Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα, καθώς αυξάνει το οξειδωτικό στρες, προειδοποιεί η Αστερία Σταματάκη, διαιτολόγος-διατροφολόγος με μεταπτυχιακό (MSc) στην Κλινική Διατροφή.

Ετσι, η ίδια, αντλώντας στοιχεία από μελέτες που έχουν δείξει πως υπάρχουν τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, δημιουργεί ένα διαιτολόγιο που προστατεύει από την ηλικιακή ακτινοβολία. Και σπεύδει να υπενθυμίσει ότι η σωστή διατροφή είναι απαραίτητο να συνδυάζεται με επαρκή κατανάλωση νερού για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού.

Η «σούπερ» τροφή που λειτουργεί ως αντηλιακό είναι η ντομάτα αλλά και η σάλτσα ντομάτας. «Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε μια ουσία που λέγεται λυκοπένιο και διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Οι μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο προστατεύει από τα προβλήματα που δημιουργούν οι UV ακτινοβολίες στο δέρμα μας και από το κάψιμο».

Μάλιστα, όπως η ίδια σημειώνει, όταν οι ντομάτες μαγειρεύονται «το λυκοπένιο είναι πιο διαθέσιμο για να αξιοποιηθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό». Αξίζει δε να προστεθεί ότι και άλλα κοκκινωπά φρούτα όπως είναι το καρπούζι και το ροζ γκρέιπφρουτ διακρίνονται για την αντιοξειδωτική δράση τους.

Σημαντικοί σύμμαχοι (και) το καλοκαίρι είναι και το πράσινο αλλά και το μαύρο τσάι. «Αυτά τα ροφήματα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και μάλιστα σε επιγαλλοκατεχίνες που προστατεύουν άμεσα τα κύτταρα του δέρματος από τις δυσμενείς επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας», εξηγεί η Αστερία Σταματάκη. Επιπρόσθετα, μελέτες έχουν δείξει ότι το τσάι μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος.

Η κατανάλωση κίτρινων και πορτοκαλί φρούτων και λαχανικών όπως είναι τα καρότα, τα βερίκοκα, η γλυκοπατάτα και το καλαμπόκι δεν πρέπει να λείπουν από το καλοκαιρινό τραπέζι. Κα αυτό διότι όλα αυτά τα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε καροτενοειδή. Τα συστατικά αυτά, σύμφωνα πάντα με την ειδικό, φαίνεται να εμφανίζουν «φωτοπροστατευτική» δράση και να δρουν ουσιαστικά σε περιπτώσεις διαταραχών της φυσιολογικής κατάστασης του δέρματος.

«Για να προστατευθείτε από την UVA και UVB ακτινοβολία, καλό θα ήταν να αυξήσετε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ω-3 όπως λιπαρά ψάρια, θαλασσινά, καρύδια, λιναρόσπορος. Τα ω-3 λιπαρά οξέα διαθέτουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από την έκθεσή μας στον ήλιο», καταλήγει η Αστερία Σταματάκη.