Τα απολαυστικά Lovebirds

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/06/2017 10:00 |
Τα απολαυστικά Lovebirds
ΦΩΤΟ:SHUTTERSTOCK

Ta lovebirds ή αγαπόρνιθες στα ελληνικά είναι είδος αφρικανικών παπαγάλων μικρού μεγέθους. Το όνομά τους το έχουν πάρει από τη στοργικότητα και την τρυφερότητα που δείχνουν στους συντρόφους τους. Ως ελεύθερα στη φύση ζουν σε σμήνη, αλλά είναι μονογαμικά πουλιά.

Στην Ευρώπη και την Ελλάδα είναι από τα πιο αγαπητά κατοικίδια πουλιά. Είναι μικρόσωμα, με μήκος που δεν ξεπερνά τα 17 εκατοστά και ζυγίζουν 40 με 60 γραμμάρια.

Λέγεται ότι πρέπει πάντα να παίρνουμε ζευγάρι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πάρετε μόνο ένα. Εάν πάρετε ένα ζευγάρι, θα το απολαμβάνετε κάθε μέρα σε γλυκές, τρυφερές και αστείες στιγμές. Εχοντας μόνο ένα, θα έχετε την ευκαιρία να δεθεί περισσότερο μαζί σας αφού δεν θα έχει την παρέα του να του αποσπά την προσοχή όλη την ώρα. Θα πρέπει όμως να έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας για να περνάτε μαζί του ώστε να μη … μαραζώσει. Σε διαφορετική περίπτωση είναι προτιμότερο να πάρετε ζευγάρι.

Δεν είναι νευρικά πουλιά αλλά πολύ έξυπνα, δραστήρια και περίεργα. Χρειάζονται ευρύχωρα κλουβιά που θα τους επιτρέπουν να κινούνται και πολλά παιχνίδια για να ασχολούνται, καθώς και αξεσουάρ για να μασάνε. Επίσης, αγαπούν το νερό και τους αρέσει να πλατσουρίζουν, συνεπώς απαραίτητη είναι και η μικρή μπανιέρα.

Εάν τα μάθετε να βγαίνουν και να περνάνε κάποια ώρα έξω από το κλουβί τους, προσέξτε, όπως και στα μικρότερα παπαγαλάκια, να βρίσκονται σε ελεγχόμενο χώρο απ΄ όπου δεν θα μπορούν να φύγουν. Καθώς τους αρέσει πολύ να μασούν, είναι πρέπον να μη βρίσκονται κοντά τους ηλεκτρικά ή άλλα καλώδια. Οταν τα έχετε μέσα στο κλουβί τους, φροντίστε να κλείνετε προσεκτικά την πόρτα του, στην ανάγκη να δένετε με ένα σκοινί τα κάγκελα της πόρτας. Την ανοίγουν πολύ εύκολα και αν τα έχετε στη βεράντα σας, μπορεί και να τα ψάχνετε.

Τρέφονται με σπόρια και μπορείτε να τους δίνετε σπόρους για παπαγάλους μικρού μεγέθους. Σωστό είναι να τους παρέχετε και λαχανικά, φρούτα ή όσπρια. Προσοχή, θα πρέπει να καθαρίζετε τα σκεύη του φαγητού τους καθημερινά και να μην αφήνετε φρούτα ή λαχανικά για πάνω από 5 ώρες στο κλουβί τους. Η κατανάλωσή τους θα τους προκαλέσει εντερικά προβλήματα.

Δεν είναι τα πιο κατάλληλα πουλιά για όσους θέλουν ησυχία. Μπορούν να κελαηδάνε ή να τσιρίζουν, όπως πολλοί ονομάζουν το κελάηδημά τους, δυνατά, πολλές ώρες την ημέρα. Οσοι διασκεδάζουν με το συνεχές τιτίβισμά τους μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι ιδιοκτήτες lovebirds.