Oχι μόνο εμπαίζουν τους συνταξιούχους που περιμένουν έως και δύο χρόνια στην ουρά για τη σύνταξή τους, αλλά επιδεικνύουν και θράσος προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Ετσι χθες το υπουργείο Εργασίας, αντί να κάνει αυτοκριτική για την αποτυχία του – για τέταρτη φορά – να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του για την απονομή των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, με ανακοίνωσή του ζητάει και τα ρέστα.

Το υπουργείο Εργασίας επιχείρησε χθες να απαντήσει στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» με τίτλο «Κοροϊδεύουν 222.000 συνταξιούχους» με το οποίο ασκούσε έντονη κριτική στη νέα, τέταρτη αναβολή, από την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, του χρονοδιαγράμματος εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Η υπουργός Εργασίας την προηγούμενη Παρασκευή με δηλώσεις της είχε μεταθέσει, για άλλη μια φορά, για το τέλος του έτους τον χρόνο καταβολής των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, ομολογώντας ουσιαστικά την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης να επιτύχει τον στόχο αυτόν για τον οποίο έχει δεσμευθεί απέναντι στους δανειστές αλλά και στους ίδιους τους συνταξιούχους. Οι προηγούμενες δεσμεύσεις της υπουργού προέβλεπαν ότι οι εκκρεμείς συντάξεις θα έπρεπε να εκκαθαριστούν στο σύνολό τους και να καταβληθούν στους δικαιούχους τους τον Αύγουστο του 2018.

Αντί, ωστόσο το υπουργείο να απαντήσει για την ουσία του θέματος και να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι εξακολουθούν παρά τις υποσχέσεις να περιμένουν ακόμη και δύο χρόνια στην ουρά για να πάρουν τη σύνταξή τους, επέλεξε να μιλήσει περί διαγραμμάτων και να «παίξει» με τους αριθμούς. Λες και η προσβολή της αξιοπρέπειας των συνταξιούχων μετριέται με αριθμούς και όχι με πράξεις. Ετσι λοιπόν, στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας ισχυρίζεται ότι με βάση τα δικά του επίσημα στοιχεία ο αριθμός των απλήρωτων συντάξεων (κύριων, επικουρικών και εφάπαξ) ανέρχονται στις 168.542 και όχι στις 222.0000 που αναφέρει το έγκυρο ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ». Αλλά ακόμη και αν υπάρχει, αυτή η διαφορά δεν αλλάζει την ουσία της μεγάλης εξαπάτησης που επιχειρείται από την κυβέρνηση με τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων. Καθυστερήσεις που οφείλονται όχι μόνο στην αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να βάλει τάξη στο χάος του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και σε «κόλπα» προκειμένου να παρουσιάζεται πλασματικό πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ που μετατρέπεται σε υπερπλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα Ταμεία κατήγγειλαν πρόσφατα την πρακτική του υπουργείου Εργασίας να καθυστερεί την απονομή των εκκρεμών συντάξεων παρουσιάζοντας πλασματική εικόνα για την οικονομική κατάσταση του ΕΦΚΑ.

Την ώρα λοιπόν που συμβαίνουν όλα αυτά, το υπουργείο Εργασίας κατηγορεί «ΤΑ ΝΕΑ» ότι «άθροισαν τυχαία νούμερα, που εφηύραν ή θα επιθυμούσαν να υπάρχουν» ενώ σύμφωνα με τα δικά του στοιχεία οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις είναι κάτω από 50.000 (χωρίς να αναφέρεται ο ακριβής αριθμός), οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις είναι κάτω από 90.000 (επίσης δεν αναφέρεται το ακριβές νούμερο) ενώ τα εκκρεμή εφάπαξ ανέρχονται σε 28.542. Υπάρχουν δηλαδή περίπου 168.542 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, παραδέχεται το ίδιο το υπουργείο, αποκαλύπτοντας την έκταση της κοροϊδίας.

Τα είπα – ξείπα της Αχτσιόγλου για τις συντάξεις

Αντί το υπουργείο να κάνει μαθήματα «συνέπειας» στα «ΝΕΑ», μέσω της σχετικής ανακοίνωσής του, παραθέτουμε ξανά, αμέσως μετά, τις ακριβείς δηλώσεις της Εφης Αχτσιόγλου από το 2017 μέχρι σήμερα, με τις οποίες ακύρωνε κάθε φορά τις προηγούμενες για το χρονοδιάγραμμα καταβολής των συντάξεων, οι οποίες, αν μη τι άλλο, αποτελούν μνημείο ασυνέπειας:

3 Ιανουαρίου 2017: Συνέντευξη Τύπου για την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, 3/1/2017: «Μέχρι τον Οκτώβρη του 2017 θα εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης».

9 Οκτωβρίου 2017: Δελτίο ειδήσεων Σκάι, 9/10/2017: «Η πλήρης εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων θα λάβει χώρα οπωσδήποτε μέχρι τον Ιούνιο του 2018»

20 Μαρτίου 2018: Εκπομπή «Σήμερα», Σκάι, 20/3/2018: «Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης συνολικά είναι για εκκαθάριση του κύριου όγκου – σχεδόν όλου του όγκου – των ληξιπρόθεσμων τον Αύγουστο του 2018»

10 Αυγούστου 2018: «Προσπαθούμε να τελειώσουμε με το ζήτημα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Το στοίχημα του Αυγούστου θα πάει λίγους μήνες πιο κάτω, αλλά νομίζω ότι εντός του χρόνου θα επιτευχθεί».