Σε καθοδικό σπιράλ συνεχίζουν να κινούνται οι τιμές των ελληνικών ομολόγων αλλά και ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με την ελληνική οικονομία να αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευάλωτη στις εξωτερικές διαταραχές που πυροδοτούν η κρίση στην Τουρκία, η απειλή κρίσης στην Ιταλία και ο εντεινόμενος εμπορικός πόλεμος. Παραμονές της ολοκλήρωσης του τρίτου Μνημονίου, στον διεθνή Τύπο αλλεπάλληλα δημοσιεύματα καταγράφουν γκρίζες προοπτικές για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες με τους «Financial Times» να σημειώνουν πως το brain drain αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα 350.000 – 400.000 Ελληνες, ηλικίας 20-30 ετών, έχουν μεταναστεύσει αναζητώντας την τύχη τους σε άλλες χώρες, κυρίως της ΕΕ, από το 2010 μέχρι σήμερα. Πάνω από τα 2/3 αυτών διαθέτουν πανεπιστημιακή μόρφωση και πολλοί εξ αυτών έχουν και μεταπτυχιακό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απώλειας της Ελλάδας σε καταρτισμένο ανθρώπινο κεφάλαιο είναι το γεγονός ότι η χώρα υπολογίζεται ότι έχει απολέσει μέχρι στιγμής πάνω από 18.000 γιατρούς.

«Πτωχοκομείο». Προσωπικές ιστορίες Ελλήνων σε απόγνωση καταγράφει δημοσίευμα της γερμανικής «Hamburger Abendblatt» σημειώνοντας πως «η Ελλάδα παραμένει ένα πτωχοκομείο και κάθεται πάνω σε μία κοινωνική ωρολογιακή βόμβα».

Η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» εκτιμά πως «η Ελλάδα απέχει ακόμη πολύ από το να επιστρέψει τις κεφαλαιαγορές», σημειώνοντας πως «ακόμη κι αν ο έλληνας ασθενής πήρε εξιτήριο από την Εντατική ύστερα από οκτώμισι χρόνια, η χώρα έχει ακόμη μπροστά της μια μακρά περίοδο αποκατάστασης μέχρις ότου μπορέσει να ξανασταθεί με σιγουριά στα δικά της πόδια».

Τις εκτιμήσεις της «Handelsblatt» υποστηρίζουν οι εξελίξεις των τελευταίων στο ελληνικό Χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων.

Στο Χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης τιμών στη διάρκεια των τελευταίων έξι συνεδριάσεων, μετά τη ραγδαία επιδείνωση στην οικονομία της Τουρκίας, καταγράφει απώλειες της τάξεως του 7% με τον τραπεζικό δείκτη να έχει υποχωρήσει κατά περίπου 13%. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του δεκαετούς εξακολουθεί να κινείται ανοδικά, με την επίδραση της διπλής αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch να αποδεικνύεται μηδενική. Στους δεκαετείς τίτλους, η απόδοση ξεπερνά το 4,3% με άνοδο της τάξεως του 10,5% σε σχέση με το τέλος της περασμένης εβδομάδας , στα πενταετή ομόλογα οι αποδόσεις υπερβαίνουν το 3,3% και στους επταετείς τίτλους οι αποδόσεις βρίσκονται μια ανάσα από το 3,9%.