Κάνουν απεργία πείνας τα ζώα σας;

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/05/2017 10:00 |
Κάνουν απεργία πείνας τα ζώα σας;
Προτιμάνε το μπιφτεκάκι από το φαί τους; Προσοχή


Εχετε σκύλο ή γάτα που ξαφνικά δεν θέλει το φαγητό του;
Πολύ συχνό φαινόμενο, νομίζω, να δούμε ξαφνικά το ζώο μας να έχει μπροστά το φαγητό του, να το μυρίζει και μετά να φεύγει.

Αρχικά, αν δεν το έχει ξανακάνει, είναι φυσικό να τρομάξουμε. Τι συμβαίνει στο ζώο μας; Μήπως είναι άρρωστο; Υπάρχει πιθανότητα να συμβαίνει και αυτό και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να προλάβουμε άσχημες καταστάσεις. Αν όμως του βάλουμε άλλη τροφή και δούμε ότι τρώει, τότε κάτι άλλο συμβαίνει.

Πολλές φορές τυχαίνει να βαριέται την τροφή του και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Μπορούμε να δοκιμάσουμε να του δώσουμε μια άλλη τροφή. Το δύσκολο είναι αν δίνουμε στο ζώο ειδική τροφή, όπως εγώ που πρέπει να δίνω στον σκύλο μου ειδική υπατική. Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές εκεί.

Τι γίνεται όμως όταν το πρόβλημα του σκύλου ή της γάτας μας είναι ότι θέλουν αυτό που τρώμε εμείς και όχι τη δική τους τροφή;

Ακριβείς οδηγίες του τι πρέπει να κάνει ο καθένας δεν υπάρχουν. Ομως αν θέλουμε το ζώο μας να είναι και να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο υγιές, θα πρέπει να δείξουμε αυστηρότητα ως προς τη διατροφή του.

Οποιος αντέχει θα πρέπει να αφήσει το πιάτο του με το φαγητό του και να μην ενδώσει στην αφαγία του. Πραγματικά θα δείτε ότι το αργότερο ύστερα από μία ημέρα θα το φάει.

Οποιος όμως δεν αντέχει, και οι περισσότεροι νομίζω δεν αντέχουμε, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στο έξτρα φαγητό που θα του δώσει. Θα πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένο και σε πολύ μικρή ποσότητα, πάντα σε συνδυασμό με την τροφή του ζώου μας. Ο κτηνίατρος μπορεί να σας συμβουλεύσει τι είναι επιτρεπτό.

Δεν θα πρέπει ποτέ να του δώσουμε μόνο δικό μας φαγητό για κάποιες μέρες. Δεν θα είναι καθόλου εύκολη η επιστροφή στη δική του τροφή.

Επίσης δεν είναι καλό ούτε και το να του δίνουμε λίγο από το δικό μας φαγητό καθημερινά. Το αλάτι, το πιπέρι και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούμε είναι ό,τι χειρότερο για έναν σκύλο ή μία γάτα. Μόνο αν κάποιος κάνει απολύτως υγιεινή διατροφή επιτρέπεται να δίνει δύο μπουκιές απ’ αυτή στο ζώο του.

Αν λοιπόν κάποιος αποφασίσει ότι θα δίνει κάτι έξτρα στο ζωάκι του, καλό θα είναι να του μαγειρεύει κάτι ξεχωριστά, που θα το κρατάει και θα του βάζει λίγο λίγο συμπληρωματικά με την τροφή του.