Ζέστη, ήλιος, θάλασσα. Ο Αύγουστος έχει μπει για τα καλά και όσοι δρομείς δεν προετοιμάζονται ήδη για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο δεν βλέπουν την ώρα να αφήσουν για λίγο την καυτή άσφαλτο και τους στίβους. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως θέλουν να χαλαρώσουν υπερβολικά και να μείνουν πολύ πίσω ενόψει ενός, ενδεχομένως, αγωνιστικού φθινοπώρου, έτσι;

Η αλήθεια είναι πως το τρέξιμο από μόνο του δεν είναι αρκετό για την εκγύμναση του σώματός μας, ενώ οι ανεπιθύμητοι τραυματισμοί καραδοκούν. Το cross-training, λοιπόν, η «εναλλαγή» προπονητικών δραστηριοτήτων ώστε να γυμνάζονται όλες οι μυϊκές μας ομάδες είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Και τι καλύτερο από μια εναλλακτική προπόνηση μέσα στη θάλασσα για τους καλοκαιρινούς μήνες; Αυτό σκέφτηκαν όσοι έκαναν το SUP, τη μόδα για όσους θέλουν να γυμναστούν με τον καλύτερο τρόπο μέσα στη ζέστη. Πείτε την αλήθεια, τους έχετε δει σε κάποια από τις παραλίες της Ελλάδας και τους έχετε ζηλέψει. Μήπως ήρθε η ώρα να το δοκιμάσετε;

Η παράδοση λέει ότι το Stand Up Paddle Boarding ή αλλιώς SUP – και στα ελληνικά, όρθια Σανιδοκωπηλασία – ήταν μία πρακτική που εφάρμοζαν οι αρχαίοι λαοί της Πολυνησίας, στα νησιά της Χαβάης, ωστόσο έγινε ιδιαίτερα γνωστό από κορυφαίους σέρφερ, οι οποίοι επέλεγαν να γυμναστούν με αυτόν τον τρόπο τις ημέρες που η θάλασσα δεν είχε έντονο κυματισμό. Το SUP είναι αρκετά εύκολο να το μάθει κανείς, ενώ το μόνο που χρειάζεται για να μπει στο νερό είναι μια (ειδική) σανίδα και ένα κουπί. Ακόμα και αν η εικόνα των όρθιων αθλητών στη σανίδα με το κουπί ανά χείρας σας φοβίζει, τότε μια δοκιμή θα σας πείσει για την ευκολία του να σταθείτε όρθιοι και να «πετάξετε» πάνω από τα σύννεφα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το SUP αποτελεί μιας πρώτης τάξεως δυναμική προπόνηση, που έχει στόχο τον κορμό μας, βοηθώντας όμως την εκγύμναση όλων των μυϊκών ομάδων του σώματος. Σπονδυλική στήλη, λεκάνη, πόδια, στήθος, πλάτη, ώμοι και χέρια είναι οι ομάδες μυών που αναλαμβάνουν δράση από την πρώτη φορά που ο αθλητής θα κινήσει το κουπί του. Μάλιστα, η προπόνηση σε μη σταθερή επιφάνεια άσκησης, όπως είναι το νερό, είναι πολύ αποτελεσματική για να δουλέψουν περισσότερο πολλές μυϊκές ομάδες και να βελτιωθεί ο συντονισμός τους και η ισορροπία μας.

Μπορεί και να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τραυματισμούς από την αυξημένη ένταση της προπόνησης καθώς το σώμα μας γυμνάζεται περισσότερο με – φαινομενικά – λιγότερο φόρτο, χωρίς κραδασμούς που επιβαρύνουν τις αρθρώσεις.

Την αύξηση του ενδιαφέροντος για την όρθια σανιδοκωπηλασία επισημαίνει και ο καθηγητής φυσικής αγωγής Πάνος Μαστρογιαννόπουλος, υπεύθυνος για προγράμματα εκγύμνασης στο Syros Watersports Club στο όμορφο κυκλαδονήσι. «Το SUP είναι η τάση των τελευταίων ετών, που προσελκύει όλο και περισσότερους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Γιατί πέρα από μια ευχάριστη δραστηριότητα, αποτελεί και μια αποτελεσματική μέθοδο εκγύμνασης για όσους δεν μπορούν να συνεχίσουν το πρόγραμμα που είχαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς» λέει στο «Τρέχω» ο Πάνος Μαστρογιαννόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά για τον αθλούμενο. «Ξεκινώντας από τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, μπορούμε να δουλέψουμε για αποκατάσταση τραυματισμών, ακόμα και για την αποβολή των στρεσογόνων παραγόντων, ανάλογα με τους στόχους του αθλητή» σχολιάζει.

Ενδυνάμωση

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης με το SUP, δουλεύουν όλοι οι μύες, καθώς το σώμα πρέπει να ισορροπήσει πάνω στη σανίδα και παράλληλα να την κατευθύνει κάνοντας κουπί. Δηλαδή πρέπει να δουλέψει το άνω μέρος του σώματος, όπως η πλάτη, οι ώμοι και τα χέρια για να προχωρήσει η σανίδα μέσα στο νερό μέσω της κωπηλατικής κίνησης και συγχρόνως οι κοιλιακοί, οι ραχιαίοι σε συνδυασμό με τα πόδια για την ισορροπία του σώματος σε όρθια θέση πάνω στη σανίδα, η οποία έχει τη δυσκολία ότι δεν είναι σταθερή μέσα στο νερό» τονίζει ο καθηγητής φυσικής αγωγής. «Μέσω της ισομετρίας που απαιτείται, το SUP προσφέρει επίσης ενδυνάμωση των σημείων του σώματος όπου υπάρχουν τραυματισμοί, καθώς η αποκατάσταση είναι ευκολότερη, γιατί στο νερό δεν υπάρχουν κραδασμοί, οι οποίοι θα μπορούσαν να επιφέρουν κάποια υποτροπή, ενώ μπορούμε να εστιάσουμε καλύτερα στο σημείο όπου αντιμετωπίζει πρόβλημα ο αθλητής» .

«Καθώς είναι μια αερόβια άσκηση που βοηθάει την καρδιά, στη γενική υγεία και στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, το συγκεκριμένο άθλημα ή χόμπι για αρκετούς αποτελεί ένα ιδανικό και άμεσο αντιστρεσογόνο» καταλήγει ο προπονητής, συμπληρώνοντας πως την όρθια σανιδοκωπηλασία συχνά επιλέγουν και ελίτ αθλητές που θέλουν έναν διαφορετικό τρόπο εκγύμνασης τους καλοκαιρινούς μήνες, μακριά από τη ρουτίνα της επαγγελματικής προπόνησης όλης της χρονιάς.

Δείξε μου τη σανίδα σου

να σου πω ποιος είσαι

Ανάλογα με την κατάρτιση και τους… στόχους μπορεί κανείς να επιλέξει διαφορετικούς τύπους SUP. Οι πιο πλατιές και σταθερές σανίδες είναι ιδανικές για τους αρχάριους, που θέλουν να επικεντρωθούν στην τεχνική της κωπηλασίας δίχως να φοβούνται ότι θα πέσουν στο νερό. Σανίδες υπάρχουν για όλα τα γούστα.

SUP All Αround: πλατιά, ιδανική για αρχάριους.

SUP Surf: πιο κοντή, λιγότερο σταθερή στο νερό, μα εύκολη στο μανουβράρισμα. Για περισσότερο προχωρημένους.

SUP Cruising: κατασκευασμένη για μακρινές αποστάσεις σε ήρεμα νερά. Πλατιά και σταθερή, γλιστρά άνετα πάνω στο νερό.

SUP Racing: πιο μακρόστενη, ώστε να βοηθά στην επιτάχυνση, είναι σχεδιασμένη για μάλλον ήρεμα νερά ή για αγωνίσματα σε ανοικτή θάλασσα.

SUP Yoga: έχει σχήμα ορθογώνιο και μεγάλο πλάτος ώστε να αποτελεί μία θαλάσσια πλατφόρμα για γιόγκα αλλά και πιλάτες.

Σχολές και προπονητές

Οι οπαδοί του SUP πληθαίνουν και οργανώνονται ολοένα και περισσότερο. Σε όλη τη χώρα οργανώνονται events όρθιας σανιδοκωπηλασίας, που περιλαμβάνουν από αγώνες στη Λούτσα και στον Αλιμο μέχρι τον διάπλου του Ισθμού της Κορίνθου. Πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού οργάνωσε την πρώτη σχολή προπονητών SUP προκειμένου να καλύψει το κενό στην επίσημη διδασκαλία και προπονητική του νέου, αλλά γρήγορα ανερχόμενου αθλήματος.