Παράσιτα κρατηθείτε μακριά μας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/04/2017 16:04 |
Παράσιτα κρατηθείτε μακριά μας
Οχι σ'αυτό το ξύσιμο των σκύλων μας. Φωτό:ShutterstockΗ άνοιξη έχει μπει για τα καλά και η άνοδος της θερμοκρασίας βοηθάει στην ανάπτυξη των ενοχλητικών και πολύ επικίνδυνων εξωπαρασίτων που αρχίζουν και στήνουν ξέφρενο χορό πάνω στους τετράποδους φίλους μας. Οι αποπαρασιτώσεις τους είναι επιτακτικές. Τσιμπούρια, ψύλλοι, σκνίπες και κουνούπια πρέπει να κρατιούνται μακριά τους

Το καλό κλίμα της χώρας μας συνιστά αποπαρασίτωση των ζώων μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά ειδικά από την άνοιξη ώς το φθινόπωρο επιβάλλεται.

Για την προστασία του σκύλου ή της γάτας σας κυκλοφορούν αποπαρασιτικά σε διάφορες μορφές, όπως περιλαίμια, αμπούλες, σπρέι. Διαλέξτε ποιο είναι καλύτερο για το ζώο σας. Τα πιο απλά είναι τα περιλαίμια, αλλά κάποια ζωάκια μπορεί να είναι αλλεργικά στο λουρί.
Αποφύγετε τα σκευάσματα που είναι για τους ανθρώπους γιατί σίγουρα δεν είναι αποτελεσματικά, καθώς δεν καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις παρασίτων. Επίσης κάποια μπορεί να είναι τοξικά για τα ζώα.

Σε πολύ μικρά σκυλάκια και γατάκια θεωρείται προτιμότερο να χρησιμοποιούνται τα σπρέι. Προσοχή στα μάτια τους όταν τα βρέχετε.

Αν χρησιμοποιήσετε σπρέι ή αμπούλες, ακολουθήστε καλά τις οδηγίες και αφήστε το ζώο σας για 2-3 μέρες χωρίς μπάνιο.

Οσοι θέλετε μόνο οικολογικά αντιπαρασιτικά, πολλά αιθέρια έλαια βοηθούν. Μπορείτε να φτιάξετε σπρέι για τα τσιμπούρια των σκύλων χρησιμοποιώντας αιθέρια έλαια από θυμάρι, μύρο, γεράνι ή ροδόξυλο, που θα ανακατέψετε με αποσταγμένο νερό. Για τους ψύλλους βοηθούν τα έλαια από λεβάντα, μέντα, πεύκο, λεμόνι, πορτοκάλι, ή ευκάλυπτο. Οι γάτες είναι πολύ ευαίσθητες σε τέτοια σπρέι, γι’ αυτό αν έχετε και γάτα και σκύλο, καλύτερα μη βάλετε τέτοιο σπρέι ούτε στον σκύλο σας.