Ο πιο αληθινός μύθος όλων των εποχών

«Δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή, είναι μια συνωμοσία κινεζικών συμφερόντων». Αν τα 'λεγε μόνο ο Τραμπ, πάει στα κομμάτια - όταν έχεις απέναντί σου έναν ολόκληρο πλανήτη, κάποια στιγμή θα κάνεις πίσω. Τι συμβαίνει όμως όταν δεν τον έχεις; Ξαφνικά, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εστερνίζεται την παράνοια του POTUS, με μια ανακοίνωση που ταιριάζει γάντι στην ελληνική πραγματικότητα: Ζούμε στην χώρα που η οικολογία είναι δικαιολογία για ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής και η πράσινη ενέργεια ανακαλύπτεται μόνο αν πρόκειται να τσεπώσουμε κανά πακετάκι από το ΕΣΠΑ.  
REUTERS/Fabrizio Bensch

Μυρτώ Λιαλιούτη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/06/2017 12:45 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 06/06/2017 19:22 |

«Κινεζικό κατασκεύασμα»

Πεκίνο, 2011
Τι συνέβη: Η μουντάδα στη φωτογραφία δεν είναι ομίχλη. Δεν είναι καν η καυτή ατμόσφαιρα της καλοκαιρινής Αθήνας. Ο μήνας ήταν Νοέμβριος και ο γκρι ουρανός του Πεκίνου χρωματισμένος από το νέφος. Εκείνη τη χρονιά η Κίνα αναδείχτηκε η πιο ριπογόνος χώρα στον πλανήτη.
Τι πιστεύει η ΓΕΝΟΠ: Όπως είναι γνωστό σε ανώτατους μασωνικούς κύκλους, νέφος δεν υπάρχει. Είναι ένας μύθος για να μην παίρνουμε χαμπάρι πως μας ψεκάζουν.
 EPA/ADRIAN BRADSHAW

Αρκούδα-κανίβαλος

Καναδάς, 2009.
Τι συνέβη: Η υπερθέρμανση του πλανήτη έλιωσε τις περιοχές που κυνηγούν οι πολικές αρκούδες, μειώνοντας την τροφή και, ως αποτέλεσμα, τον πληθυσμό τους. Για να επιβιώσουν, οι μεγαλύτερες αρκούδες έφαγαν τις μικρότερες.
Τι πιστεύει η ΓΕΝΟΠ: Τι συζητάμε τώρα; Ξεκάθαρο προϊόν φωτομοντάζ.
REUTERS/Iain D. Williams

Κιριμπάτι

Μαϊάνα, Δημοκρατία του Κιριμπάτι, 2012
Τι συνέβη: Η κυβέρνηση του Κιριμπάτι αγόρασε αγροτεμάχια στα Φίτζι για τημετανάστευση των 100.000 κατοίκων του νησιού, σε περίπτωση που χρειαστούν. Αν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν, το νησί Μαϊάνα δεν θα υπάρχει σε 30-60 χρόνια.
Τι πιστεύει η ΓΕΝΟΠ: Μήπως το νησί δεν υπήρξε ποτέ;
#Lost Kadir van Lohuizen/New York Times

Αστραπές

Λας Βέγκας, 2014.
Τι συνέβη: Θύελλα μουσωνικού τύπου. Οι αυξημένες θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων στον υπόλοιπο 21ο αιώνα.
Τι πιστεύει η ΓΕΝΟΠ: Έλα μωρε, βαφτίσαμε μουσώνα λίγη βροχούλα. Σε λίγο θα μας πουν ότι έριξε χαλάζι στο κέντρο της Αθήνας Ιούνιο μήνα.
REUTERS/Gene Blevins/Files

Γενοκτονία

Στρατόπεδο προσφύγων Κάλμα, Δυτικό Νταρφούρ, Σουδάν, 2005
Τι συνέβη: Η πρώτη περιβαλλοντική γενοκτονία στον πλανήτη. Φυλές σε εμφύλιο ανάγκαζαν η μία την άλλη να μεταναστεύει σε άνυδρες περιοχές και απαγόρευε την πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Η φωτογραφία του Δανού Jan Garup κέρδισε διεθνή βραβεία και έκανε είδηση τη φρίκη του Νταρφούρ.
Τι πιστεύει η ΓΕΝΟΠ: Η γυναίκα λιάζεται στη ζέστα και δεν την αφήνετε.
Jan Garup /AFP PHOTO

Μακριά από μας

Χίος, 2016
Τι συνέβη: Για την WWF, κλιματική αλλαγή στη χώρα μας σημαίνει περισσότερες πυρκαγιές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ. Τούμπο, η μεγάλη πυρκαγιά πέρσι στη νότια Χίο κατέκαψε έως και το 90% των μαστιχόδεντρων στα χωριά Λιθί, Ελάτα και Βέσσα, ενώ σημαντικές ήταν οι καταστροφές σε Μεστά, Αρμόλια και Πυργί. Ακόμα κι αν ξαναφυτευτούν, οι σχίνοι χρειάζονται τουλάχιστον πέντε χρόνια για να ξαναπαράξουν μαστίχα.
Τι πιστεύει η ΓΕΝΟΠ: Τι σημαίνει μαστίχα;
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΓΙΑΣ