ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Επιπλοκές της ακτινοθεραπείας

Είμαι γυναίκα 62 ετών. Πέρυσι έκανα – λόγω προχωρημένου καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας – ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες, με τις οποίες ο όγκος εξαλείφθηκε. Μετά διαπίστωσα στα κόπρανα αίμα και έκανα κολονοσκόπηση, στην οποία βρέθηκε φλεγμονή και αγγειεκτασίες στο έντερο, τις οποίες αντιμετώπισα με αντιβίωση. Ακολούθησε άλλη κολονοσκόπηση, διαγνώσθηκε μετακτινική εντερίτιδα σιγμοειδούς και πήρα φάρμακα χωρίς επιτυχία. Σε τρίτη κολονοσκόπηση χρησιμοποιήθηκε λέιζερ. Το πρόβλημα όμως παραμένει και ο αιματοκρίτης είναι 28. Ο γιατρός μου λέει ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Τι να κάνω;

(Χ.Ζ., Αθήνα)

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνος της Γαστρεντερολογικής – Ενδοσκοπικής Μονάδας στη Β’ Παθολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, Σπήλιος Μανωλακόπουλος απαντά ότι η μετακτινική κολίτιδα οφείλεται στη βλάβη που υπέστη ο βλεννογόνος από την ακτινοβολία. Η συμπτωματολογία είναι αποτέλεσμα της συνεχούς φλεγμονής του. Ο βασικός στόχος μας στη χρόνια μορφή της πάθησης – όπως στην περίπτωσή σας – είναι η διαχείριση των συμπτωμάτων. Δυστυχώς δεν υπάρχει ειδική και αποτελεσματική θεραπεία. Μπορεί να δοκιμασθεί καυτηρίαση των βλαβών, που ίσως βοηθήσει στην ελάττωση της αιμορραγίας και στην καθυστέρηση της μείωσης του αιματοκρίτη. Δίαιτα πτωχή σε υπόλειμμα συστήνεται σε περιπτώσεις με διάρροια, ενώ οι υποκλυσμοί με κορτικοειδή μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή. Η στενή παρακολούθηση από γαστρεντερολόγο γιατρό θεωρείται απαραίτητη. Περιπτώσεις με ανάπτυξη επιπλοκών, όπως τα συρίγγια και η στένωση του εντέρου, απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Το αντισυλληπτικό χάπι

Είμαι γυναίκα 29 ετών. Χρειάζονται εξετάσεις πριν ξεκινήσω να παίρνω χάπια για αντισύλληψη; Πρέπει να κάνω διακοπή ύστερα από κάποιο διάστημα; Ποιες παρενέργειες μπορεί να έχω; (Π.Δ., Πάτρα)

Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος, τ. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Βασίλης Κοντόπουλος απαντά ότι δεν χρειάζονται προηγουμένως εξετάσεις. Θα πρέπει όμως να κάνετε εξετάσεις ήπατος στους έξι μήνες λήψεως του χαπιού. Είναι λάθος να γίνεται διακοπή της λήψης των αντισυλληπτικών χαπιών. Ανεπιθύμητες ενέργειες από τη λήψη των αντισυλληπτικών χαπιών είναι η θρόμβωση (αν έχετε τάση για θρόμβωση, που δεν γνωρίζετε) και σε περίπτωση μακροχρόνιας χρήσης, η δυσμενής επίδραση στους μαστούς. Πάντως, σήμερα οι ειδικοί συνιστούν καλύτερα το προφυλακτικό ως μέσο αντισύλληψης, γιατί προφυλάσσει και από τους καρκινογόνους ιούς παπιλόμα (HPV).