Δέσατε τα κορδόνια σας, βγήκατε στους δρόμους γεμάτοι όρεξη και ολοκληρώσατε την προπόνησή σας. Αισθάνεστε όμορφα, μήπως όμως νιώθετε εξαντλημένοι; Ακολουθούν μικρές συμβουλές για να ανακτάτε γρήγορα την ενέργειά σας έπειτα από το τρέξιμο.

Γεμίστε «καύσιμα» πριν από την προπόνηση

Φάτε ένα σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες 30-60 λεπτά πριν από την προπόνησή σας. Αλλωστε, το σώμα σας δεν μπορεί να αισθάνεται καλά έπειτα από την προπόνηση αν δεν έχει λάβει από πριν αρκετή «βενζίνη». Η δουλειά μπορεί να γίνει εύκολα με μια μπάρα βρώμης και ξηρών καρπών ή μια μπανάνα ή μια φέτα ψωμί με μαρμελάδα. Μην ξεχάσετε να πιείτε τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό – με αυτόν τον τρόπο το σώμα σας θα ενυδατωθεί σωστά.

Ακούστε το σώμα σας

Νιώθετε πιάσιμο στα πλευρά κατά τη διάρκεια του τρεξίματός σας; Αισθάνεστε ζαλάδα; Νιώθετε αδυναμία στα πόδια σας; Ακούστε τι σας λέει το σώμα σας! Εάν χρειάζεστε ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια της προπόνησης, κάντε το ή απλά επιβραδύνετε τον ρυθμό σας. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα τελειώσετε την προπόνησή σας διαλυμένοι και θα μπορείτε να συνεχίσετε γεμάτοι ενέργεια τις δουλειές σας.

Ξαναγεμίστε το… ντεπόζιτο

Είναι απαραίτητο ένα μικρό μεταπροπονητικό γεύμα από σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες μέσα σε μία ώρα μετά το τρέξιμό σας. Αυτό θα σας γεμίσει ενέργεια και θα βοηθήσει τους μυς σας να ανακάμψουν. Μερικές ιδέες προτείνει η Γερμανίδα Τίνα Ορνεζέντερ, ειδικός του φίτνες στο Runtastic.com: ένα σμούθι με γιαούρτι και φρούτα και σπόρους τσία, ένα μπολ γάλα με βρώμη και ξηρούς καρπούς, μια ομελέτα με μια φέτα ψωμιού ολικής αλέσεως.

Η ισχύς εν τη καφεΐνη

Η καφεΐνη δεν είναι μόνο καλή πριν από το τρέξιμό σας· έπειτα από την προπόνηση, ένας καφές ή ένα φλιτζάνι τσάι θα σας δώσει ώθηση. Ερευνες, εξάλλου, έχουν δείξει πως η καφεΐνη μειώνει τον μυϊκό πόνο και μπορεί να αντιμετωπίσει την απώλεια δύναμης μετά την άσκηση.

Κάντε ένα κρύο ντους

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα ζεστό ντους ύστερα από ένα τρέξιμο. Εχετε όμως σκεφτεί ποτέ να ανοίξετε το νερό μόνο στο κρύο; Μελέτες έχουν δείξει ότι το ντους με κρύο νερό ενισχύει την αποθεραπεία και μπορεί να μειώσει το πιάσιμο των μυών. Επιπλέον, το κρύο διεγείρει τη ροή του αίματός σας, που μας κάνει να αναπνέουμε βαθύτερα. Το αποτέλεσμα είναι ότι αισθανόμαστε πιο ξύπνιοι και ζωντανοί.

Μπορείτε να κάνετε άλλη προπόνηση!

Λίγη ώρα γιόγκα, διατάσεις ή μασάζ με αφρώδη κύλινδρο (foam roller): αντί να πέφτετε κατευθείαν στον καναπέ μετά την προπόνηση, ένα σύντομο πρόγραμμα γυμναστικής μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε δυναμικοί και πάλι. Μην ξεχνάτε φυσικά ότι και η σωστή αποθεραπεία είναι κρίσιμη για την αποκατάστασή σας.