Διεθνή στηρίγματα αναζητά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσπέπ Ταγίπ Ερντογάν, λόγω της κόντρας του με την Ουάσιγκτον που έχει προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στην οικονομία της χώρας του. Χθες συνομίλησε τηλεφωνικά με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για διμερή θέματα και την κατάσταση στην Τουρκία και συμφώνησαν να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις ενόψει μάλιστα της επίσκεψης Ερντογάν στο Βερολίνο στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οπως ανακοίνωσε η καγκελαρία, οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών θα προετοιμάσουν τη συνάντηση κορυφής. Μάλιστα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι σχέσεις με την ΕΕ είναι καλές και ότι θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της ΕΕ Τίμερμανς ώστε να επισπευσθούν οι συνομιλίες για την άρση της βίζας.

Λίγο αργότερα χθες, στη διάρκεια της επίσκεψης του εμίρη του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ αλ Τάνι στην Αγκυρα, ανακοινώθηκε ότι το Κατάρ θα πραγματοποιήσει άμεσες επενδύσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία. Με τον τρόπο αυτό θα στηρίξει την τουρκική οικονομία που έχει κλονισθεί λόγω της ραγδαίας πτώσης της λίρας, έπειτα από τη διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ και τις κυρώσεις εις βάρος της Αγκυρας.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΔΟΛΑΡΙΟΥ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η επίσκεψη του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αγκυρα προχθές. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι η Ρωσία μαζί με την Τουρκία, την Κίνα και το Ιράν ξεκινούν άμεσα πόλεμο κατά του δολαρίου! «Ο ρόλος του δολαρίου ως νομίσματος για τις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές υποχωρεί» είπε ο Λαβρόφ. «Η Ρωσία συζητά εδώ και καιρό την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει εθνικά νομίσματα για την πραγματοποίηση εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία, το Ιράν και την Κίνα» πρόσθεσε καταγγέλλοντας ως «ανορθόδοξες» τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε Τουρκία και Ιράν.

Εν τω μεταξύ η Τουρκία προχώρησε σε μεγάλη αύξηση των τελωνειακών δασμών σε κάποια εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης, περιλαμβανομένων επιβατικών οχημάτων, αλκοολούχων ποτών και ποικιλιών καπνού. Διάταγμα που υπέγραψε ο Ερντογάν αυξάνει τους δασμούς σε επιβατικά αυτοκίνητα κατά 120%, στα αλκοολούχα ποτά κατά 140% και στα φύλλα καπνού κατά 60%. Οι δασμοί αυξήθηκαν επίσης σε προϊόντα όπως είναι τα καλλυντικά, το ρύζι και ο άνθρακας. Την περασμένη Παρασκευή, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την επιβολή υψηλότερων επιπρόσθετων δασμών σε εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Τουρκία καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας της υπόθεσης του αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, ο οποίος συνεχίζει να κρατείται από τις τουρκικές Αρχές.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν δήλωσε χθες ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ εάν δείξουν εποικοδομητική στάση για την επίλυση της διπλωματικής κρίσης, όμως προς το παρόν δεν έχει προγραμματισθεί οποιαδήποτε συνομιλία Ερντογάν – Τραμπ. «Τα προβλήματα με τις ΗΠΑ θα επιλυθούν» δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, «όμως η Ουάσιγκτον πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειες να επηρεάσει την τουρκική Δικαιοσύνη». Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα ασκήσει τα δικαιώματά της αν οι ΗΠΑ δεν παραδώσουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Αγκυρα. Πάντως, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς προειδοποίησε την Αγκυρα «να μη δοκιμάσει την αποφασιστικότητα του προέδρου Τραμπ».

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ. Χθες, τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του πάστορα Μπράνσον να απελευθερωθεί από τον κατ’ οίκον περιορισμό και να αρθεί η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που του έχει επιβληθεί. Ομως η υπόθεση εκδικάζεται και σε εφετείο και σύμφωνα με τον τούρκο δικηγόρο του Μπράνσον Ισμαήλ Τσεμ Χαλαβούρτ συνήθως χρειάζονται 3 με 7 ημέρες για την εκδίκαση, όμως η απόφαση μπορεί σε αυτή την περίπτωση να εκδοθεί νωρίτερα και δεν αποκλείεται να είναι θετική για τον πελάτη του. Υπάρχουν βέβαια αναλυτές, που υποστηρίζουν πως η όλη κατάσταση δεν θα εκτονωθεί τόσο γρήγορα.