποίηση» τιτίβισε η Σβίγκου. Για να λάβει ως απάντηση από τον Ζούλα μια φωτογραφία από τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ και υπογραμμισμένο το σημείο που γράφει πως ο δημοσιογράφος οφείλει «να μη δέχεται επ’ αμοιβή θέση συναφή με την ειδικότητά του σε γραφεία Τύπου, δημόσιες υπηρεσίες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις που θέτει εν αμφιβόλω την επαγγελματική αυτονομία και ανεξαρτησία του».

Επειτα από λίγο εκείνη ανταπάντησε: «Ως δημοσιογράφος ο @kzoulas προφανώς και γνωρίζει πως το άρθρο του κώδικα της ΕΣΗΕΑ που επικαλείται δεν απαγορεύει την αρθρογραφία. Ψιλά γράμματα αυτά για τη ΝΔ και τη χυδαία προπαγάνδα της». Πάντως, είναι κατάντια για τη ΝΔ να έχει «γραμμή» τα μαρούλια και τους δήθεν κώδικες». Προφανώς, ως γνήσια συριζαία η κυρία Σβίγκου έχει μια διασταλτική ερμηνεία για τη δημοσιογραφία κατά την οποία η αρθρογραφία δεν είναι είδος της.

Μούσια

Τελικά, νομίζω ότι πρέπει να καθιερώσω μια θεματική «μούσια» για αυτές τις μέρες των θερινών διακοπών. Το λέω γιατί μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίο σας έγραφα χθες, παρατήρησα πως και ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει αφήσει τριμαρισμένο μουσάκι. Το παρατήρησα διαβάζοντας στο Twitter του το εξής σχόλιό του από χθεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη: «Ο ορισμός του αλλοπρόσαλλου στην Εξωτερική Πολιτική. Ελεγαν ότι θα δανειστούν χρήματα από Ρωσία και Κίνα και κατέληξαν να υποστηρίζουν ότι τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία υποκινούνται από Ελληνες φασίστες και Ρώσους πράκτορες». Για κάποιο λόγο, λοιπόν, το συνόδευσε με μια φωτογραφία από το γραφείο του μεν, με μαύρισμα και μούσι δε.

Rena Antoinette

Ολα ξεκίνησαν από ένα τιτίβισμα στα γαλλικά της Ρένας Δούρου. Η μικρή πρωθυπουργός της Αττικής έγραψε ένα tweet για την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, το οποίο ανέβασε σε ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Δεν έχει σημασία τι έλεγε. Σημασία έχει ότι κάποιος χάρη στη γαλλική εκδοχή είχε την ιδέα να δημιουργήσει έναν fake λογαριασμό στο Twitter αφιερωμένο στη Ρένα ονόματι «Rena Antoinette». Και τιτιβίζει διάφορα που η Ρένα Αντουανέτα θα μπορούσε, φρονώ εγώ, κάλλιστα να μας έχει πει. Για τους γαλλομαθείς αναγνώστες μου – αν και σίγουρα θα τα καταλάβετε και όσοι δεν μιλάτε μιας και είναι στη λογική των τσιπρικών αγγλικών – παραθέτω μερικά από τα αγαπημένα μου: «Nous sommes à la plèvre des pyroplictes de la région d’Attique. Nous sommes serieux». «Nous sommes flambés à la fasolade et nous fysons le yiaourte». «Pour la fête de Dekapentavgouste, sa Majesté la Peripheriaque d’Attique vous souhaite “Bonne Panagia et beaucoup de pantespan”». Ειλικρινά ζηλεύω που δεν το σκέφτηκα εγώ.

Την αγάπη του στους συνδημότες

«Ως επίτιμος δημότης της πόλης, μοιράζομαι την ιδιαίτερη χαρά, ικανοποίηση και συγκίνηση των συνδημοτών μας και όλων των Ελλήνων για την αποφυλάκιση των δύο ελλήνων στρατιωτικών». Ετσι ξεκινά ένα τηλεγράφημα με αποστολέα τον πρόεδρο της  Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και παραλήπτη τον δήμαρχο της Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη. Κάπου παρακάτω γράφει «ο Δήμος μας, στα ακροδάκτυλα της ελληνικής επικράτειας και των ευρωπαϊκών μας συνόρων, σε εγγύτητα αναπνοής με την Τουρκία, ελπίζω ότι θα παραμείνει γέφυρα και φάρος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών αλλά και της ένωσής μας με την Τουρκία». Και στην κατακλείδα στέλνει «τις θερμότερες ευχές» και «την αγάπη» του «σε όλους τους συνδημότες». Εγώ απλά δεν περιγράφω άλλο.