Θα ξεκινήσω με ένα εορταστικό κουίζ. Ποιος τιτίβισε το παρακάτω ευχετήριο μήνυμα; «Δεκαπενταύγουστος, το μικρό Πάσχα της Ορθοδοξίας, σπουδαία μέρα για την παράδοση του λαού μας. Η δύναμη της πίστης, όπως κι αν την βιώνει ο καθένας μας, είναι κινητήρια δύναμη για να αντιμετωπίζουμε τις προσωπικές και συλλογικές δυσκολίες. Η αγάπη για τον άνθρωπο, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός της ιστορίας και της παράδοσης, αποτελούν σταθερές συντεταγμένες στην πορεία και στον αγώνα μας για την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας». Οσο κι αν σας φαίνεται περίεργο ο Πρωθυπουργός. Τώρα θα μου πείτε εδώ έχει περάσει τόση ώρα μόνος του με την Πλατυτέρα, σε ένα αρκούντως ορθόδοξο tweet θα κολλούσε ο αριστερός Τσίπρας; Για να μην το πάω πιο μακριά και θυμηθώ πώς διαφημίζει το Μαξίμου τις σχέσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Μόνο για Αριστερά του Κυρίου δεν μας έχουν πει ακόμη.

Το μουσάκι

του Κυριάκου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έμαθα, παρακολούθησε χθες τη θεία λειτουργία στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδος, στο Ακρωτήρι Χανίων. Και πρέπει να σας πω ότι εμφανίστηκε με χαλαρό λουκ. Το λέω γιατί έχει αφήσει πάλι αυτό το επιμελώς ατημέλητο μούσι μερικών ημερών. Να επισημάνω εδώ ότι ο αρχηγός της δεξιάς παράταξης ήταν κάπως πιο συγκρατημένος από τον Τσίπρα στο «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια», αφού είπε μόνο πως «σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για την Oρθοδοξία, για τον Ελληνισμό, για όλους τους Ελληνες απανταχού της γης. Μια μέρα που αντλούμε δύναμη από την εσωτερική μας πίστη για να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση».

Από Δευτέρα σύσκεψη

Η Φώφη Γεννηματά, πάλι, πέρασε αυτές τις ημέρες οικογενειακά στη Σκύρο, πληροφορήθηκα. Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, πάντως, στο τέλος της εβδομάδας ετοιμάζεται να επιστρέψει Αθήνα. Εύλογο, τη Δευτέρα έχουν και την πρώτη σύσκεψη της νέας σεζόν στη Χαριλάου Τρικούπη, με θέμα – τι άλλο; – την περιλάλητη έξοδο από τα Μνημόνια. Οπως μου το έθεσε ειρωνικά για τους συριζαίους πράσινος πληροφοριοδότης μου «πρέπει να ετοιμαστούμε κι εμείς για τους χορούς».

Ο Σαμαράς

στο Ναύπλιο

Πράκτοράς μου, που έκανε τις διακοπές του στο Ναύπλιο, εκεί που περπατούσε την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου στην πόλη έπεσε πάνω στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη σύζυγό του Γεωργία. Δεν μου προκάλεσε εντύπωση. Ο Σαμαράς πάντα τηρεί τις παραδόσεις. Πάει και στο Ναύπλιο, πατρίδα της γυναίκας του, και στην Καλαμάτα.

Σαρδέλες με το χέρι

Το εν λόγω φωτογραφικό στιγμιότυπο το αλίευσα από το Instagram του Σταύρου Θεοδωράκη και έχει λεζάντα «Ντου στις σαρδέλες μετά τη λειτουργία της Παναγίας στον Ανω Δραπανιά». Ο επικεφαλής του Ποταμιού πάντα βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Λεβεντογέννα. Η κοπέλα στα δεξιά του, μάλιστα, είναι η κόρη του, η Αργυρώ, η οποία σπουδάζει υποκριτική και ιστορία του θεάτρου. Θα προσπεράσω πως τρώνε τη σαρδέλα με το χέρι και θα αναρωτηθώ αν έχουν κι εκεί στα Χανιά ιερείς που είπαν στο ποίμνιο ότι μιας κι έπεσε Τετάρτη ο Δεκαπενταύγουστος – που είναι μέρα νηστείας – καλό θα ήταν να φάνε ψάρι.

Η Παναγία των εγκύων

Είχε δεν είχε το έκανε πάλι το «θαύμα» του. Αναφέρομαι στον Πάνο Καμμένο, που λίγη ώρα αφού έγινε γνωστή η είδηση της απελευθέρωσης των δυο στρατιωτικών ανέβασε στο Twitter τη φωτογραφία μιας εικόνας της Παναγίας της Ελευθερώτριας – γιατί είναι και στο πνεύμα των ημερών. Φαντάζομαι κανείς δεν ενημέρωσε τον υπουργό ότι η εν λόγω Παναγία είναι η προστάτιδα εγκύων, επιτόκων και λεχωίδων. Γι’ αυτό να τον ενημερώσω εγώ για να ξέρει – αν του τύχουν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον – πως η Παναγία η Γαιματούσα σταματά τις αιμορραγίες στον τοκετό, η Πονολυτού λύει τις ωδίνες και η Πορταΐτισσα ή Ανοιχτοπορτούσα ανοίγει τον πόρο της. Οπότε καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιήσει τα αντίστοιχα εικονίσματα γιατί στοιχηματίζω ότι οι φαντάροι δεν γεννάνε.