Φροντίδα και τρυφερότητα για τις ηλικιωμένες γάτες μας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/04/2017 09:40 |


Με αφορμή τα δέκατα ένατα γενέθλια της εικονιζόμενης γατούλας, θα αναφερθώ λίγο στην ιδιαίτερη φροντίδα που χρειάζονται οι ηλικιωμένες φίλες μας.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι γάτες άνω των οκτώ ετών θεωρούνταν ηλικιωμένες. Αυτό έχει αλλάξει επειδή πιο πολλές γάτες ζούνε πλέον μέσα στα σπίτια, απολαμβάνουν καλύτερη διατροφή και η κτηνιατρική έχει προοδεύσει πολύ. Σήμερα πολλές είναι οι γάτες που ξεπερνούν το εικοστό έτος ζωής.

Οι πιο ηλικιωμένες γάτες είναι απολύτως φυσιολογικό να έχουν αλλαγές στην συμπεριφορά τους, να μην κινούνται ή να παίζουν τόσο όσο παλιά, να νυστάζουν και να κοιμούνται περισσότερο, άλλες να αδυνατίζουν και άλλες να παχαίνουν. Ομως μην παραβλέψετε αλλαγές στη συμπεριφορά τους ή στην υγεία τους, που συχνά είναι σταδιακές. Απαραίτητες είναι οι τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο για να προλαμβάνετε τυχόν προβλήματα στην αρχή τους.

Να θυμάστε ότι γενικά η ζεστασιά αρέσει στις γάτες και οι ηλικιωμένες την έχουν ακόμα περισσότερο ανάγκη. Για αυτό φροντίστε να βρίσκουν ζεστασιά στα μέρη όπου συνηθίζουν να ξεκουράζονται, είτε αυτό είναι ένα καλάθι είτε ένα κρεβάτι για γάτες είτε...ο καναπές σας.

Φροντίστε να έχουν εύκολη πρόσβαση για βασικές ανάγκες. Πολλές ηλικιωμένες γάτες έχουν πρόβλημα με τα νεφρά τους, για αυτό είναι απαραίτητο να φτάνουν εύκολα το δοχείο τους. Αν το κρίνετε απαραίτητο, βάλτε τους και ένα δεύτερο. Το ίδιο ισχύει και για τα μπολ του νερού και του φαγητού τους.

Αν δεν μπορούν να σκαρφαλώσουν ή να πηδήξουν πια για να πάνε σε αγαπημένα τους μέρη, σημαίνει ότι η αρθρίτιδα έχει αρχίσει. Βοηθήστε τες εσείς να μη χάσουν αγαπημένες συνήθειες.

Αφήνετε κάποια φωτάκια νυκτός αναμμένα αν έχουν αρχίσει να χάνουν το φως τους για να προσανατολίζονται. Επίσης, αν δεν βλέπουν πια, μην τις παίρνετε αγκαλιά ξαφνικά. Είναι προτιμότερο να τις φωνάζετε με το όνομά τους όταν θέλετε να τις πλησιάσετε

Αν πάλι έχουν χάσει την ακοή τους, πλησιάζετε τες από μπροστά για να σας βλέπουν πρώτα. Είναι ασφαλέστερο να μένουν μέσα στο σπίτι.

Δεν είναι πολύ καλή ιδέα να πάρετε ένα μικρό γατάκι για να βοηθήσει τη γεροντότερη γάτα σας να ξανανιώσει με την ενέργειά του. Μπορεί να την εξαντλήσει. Αντιθέτως μπορείτε εσείς να παίζετε μαζί της και να προσπαθείτε να την κρατάτε ενεργή.

Οσο μεγαλώνουν οι γάτες τόσο τους αρέσει η σταθερότητα και η ρουτίνα. Μην τους τις στερήσετε ποτέ με μεγάλες αλλαγές. Επίσης, πολλές μεγαλώνοντας εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από εσάς και αποζητούν όλη την ώρα την προσοχή σας. Τα νιαουρίσματα αυξάνονται και θέλουν να βρίσκονται στην αγκαλιά σας. Χρειάζεται υπομονή και να τους δίνετε όσο μπορείτε τρυφερότητα και αγάπη που θα κάνουν πιο ποιοτικά τα τελευταία τους χρόνια.

Τέλος προσοχή, όπως πάντα, με το φρέσκο νερό τους και τη διατροφή τους. Ισως πιο ειδική διατροφή να είναι απαραίτητη και θα πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές του κτηνιάτρου σας για να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματά τους.