Αμοργός, το απέραντο γαλάζιο

Στην βόρεια άκρη του νησιού βρίσκονται ο οικισμός της Αιγιάλης με την αμμουδιά και το λιμάνι της, αλλά και τα χωριά Θολάρια και Ποταμός που η προνομιακή θέση στις πλαγιές των βουνών, τους επιτρέπει να έχουν πανοραμική θέα στον όρμο της Αιγιάλης. ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/08/2017 09:19 |

Χαρακτηριστικό της η βοτσαλωτή «γλώσσα»

Μπορεί να κυνηγούσα αρκετές ημέρες τις ιδανικές συνθήκες για φωτογράφηση, αλλά όταν εμφανίσθηκε το ζευγαράκι, δικαιώθηκα. Χαρακτηριστικό της παραλίας του Αγίου Παύλου η βοτσαλωτή «γλώσσα» και τα κρυστάλλινα νερά, ενώ χάρη στο απέναντι νησάκι Νικουριά έχει σχεδόν πάντα ήρεμα νερά.

Φυσικό λιμάνι

Tο φυσικό λιμάνι των Καταπόλων είναι ιδανικό για ασφαλές δέσιμο σκάφους και για προμήθειες, ενώ αποτελεί και ένα από τα κομβικά σημεία του νησιού μαζί με την Αιγιάλη και την Χώρα 

Η πρωταγωνίστρια

Η παραλία Αγία Άννα ήταν η πρωταγωνίστρια στην ταινία του Λικ Μπεσόν «Απέραντο Γαλάζιο» και η φήμη της απογειώθηκε έξω από τα όρια της χώρας. Το εκκλησάκι της Αγίας Άννας που της έδωσε το όνομα, μοιάζει να αντέχει στωικά τα κύματα του ανοιχτού πελάγους αλλά και των καλοκαιρινών επισκεπτών που στριμώχνονται στην μικρή με βοτσαλάκι παραλία και στα βράχια που βρέχονται από το βαθύ μπλε του Αιγαίου.  

Η αρχόντισσα

Η Χώρα είναι η αρχόντισσα του νησιού. Ολόλευκη, δαιδαλώδης αλλά και αθέατη από την θάλασσα σε εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή. Σε πρώτο πλάνο εμφανίζεται  ο 65 μέτρων ύψους βράχος του Κάστρου με τον σφιχταγκαλιασμένο οικισμό να απλώνεται στα πόδια του. Εκκλησιές που τα καμπαναριά τους προεξέχουν πάνω από τα υπόλοιπα κτίρια, κυβόσχημα σπίτια, πλακόστρωτες πλατείες και λιθόστρωτα σοκάκια που σκιάζονται από βουκαμβίλιες αλλά και αψιδωτά στεγάδια, σχηματίζουν ένα αρμονικό οικισμό. 

Σημαίνει «καλός καιρός»

Η Καλοταρίτισσα βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νησιού και για πολλούς είναι η καλύτερη παραλία. Έχει κρυστάλλινα, προβλέψιμα νερά, ενώ ο υπήνεμος κόλπος όπου βρίσκεται τη βοήθησε να πάρει το όνομά της καθώς «καλοταρία» σημαίνει καλός καιρός, γαλήνη, ηρεμία. 

Στυλοβάτης του νησιού

Tο μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας  επί Τουρκοκρατίας εξαγόρασε την θρησκευτική ελευθερία των Αμοργιανών, ενώ με χρήματα και σε γη της μονής, ιδρύθηκε στην Αμοργό ένα από τα πρώτα σχολεία της ελεύθερης Ελλάδας. Η μονή γαντζώνεται κυριολεκτικά στον βράχο και τον οποίο εκμεταλλεύεται χρησιμοποιώντας τον για εσωτερικό τοίχο, στα 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Έχει μήκος 40 μέτρα, πλάτος που δεν ξεπερνά τα 5 μέτρα και ανυψώνεται σε 8 επίπεδα  φτάνοντας τελικά τα 23 μέτρα ύψος, ενώ οι εγκαταστάσεις της συνθέτουν ένα δαιδαλώδη, περίπλοκο εσωτερικό χώρο, κάτω από τόξα και καμάρες.  Ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα και επεκτάθηκε τον 11ο από τον αυτοκράτορα Αλέξιο τον Κομνηνό.

Η ψυχή της Αμοργού

Η Αμοργός  είναι παγκοσμίως γνωστή για τα μονοπάτια της. Αποτελούσαν το βασικό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των περιοχών του νησιού πριν τη δημιουργία του δρόμου, στα τέλη της δεκαετίας του ’80,  ενώ πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται ακόμα από τους κατοίκους. Το πιο εντυπωσιακό για τη θέα που προσφέρει και χωρίς να είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αν και θα περπατήσετε για περίπου 5 ώρες, είναι το μονοπάτι Χώρα-Αιγιάλη. Κοντά στο μονοπάτι θα συναντήσετε και την βυζαντινή εκκλησιά της Παναγίας της Θεοσκέπαστης. Είναι χτισμένη μέσα σε βραχώδη προεξοχή με εκπληκτική θέα στο πέλαγος. Σταθείτε και αφουγκραστείτε, ίσως σε αυτό το ερημικό τοπίο και με τον αέρα να φυσά δυνατά, να καταφέρετε να αγγίξετε της ψυχή της Αμοργού