ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Η εξωσωματική

γονιμοποίηση

Πόσες φορές μπορώ να κάνω εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς να βλάψω τον οργανισμό μου με τα ειδικά φάρμακα;

(Ο.Μ., Αθήνα)

Ο γυναικολόγος – μαιευτήρας, τ. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Βασίλης Κοντόπουλος απαντά ότι τα φάρμακα για την εξωσωματική γονιμοποίηση δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό της γυναίκας. Οι πολλές επαναλήψεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση επιβαρύνουν ψυχολογικά και οικονομικά τη γυναίκα, ενώ αυξάνουν τις πιθανότητες να συμβεί κάποιο μικρό ιατρικό ατύχημα κατά τη διαδικασία. Δεν υπάρχει όριο για την επανάληψη των προσπαθειών για εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά συνιστάται στο ζευγάρι ύστερα από τις τέσσερις έως πέντε φορές να διερευνά την αιτία αδυναμίας στη σύλληψη.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η κινόα

Συναντώ πλέον συχνά την κινόα σε σαλάτες και φαγητά σε εστιατόρια. Πρόκειται πράγματι για υπερτροφή, όπως λέγεται; Eίναι δημητριακό ή λαχανικό; Πόσες θερμίδες έχει;

(Γ.Ν.)

Ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος δρ Δημήτρης Γρηγοράκης απαντά ότι η κινόα ή κουινόα είναι θάμνος, του οποίου οι σπόροι τρώγονται και υπάρχουν σε πολλά χρώματα: άσπρο, κόκκινο, μαύρο, αλλά και μπλε. Η επιστημονική του ονομασία είναι Chenopodium quinoa (Χηνοπόδιον η κινόα) και ανήκει στα ψευδοδημητριακά. Προέρχεται από τη Νότια Αμερική και καλλιεργείται από τους πληθυσμούς των Ανδεων εδώ και τρεις έως και τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Η κινόα έχει ισορροπημένη και σημαντική περιεκτικότητα σε βασικά αμινοξέα για τους ανθρώπους, γεγονός που την κάνει είδος ασυνήθιστα πλήρους διατροφής. Μολονότι είναι ένας σπόρος, η κινόα θεωρείται πλήρες δημητριακό και μια καλή πηγή φυτικών ινών. Επιπλέον, περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά, που είναι ωφέλιμα για την καρδιά. Ακόμα, είναι καλή πηγή βιταμινών της ομάδας Β (Β1, Β2 νιασίνη, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ και παντοθενικό οξύ), φωσφόρου, ψευδαργύρου, καλίου και χαλκού, ενώ περιέχει άφθονο μαγνήσιο και σίδηρο (σε ποσοστό άνω του 50% των ημερήσιων αναγκών μας). Το γεγονός αυτό την καθιστά μια ιδανική τροφή για τους χορτοφάγους και τους vegan. Δεν περιέχει γλουτένη και πέπτεται εύκολα. Δίνει 374 θερμίδες στα 100 γραμμάρια. Δεν θα πρέπει πάντως να θεωρείται υπερτροφή, καθώς στερείται μιας πλειάδας άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών (βιταμίνες Α, C, D, Ε, K, σελήνιο, ασβέστιο κ.ά.), τα οποία θα πρέπει να προσλαμβάνονται στο πλαίσιο μιας σωστής, ισορροπημένης και πλήρους διατροφής.

ΑΓΓΕΙΑ

Η αντιυπερτασική

βαλσαρτάνη

Διάβασα ότι η ουσία βαλσαρτάνη ανακαλείται ως πιθανό καρκινογόνο. Παίρνω εδώ και χρόνια αντιυπερτασικό φάρμακο που περιέχει αμλοδιπίνη και βαλσαρτάνη. Να το συνεχίσω ή να το σταματήσω; (B.Σ.)

Ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνος Τσιούφης απαντά ότι μπορείτε να το συνεχίσετε κανονικά. Ο θόρυβος που προκλήθηκε αφορούσε μια πρόσμειξη της γενόσημης βαλσαρτάνης, που παραγόταν σε συγκεκριμένο εργοστάσιο στην Κίνα, και όχι όλα τα προϊόντα της βαλσαρτάνης.