Βράδυ Κυριακής στο γραφείο. Λίγο μετά τις 11. Με το γνώριμο ανάλαφρο περπάτημά του, εισβάλλει στο άντρο του αθλητικού ο Μιχάλης Μητσός. Ο επικεφαλής των διεθνών και έγκριτος αρθρογράφος της εφημερίδας. Το ελαφρύ ξάφνιασμα δεν κρύβεται και άλλωστε ο Μιχάλης δεν συνηθίζει τις επισκέψεις. Οπότε ακούγεται το παρασύνθημα: «Εκτός από το κανάλι που δείχνει το ματς με τον Ναδάλ, πού αλλού μπορώ να δω τον Τσιτσιπά; Εχετε κάποια λύση;».

Δίπλα μου ο Γιώργος Νασμής. Χαμογελάμε και οι δύο. Του είπαμε πού θα μπορούσε να την αναζητήσει και γρήγορα αποχώρησε. Στέλνοντάς μας το μήνυμα για το πού κινείται πλέον το ενδιαφέρον ενός όχι σεσημασμένου φιλάθλου. Γιατί ο Μητσός αρέσκεται να βλέπει αθλητισμό σε ελληνικό ή διεθνές επίπεδο, αλλά με μια ματιά κοσμοπολίτικη, όχι επίμονη και σίγουρα ουδέτερη. Η ζέση του να παρακολουθήσει έναν μεταμεσονύκτιο αγώνα του Τσιτσιπά, άρα να δει στην τηλεόραση παιχνίδι που θα τελείωσε σίγουρα μετά τη μία τη νύχτα, πείθει για τη δύναμη ενός παιδιού που κάνει μόδα το τένις στην Ελλάδα. Προσοχή: δεν μαθαίνει τένις τους Ελληνες, γιατί το ευγενές αυτό σπορ το κατέχουν αρκετοί ή έστω νομίζουν ότι γνωρίζουν τα βασικά. Βλέπετε, ακόμη και από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, η τηλεόραση έσπευδε να μεταδώσει τα φημισμένα τουρνουά του Γουίμπλεντον και του Ρολάν Γκαρός. Και οι έλληνες φίλοι του αθλητισμού ταξίδευαν νοητά στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, το Λονδίνο και το Παρίσι. Υπό αυτή την έννοια το τένις ήταν από τα αθλήματα που μπήκαν νωρίς σε κάθε σπίτι. Φαίνεται τόσο οικείο στους όρους, αλλά ταυτόχρονα και τόσο απόμακρο. Οξύμωρο; Καθόλου. Γιατί ουδέποτε είχαμε κάποιον πραγματικά αξιόλογο πρωταθλητή, κάποιον που να έμπαινε με φόρα στο κλαμπ των ισχυρών του πλανήτη. Χρόνια και χρόνια η ίδια απορία; Γιατί τόσες χώρες, η Ελβετία, η Ρουμανία, η Νότια Αφρική, δηλαδή όχι υπερδυνάμεις του αθλητισμού να βγάζουν πρωταθλητές και εμείς να δυσκολευόμαστε;

Τώρα, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου. Οχι μόνο με τον Τσιτσιπά, αλλά και με την Σάκκαρη. Δύο παιδιά που έχουν αναρριχηθεί στις υψηλές θέσεις της κατάταξης και ευελπιστούν να κάνουν κάτι ακόμη μεγαλύτερο στο εγγύς μέλλον. Τα όνειρα δεν απαγορεύονται για κανέναν. Επί του παρόντος, έχουν πετύχει κάτι εξίσου σημαντικό και απρόσμενο: εντελώς ξαφνικά, έκαναν το τένις μόδα στην Ελλάδα. Αν και κάτι μου λέει ότι αυτή τη φορά, η μόδα δεν θα περάσει και θα συζητάμε καιρό για το ελληνικό δίδυμο.