Αφήνετε τα παπαγαλάκια σας να πετάνε;

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/03/2017 08:40 |
Αφήνετε τα παπαγαλάκια σας να πετάνε;
Από τις καλύτερες παρέες για τα μικρά παιδιά τα παπαγαλάκια, προσφέρουν ευχάριστες στιγμές ενασχόλησης και διασκέδασης. Φωτό Shutterstock

Αφήνετε τα παπαγαλάκια σας να πετάνε;

Το ότι είναι μικρά πουλιά δεν σημαίνει ότι δεν θέλουν να βγούνε από το κλουβί τους. Το πέταγμα βοηθάει τα παπαγαλάκια να παραμείνουν υγιή και ευτυχισμένα. Είναι πανέξυπνα, σοβαρά και πολύ κοινωνικά πτηνά και ευχαριστιούνται πολύ τον χρόνο έξω από το κλουβί τους, όπου μπορούν να εξασκηθούν και να εξερευνήσουν. Χρειάζονται βέβαια εκπαίδευση πρώτα ώστε να εξοικειωθούν μαζί σας και με τον χώρο σας, για να μην τα κυνηγάτε με μια πετσέτα στο χέρι όταν έρθει η ώρα να επιστρέψουν στο κλουβί τους.

Μπορείτε να αρχίσετε εξοικειώνοντας το παπαγαλάκι σας με το χέρι σας και τα δάχτυλά σας. Βάζετε το χέρι σας μέσα στο κλουβί και αφήνετέ του κάποια λιχουδιά, κρατώντας το χέρι μέσα για λίγα δευτερόλεπτα, δύο ή τρεις φορές την ημέρα. Επίσης βάζετε και το δάχτυλό σας για λίγο ανάμεσα στα κάγκελα κάθε μέρα. Σε δύο-τρεις μέρες δεν θα φοβάται πλέον και είναι πιθανόν να πάρει τη λιχουδιά που του προσφέρετε κατευθείαν από το χέρι σας.

Προτού ανοίξετε την πόρτα του κλουβιού βεβαιωθείτε ότι όλα τα παράθυρά σας και οι μπαλκονόπορτες είναι κλειστά, γιατί η πιθανότητα να πάει κατευθείαν προς τα έξω είναι μεγάλη. Αυτό είναι σημαντικό να γίνεται πάντα, όχι μόνο την πρώτη φορά. Επίσης, επειδή είναι πολύ περίεργα πουλιά, μην τα αφήνετε ποτέ να πετούν σε ώρα που μαγειρεύετε. Μπορεί να τα δείτε στο τηγάνι σας και αυτό το λέω από προσωπική εμπειρία που είχα ως παιδί. Σώθηκε το παπαγαλάκι μας, αλλά το σοκ ήταν μεγάλο.

Την πρώτη φορά που θα το βγάλετε από το κλουβί καλό είναι να το πιάσετε με το χέρι σας. Καθίστε κάτω και ακουμπήστε το πάνω σε ένα από τα λυγισμένα γόνατά σας. Μπορείτε να του δώσετε λίγη τροφή που του αρέσει. Μόλις δείτε ότι δεν προσπαθεί να φύγει από το χέρι σας, έχει έρθει η ώρα να το αφήσετε σιγά-σιγά ελεύθερο.

Αρχίστε να σκουντάτε με το δάχτυλό σας το στήθος του, μιλώντας του συνέχεια και λέγοντάς του «ανέβα». Θα γλιστρήσει προς τα πίσω και ή θα φύγει να πετάξει ή θα ανέβει στο δάχτυλό σας. Επαναλαμβάνετε την ίδια φράση κάθε φορά που το βγάζετε από το κλουβί. Σε λίγες μέρες θα σας εκπλήξει. Κατόπιν μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε σκάλα με τα δάχτυλα των δύο χεριών σας και καθώς το παπαγαλάκι σας πάει σε ένα δάχτυλο, εσείς βάζετε πιο ψηλά το άλλο και μόλις αυτό ανέβει, ανεβάζετε το άλλο ξανά και ξανά. Αυτό είναι ένα παιχνίδι που και τους αρέσει πολύ και είναι μια πολύ καλή άσκηση.
Συνεχίζοντας να του τείνετε το δάχτυλό σας την ώρα που του ανοίγετε την πόρτα του κλουβιού και συνεχίζοντας να λέτε τη φράση «ανέβα», σύντομα θα έρχεται κατευθείαν στο δάχτυλό σας και μόνο στο άκουσμα αυτής της φράσης. Ετσι λύνεται και το θέμα επιστροφής στο κλουβί του μέχρι να μάθει να ακούει το όνομά του και άλλες φράσεις.