Κολύμπι και βουτιές στα βουνά!

Αν κάποιοι έχετε βαρεθεί την καυτή άμμο, την αφόρητη ζέστη, την λαοπλημμύρα των πλοίων και των ακτών, αλλά δεν θέλετε να χάσετε τις βουτιές σας, τότε σας προτείνω να αφήσετε τις παραλίες και να πάρετε τα βουνά της Ηπείρου. Είναι ίσως από τις πλέον παράδοξες εικόνες που μπορεί να συναντήσει κάποιος το καλοκαίρι στην ορεινή Ελλάδα. Άνθρωποι όλων των ηλικιών με τα μαγιό τους και πετσέτες θαλάσσης, να περπατούν λίγο μακρύτερα από το δρόμο που ενώνει το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο για να απολαύσουν ένα δροσερό μπάνιο και ηλιοθεραπεία στις βραχώδεις πλάκες. Μάλιστα κάποιοι τολμηροί δεν διστάζουν να κάνουν και βουτιές!
Κείμενο-φωτογραφίες: Κώστας Κατσίγιαννης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/07/2017 10:51 |

«Οβίρες»

«Οβίρες» ή «κολυμπήθρες» είναι το όνομα του μυστικού. Πρόκειται για κοιλώματα στα ασβεστολιθικά πετρώματα τα οποία δημιουργήθηκαν από την αέναη κίνηση των νερών του ρέματος Ρογκοβό. Έτσι εκτός από τις καλοκαιρινές «πισίνες» του Πάπιγκου, δημιουργούνται και ειδυλλιακές λιμνούλες ανάμεσα στα πετρώματα και την πυκνή βλάστηση του φαραγγιού

Πισίνες

Τα κοιλώματα στα ασβεστολιθικά πετρώματα οι ντόπιοι τα εκμεταλλεύονται φράζοντας τις δυο μεγαλύτερες «κολυμπήθρες» δημιουργώντας έτσι πισίνες με κρύο, πεντακάθαρο νερό. Μάλιστα υπάρχει και δυνατότητα εκτόνωσης του νερού που συνεχίζει την ροή του.

Παράδεισος

Για να βρεθείτε στο μικρό δροσερό παράδεισο, αρχικά θα διανύσετε περίπου 1 χιλιόμετρο της διαδρομής από το Μεγάλο Πάπιγκο προς το Μικρό. Εκεί, πάνω σε μια δεξιά απότομη στροφή θα συναντήσετε ένα μικρό γεφυράκι και το πλάτωμα όπου θα αφήσετε το όχημά σας. Θα περπατήσετε 150μ. περίπου στο λιθόστρωτο μονοπάτι που ξεκινά από την βόρεια άκρη του γεφυριού για να βρείτε τις κολυμπήθρες. Σπάνια όμως τους καλοκαιρινούς μήνες δεν θα βρείτε κόσμο.

Κολυμπήθρες

Τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου πάλι, που τα μικρά φράγματα είναι ανοιχτά και η ροή του νερού φυσική, η ομορφιά στο μικρό φαράγγι δε μειώνεται στο ελάχιστο. Είναι μια ευκαιρία άλλωστε να παρατηρήσετε καλύτερα τη διαβρωτική παντοδυναμία του νερού πάνω στα πετρώματα, κάτι που ξέρουν ειδικά οι πεζοπόροι-ορειβάτες που διασχίζουν την περιοχή.