Ισως σας φαίνονται μακριά, αλλά οι ζυμώσεις έχουν ξεκινήσει για τα καλά. Για όλους, αλλά εγώ θα ασχοληθώ με τα νεοδημοκρατικά. Η γαλάζια μηχανή λοιπόν είναι σε εγρήγορση και το επιτελείο «γράφει και σβήνει» πυρετωδώς ονόματα προκειμένου να συμπληρώσει τη λίστα των υποψηφίων τόσο για τις εθνικές εκλογές όσο και για τις τριπλές κάλπες του Μαΐου. Θα σταθώ στα τρία «Π»: Πειραιάς, Πελοπόννησος και Πάτρα.

Κάτω στον Πειραιά

Ξεκινώ από το μεγάλο λιμάνι της χώρας και θα σας πω τι μαθαίνω στα βουλευτικά. Σίγουρη πρέπει να θεωρείται η εκ νέου υποψηφιότητα του μοναδικού βουλευτή της ΝΔ Α’ Πειραιά Κώστα Κατσαφάδου. Πολύ δυνατά παίζει – μαθαίνω – το όνομα του γιατρού Νίκου Βλαχάκου που είναι ο αδερφός του ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκου. Τελευταία ακούγεται και το όνομα της Μαρίας Καλαγιά, η οποία έχει έντονη δραστηριότητα με τους Γιατρούς του Κόσμου, έχει εμπειρία στη ναυτιλία και βεβαίως είναι κόρη της πολύπειρης στα δημοτικά Πασχαλίνας Καλαγιά. Η πολιτευτής Ζωή Ρούσσου, η οποία έχει ξαναδοκιμάσει ανεπιτυχώς την τύχη της, θα κατέλθει, μαθαίνω επίσης.  Ερωτηματικό η Νόνη Δούνια που είχε ξανακατέβει, αλλά και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μαθαίνω, είναι ζεστός πάντα.

Οι αντίπαλοι του «Πέλε»

Πάμε λίγο τώρα σε ένα άλλο λιμάνι, αλλά μακριά από τον Πειραιά. Εδώ θα σας πω για τα αυτοδιοικητικά. Μιλώ για την Πάτρα ή το «κόκκινο κάστρο», όπως τη λένε οι σύντροφοι του ΚΚΕ λόγω του δημάρχου Κώστα Πελετίδη. Ο «Πέλε» εάν δεν κατέβει υποψήφιος βουλευτής, όπως πολλοί λένε, θα διεκδικήσει ξανά τη θέση του δημάρχου. Οι πληροφορίες λένε, μάλιστα, πως θα το κάνει με καλές προοπτικές και πάλι, καθώς έχει πάρει μαζί του τον εργατόκοσμο της αχαϊκής πρωτεύουσας λόγω κοινωνικού έργου. Εχει ρεύμα, κοινώς, και πιστέψτε με και πέραν της Αριστεράς.

Στις προηγούμενες εκλογές είχε κερδίσει τον υποψήφιο της ΝΔ Κώστα Χριστόπουλο, όποτε ένα ανάλογο σενάριο ίσως επαναληφθεί και στις επερχόμενες εκλογές. Με λίγα λόγια, στην Πειραιώς αναζητούν αντίπαλο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει κεντρογενή χαρακτηριστικά, ώστε να μπορέσει να αντλήσει κόσμο και από την Κεντροαριστερά στο πάλαι ποτέ παραδοσιακό κάστρο του ΠΑΣΟΚ. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο νυν αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος με ομολογουμένως καλό προφίλ και πέρασμα. Από την άλλη, υπάρχουν και κάποιες μεμονωμένες φωνές εντός ΝΔ που θα ήθελαν ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Νίκο Παπαδημάτο, αλλά οι στενές σχέσεις με τον Νίκο Νικολόπουλο απομακρύνουν κάπως αυτό το ενδεχόμενο.

Διεμβολισμός

Στα γενικώς της Πελοποννήσου τώρα το ερώτημα για τους γαλάζιους είναι: Ποιος θα κερδίσει τον Τατούλη; Δεν έχει στα σοβαρά συζητηθεί ακόμα κάτι. Πιστεύω πως μια γυναίκα όμως μπορεί να παίξει δυνατά. Η Φεβρωνία Πατριανάκου – εάν βέβαια δεν θέλει να κατέβει βουλευτής. Συσπειρώνει και το καραμανλικό και το σαμαρικό στρατόπεδο. Δυνατά χαρτιά της είναι η Λακωνία και η Μεσσηνία. Υπάρχει βέβαια πάντα και ο Ανδρέας Λυκουρέτζος. Αρκάς – θα διεμβολίσει την Αρκαδία, συμπαθής στον κόσμο και, νομίζω, είναι στις βλέψεις του. Αναμένεται βέβαια να παίξουν και άλλα ονόματα στο τραπέζι μέχρι την τελική απόφαση.

«Εδώδιμα» και περιβαλλοντικά

Ασκηση επικοινωνίας ή ένα νέο ξεκίνημα; Το ερώτημα αυτό θέτουν περιβαλλοντικές οργανώσεις με αφορμή τη δρομολόγηση από την κυβέρνηση κατεδάφισης αυθαίρετων περιφράξεων και αυθαιρέτων που έχουν ανεγερθεί σε αναδασωτέες περιοχές και ρέματα. Γιατί τέτοια επιφυλακτικότητα; Επειδή, όπως υποστηρίζουν, οι επιθεωρητές δόμησης για τη Νότια Ελλάδα είναι μόνο επτά και για τη Βόρεια άλλοι εννέα. Ετσι, φοβούνται πως αποτελεί προσωρινό και αδύναμο μέτρο. Για να λέμε όμως και του… στραβού το δίκιο αναγνωρίζουν και ορισμένα θετικά: τα μέτρα προστασίας των υγροτόπων της Αττικής με έκταση έως 80 στρέμματα και τη χρηματοδότηση των κατεδαφίσεων από το πράσινο Ταμείο. Ιδωμεν… Στο μεταξύ, από τη συνάντηση που είχε χθες ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη έγινε γνωστό ότι εγκρίθηκαν 61 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, θα σταλούν ειδοποιητήρια και θα ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις: 27 αυθαιρέτων στη Μάνδρα που βρίσκονται εντός ρεμάτων, 21 μαντρών που εμποδίζουν την πρόσβαση στις παραλίες στον Σαρωνικό, την Ανάβυσσο και το Πόρτο Ράφτη, 13 κατοικιών σε αναδασωτέες περιοχές σε Καπανδρίτι, Λαύριο, Πεντέλη. Πρόκειται για κατοικίες, τις οποίες ήδη οι ιδιοκτήτες τους έχουν παραδώσει στις αρμόδιες Αρχές ώστε να προχωρήσει η κατεδάφιση. Από την κυβέρνηση φιλοδοξούν ο αριθμός των κατεδαφίσεων αυθαίρετων κτισμάτων που έχουν κριθεί επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια να κυμανθεί από 200 έως 300. Για να δούμε…