Μόλις άκουσα για αυτόν τον γερμανό καθηγητή Οικολογίας των Πυρκαγιών Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ στο φημισμένο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, που πήρε τηλέφωνο ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη για να του ζητήσει να συγκροτήσει μια επιτροπή υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών, κάτι μου θύμισε. Τι; Ο εν λόγω επιστήμονας είχε δώσει μια συνέντευξη στο ΑΠΕ το προηγούμενο Σάββατο. Και οφείλω να ομολογήσω πως – κατά διαβολική προφανώς σύμπτωση – όσα λέει εξυπηρετούν το αφήγημα που πλασάρει από την πρώτη σχεδόν στιγμή η κυβέρνηση για να αποποιηθεί τις ευθύνες της για όσα συνέβησαν στο Μάτι. Θα σας παραθέσω τα σχετικά αποσπάσματα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

«Ερ.: Ηταν δυνατή η εκκένωση στο Μάτι, κατά τη γνώμη σας;

Απ.: Οχι, σε αυτές τις συνθήκες το τυχόν σχέδιο εκκένωσης δεν θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει».

«Ερ.: Μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να αποτρέψει την τραγωδία;

Απ.: Οχι, δεν ήταν αποτρέψιμη υπό τις δεδομένες συνθήκες, στη δημιουργία των οποίων συνέβαλε ολόκληρη η κοινωνία».

«Ερ.: Δύο πυρκαγιές ξέσπασαν ταυτόχρονα στην Αττική, στην Κινέτα δυτικά και – η πιο τραγική – στο Μάτι ανατολικά. Ηταν δυνατή η κατάσβεσή τους, ειδικά στο Μάτι;

Απ.: Δύσκολα, αλλά ουσιαστικά όχι, διότι στο Μάτι η πυρκαγιά εξελίχτηκε εντός λίγων λεπτών».

«Ερ.: Στο Μάτι έπνεαν ισχυροί άνεμοι με ταχύτητα έως 120 χλμ. την ώρα. Είναι δυνατή η κατάσβεση μιας πυρκαγιάς υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες;

Απ.: Κρίνοντας κανείς εντελώς ουδέτερα και χωρίς να θέλει να κατηγορήσει κάποιον, θα πρέπει απλώς να πει πως τέτοιου είδους καταστάσεις δεν είναι αντιμετωπίσιμες».

Συγγνώμη τώρα, εγώ φταίω να αναρωτηθώ μήπως έχει Τοπική ο ΣΥΡΙΖΑ στο Φράιμπουργκ;

Εφυγε σαν σίφουνας

Στην αίθουσα Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών «Παύλος Μπακογιάννης», όπου ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε χθες τη σύσταση Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτακτων Αναγκών, όπως φαντάζεστε, είχα πολλούς πράκτορες. Αυτό που όλοι ανεξαιρέτως μου επισήμαναν ήταν πως ο Πρωθυπουργός ήρθε, μίλησε και απήλθε σαν σίφουνας. Τι εννοώ; Με το που τελείωσε, λένε, κατέβηκε από το πόντιουμ και εξαφανίστηκε από την αίθουσα σε χρόνο dt. Κάποιοι από τους πληροφοριοδότες μου έμαθαν ότι πήγε κατευθείαν στο πρώην πια γραφείο του Νίκου Τόσκα και έμεινε εκεί μέχρι τις τέσσερις περίπου το μεσημέρι. Κανείς, όμως, από εκείνους που ήταν μέσα στο εν λόγω γραφείο δεν λέει λέξη για όσα ειπώθηκαν πίσω από την κλειστή του πόρτα.

O αργοπορημένος Τζανακόπουλος

Πάντως, μου τόνισαν πως ο Τσίπρας ήταν συνεπής στο ραντεβού του. Η έναρξη της παρουσίασης είχε οριστεί για τις δύο το μεσημέρι κι εκείνος δύο και πέντε ήταν μέσα στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης». Πρώτα πήρε τον λόγο ο Πάνος Σκουρλέτης και μετά ο Πρωθυπουργός. Αυτό που σχολιάστηκε από τους παρισταμένους, βέβαια, ήταν η αργοπορία Τζανακόπουλου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έφθασε στην παρουσίαση λίγο πριν τελειώσει την τοποθέτησή του ο Σκουρλέτης. Θα είχε πιο σοβαρές δουλειές, φαντάζομαι.

Culpa in eligendo ή αλλιώς«κατά την επιλογή σφάλμα»

Χθες το μεσημέρι στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, μαθαίνω, συναντήθηκαν ο Κώστας Γαβρόγλου, που περιοδεύει στην περιφέρεια, και ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. Εκεί, λοιπόν, ο δεύτερος βρήκε την ευκαιρία να απαντήσει σε όσα είχε πει ο πρώτος, «ότι η Αυτοδιοίκηση δεν έχει καμία αρμοδιότητα για το μέλλον των πανεπιστημίων». Τι του είπε; «Ζητάτε τις απόψεις μας, θεωρείτε ότι η Επιτροπή που συνέταξε το σχέδιο είναι culpa in eligendo (κατά την επιλογή σφάλμα)». Κατά τα λοιπά, η συζήτηση συνεχίστηκε με σύνεση και ψυχραιμία, πληροφορήθηκα, με τον Αγοραστό να επιμένει στη θέση του ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η ενότητα των Θεσσαλών. Α! Μην ξεχάσω, υποστήριξε και την άποψη ότι ένα πανεπιστήμιο δεν έχει αξία αν δεν έχει χρησιμότητα.

Επίδαυρος στο κανάλι της Βουλής

Οπως ενημερώθηκα αρμοδίως, περίπου 15.000 ευρώ βγήκαν από τον κορβανά του Κοινοβουλίου – δηλαδή του έλληνα φορολογουμένου – για να μισθώσει έξι τηλεοπτικές προβολές από παραστάσεις της Επιδαύρου. Πιο συγκεκριμένα, η Βουλή θα πληρώσει 14.880 ευρώ για την ενοικίαση δώδεκα ημίωρων ντοκιμαντέρ θεατρικών παραστάσεων από το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου για έξι τηλεοπτικές προβολές σε διάστημα τεσσάρων ετών. Η απόφαση υπογράφηκε προχθές, για να μη νομίζουν ορισμένοι ότι «κλείνει» το Κοινοβούλιο. Κι εγώ θεατρόφιλος είμαι, αλλά μεταξύ μας δεν είναι λίγο τσιμπημένο το κόστος;

Ταμείο όχι σαν των άλλων

O Νίκος Βούτσης, ένας από τους διαχειριστές του κυβερνητικού «ταμείου» για τους πληγέντες από τη φονική πυρκαγιά, είπε χθες ότι μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί 40 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα έχουν καταθέσει μεγάλοι δωρητές, ενώ πάνω από 3.000 πολίτες έχουν δώσει χρήματα. Εσπευσε, βέβαια, να δηλώσει πως το ταμείο αυτό δεν θα είναι όπως του Μολυβιάτη. Ε, ναι, τίποτα δεν είναι σαν των επάρατων προηγούμενων.