Τα ντολμαδάκια της συμφιλίωσης

Μέσα στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, το μεγαλύτερο επίτευγμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είναι η κυβέρνηση Τζαννετάκη, το 1989· η στιγμή που ο Ενιαίος Συνασπισμός (το ΚΚΕ του Χαρίλαου και η ΕΑΡ του Λεωνίδα)  συνεργάστηκε με την «καταραμένη Δεξιά». Μπορεί αυτή η κυβέρνηση να λοιδορήθηκε όσο καμία (το «βρώμικο '89» έστειλε, άλλωστε, τον Αντρέα στο Ειδικό Δικαστήριο), όμως η απόφαση του Μητσοτάκη να κυβερνήσει με αριστερούς απάλυνε και τις πιο βαθιές πληγές του Εμφυλίου, επέφερε στην πράξη την εθνική συμφιλιώση -κι ας χρειάστηκαν τα ντολμαδάκια της Μαρίκας. Κι αν αυτό δεν είναι υπέρβαση, τίποτα δεν είναι.

Μυρτώ Λιαλιούτη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/06/2017 12:58 |

Το πρώτο βήμα

Δεκέμβριος, 1988: Ο Μητσοτάκης καλεί τους επικεφαλής των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης (Στεφανόπουλο, Φλωράκη, Κύρκο) με θέμα τη διέξοδο από την κρίση. Αν έλεγες τότε στους δύο αριστερούς ότι σε λίγους μήνες θα βρίσκονταν στην κυβέρνηση μαζί με τη Νέα Δημοκρατία, μπορεί και να γελούσαν.

Αποφασίζοντας

22 Ιουνίου του 1989. Ο Μητσοτάκης έχει μόλις τελειώσει τις συνομιλίες με τον Φλωράκη. Την 1η Ιουλίου ανακοινώθηκε ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης.

«Βρώμικη» χειραψία

Μητσοτάκης και Κύρκος σφίγγουν τα χέρια στην αίθουσα της Ολομέλειας, λίγο πριν την ορκωμοσία των βουλευτών. Ο Λεωνίδας είχε φορέσει κόκκινη γραβάτα για την περίσταση.

Πού 'σαι ρε Ψηλέ;

Λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά: το χαμόγελο της Ντόρας, πίσω απ' τον Χαρίλαο.

Γκριμάτσες

Από τα ΝΕΑ της εποχής. Χωρίς λόγια.

Αιώνια συζήτηση

Νοέμβριος 2006, από διημερίδα με θέμα «Οι εκλογές του 1946: Σταθμός στην πολιτική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας». Γέροι πια, ο ένας με το μπαστούνι στο χέρι, Μητσοτάκης και Κύρκος συζητούν - τι άραγε; Ο Χαρίλαος είχε πεθάνει ένα χρόνο πριν.