Χελωνάκια ξηράς στο σπίτι; Εχετε το χώρο;

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/06/2017 17:37 |
Χελωνάκια ξηράς στο σπίτι; Εχετε το χώρο;
ΦΩΤΟ:SHUTTERSTOCK

Οι χελώνες ξηράς είναι τα ζωάκια εκείνα που τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.

Είναι ζώα εντελώς άκακα και τα μικρά παιδιά ευχαριστιούνται να παίζουν μαζί τους.

Το μεγαλύτερο είδος χελώνας της ξηράς στη χώρα μας μπορεί να ξεπεράσει τα 35 cm. Η διάρκεια ζωής τους είναι μεγάλη, 30 έως και 100 χρόνια τουλάχιστον, το οποίο σημαίνει ότι η δέσμευσή μας απέναντί τους θα είναι μακροχρόνια.

Τρέφονται αποκλειστικά με φυτά και η τροφή που θα τους δίνετε στο σπίτι θα πρέπει να είναι πλούσια σε ίνες με καθόλου λιπαρά για να παραμείνουν υγιείς. Δεν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες τροφής. Οι μεγάλες ποσότητες θα τις κάνουν να μεγαλώσουν πιο γρήγορα, αλλά ταυτόχρονα θα καταστρέψουν τα ζωτικά τους όργανα, καρδιά, νεφρά, συκώτι. Λίγα φύλλα λαχανικών, λίγη πατάτα ή λίγη ντομάτα είναι αρκετά. Αποξηραμένα αγριόχορτα μπορούν να αντικαταστήσουν τα φρέσκα λαχανικά σε περίπτωση που δεν είναι η εποχή τους. Τα φαγητά εμπορίου δεν θεωρούνται ό,τι καλύτερο από τους ειδικούς. Θα πρέπει επίσης να έχουν πάντα φρέσκο νερό στη διάθεσή τους.

Οφείλει κάποιος να έχει τον χώρο που χρειάζονται οι χελώνες για να ζήσουν. Μια απλή βεράντα δεν είναι αρκετή. Θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον κάποια μεγάλη γλάστρα με πολύ χώμα για να μπορεί να μπαινοβγαίνει μία χελώνα. Εκεί θα μπορούν να κρυφτούν όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή και χρειάζεται να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματος τους σε επιθυμητά επίπεδα. Το ίδιο θα κάνουν και τις νύχτες, όπως επίσης και την περίοδο της χειμερίας νάρκης τους.

 Αλλά και πάλι είμαι της άποψης ότι μόνο όσοι διαθέτουν μία αυλή και μπορούν να περιφράξουν κάπως έναν χώρο για να μη φεύγουν και να μην κινδυνεύουν, δύνανται να παίρνουν χελώνες στο σπίτι τους. Η ιδανική κατοικία είναι η φύση, ανάμεσα σε φυτά και λουλούδια, σε ήλιο και αέρα. Δεν υπάρχει λόγος να τις μεταλλάξουμε σε κάτι που δεν είναι στη φύση τους.

Επειδή είναι ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη, προσοχή σε όσους τις κρατάνε μόνο μέσα στο σπίτι. Η στέρηση της χειμερίας νάρκης μπορεί να πλήξει την υγεία τους.