Η βοήθεια που προσφέρει το πλυντήριο πιάτων είναι ανεκτίμητη: πεντακάθαρα μαχαιροπίρουνα, ποτήρια και τάπερ, χωρίς να ταλαιπωρούνται τα χέρια. Ομως, το γεγονός ότι το πλυντήριο πιάτων κάνει τα πιάτα… αόρατα δεν σημαίνει ότι ο θάλαμός του είναι εξίσου καθαρός!

Ειδικότερα, πρόσφατα δημοσιεύθηκε μελέτη, στο επιστημονικό έντυπο «Applied and Environmental Microbiology», που κατέγραψε πλήθος ιών και μυκήτων στα πλυντήρια πιάτων, τα οποία καθημερινά χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη. Από τις καλλιέργειες που διεξήγαγαν οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα πιο κοινά βακτήρια είναι η ψευδομονάδα, το κολοβακτηρίδιο και το ακινετοβακτήριο. Και παρότι όλα τα παραπάνω είναι συνήθως αβλαβή, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις, ιδίως σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπλέον, αναφορικά με τους μύκητες, οι πιο συνηθισμένοι αποδείχθηκε ότι είναι οι τύποι κάντιντα, κρυπτόκοκκος και ροδοτόρουλα, που επίσης δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Η καθηγήτρια Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Λουμπλιάνα Nina Gunde-Cimerman διευκρινίζει ότι τα πλυντήρια πιάτων είναι σε «γενικές γραμμές ασφαλή», παρ’ όλα αυτά συνιστά τον τακτικό καθαρισμό τους. Ενδεικτικό είναι ότι ο μύκητας με την ονομασία Exophiala dermatitidis, που έχει εντοπιστεί σε ασθενείς, συναντάται πολύ συχνά στα πλυντήρια πιάτων, αλλά σπάνια στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να εμφανίζονται ιδιαίτερα σκεπτικοί.

Πάντως, η καθηγήτρια Μικροβιολογίας σημειώνει ότι ο συσχετισμός αυτός αποτελεί (προς το παρόν) εικασία, καθώς δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι λευκές συσκευές μάς αρρωσταίνουν. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί προτείνουν στους πολίτες να μη βιάζονται να ανοίξουν την πόρτα του πλυντηρίου, γιατί μαζί με τους ατμούς είναι πιθανόν να «ταξιδέψουν» στο περιβάλλον και τα μικρόβια. Επιπλέον, το τακτικό καθάρισμα του λάστιχου που σφραγίζει την πόρτα του πλυντηρίου πιάτων είναι μία ακόμη συμβουλή ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο.