Ο Αρσέν Βενγκέρ κουράστηκε από το βροχερό Λονδίνο και αποφάσισε να επιστρέψει στην Αλσατία. Ηταν 1η Οκτωβρίου 1996 όταν πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στο τότε Χάιμπουρι. Ασφαλώς δεν θα φανταζόταν τότε ότι θα έμενε στον σύλλογο του Βόρειου Λονδίνου 22 χρόνια. Ο Βενγκέρ είναι ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία της Αρσεναλ. Είχε προηγηθεί και ένα πέρασμα από την Ελλάδα, καθώς είχε επαφές με τον Ολυμπιακό, οι οποίες τελικά δεν καρποφόρησαν. Ο αλσατός τεχνικός ήρθε στην Αθήνα, μίλησε, είδε, λέγεται ότι παρακολούθησε και παιχνίδι των Ερυθρολεύκων, άκουσε, αλλά τελικά δεν έμεινε.

Μπορεί να επικρίθηκε από πολλούς, ωστόσο η συνολική παρουσία του Βενγκέρ στον πάγκο της Αρσεναλ είναι επιτυχημένη. Ο τεχνικός την οδήγησε στην κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων και επτά Κυπέλλων. Ενα απωθημένο έχει μόνο. Εναν ευρωπαϊκό τίτλο. Ισως έχει μία τελευταία ευκαιρία. Να περάσει την Ατλέτικο Μαδρίτης και να προκριθεί στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ. Αυτό το ευρωπαϊκό τρόπαιο θα είναι το ιδανικό τέλος για έναν προπονητή που πρόσφερε πολλά στο ποδόσφαιρο. Η πολιτική του Βενγκέρ ήταν επικεντρωμένη στις ακαδημίες και το σκάουτινγκ. Κι αυτό το είχε δείξει από τη θητεία του στη Μονακό. Οταν είχε φέρει τον Ζορζ Γουεά από τη Λιβερία, έναν ποδοσφαιριστή που έκανε τεράστια καριέρα στην Ευρώπη και μάλιστα έγινε ο πρώτος Αφρικανός που κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα.

Οταν πήγε στην Αρσεναλ συνέχισε με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία αυτή την πολιτική. Νέοι ποδοσφαιριστές-ταλέντα ανδρώθηκαν στον σύλλογο του Βόρειου Λονδίνου και στη συνέχεια η παραχώρησή τους έφερνε στο ταμείο πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ενα στοιχείο το οποίο εκτίμησαν ιδιαίτερα στη διοίκηση της Αρσεναλ. Γνώστης του ποδοσφαίρου ο Αλσατός, με σπουδές στα οικονομικά, ήξερε να εκτιμά τις ικανότητες κάθε παίκτη και να τον κάνει καλύτερο. Θέλετε ένα παράδειγμα; Η πρώτη του κίνηση ως προπονητή της Αρσεναλ ήταν η απόκτηση του Ανελκά από την Παρί Σεν Ζερμέν, έναντι 580.000 ευρώ. Δύο χρόνια αργότερα ο Ανελκά μετακόμισε στη Μαδρίτη και στη Ρεάλ, ενώ στο ταμείο της Αρσεναλ μπήκαν 27 εκατ. ευρώ! Αυτό σημαίνει διορατικότητα και σωστή επένδυση! Και η διοίκηση, που ήθελε τον σύλλογο κερδοφόρο, ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένη με αυτό. Παράλληλα, υπήρχε η συνεχόμενη παρουσία στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τα οικονομικά στοιχεία όμως αφορούν τους διοικούντες και όχι τους οπαδούς. Αυτοί απαιτούσαν τίτλους και όσο η ομάδα έμενε μακριά από τις διακρίσεις, έκαναν την εμφάνισή τους οι γκρίνιες. Η φράση «Wenger out» ακούστηκε ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια στις εξέδρες του Εμιρέιτς. Οι οικονομικές κινήσεις του Αλσατού βοήθησαν σημαντικά την Αρσεναλ στην κατασκευή του νέου γηπέδου, με το οποίο δημιουργήθηκαν νέες συνθήκες. Τα τελευταία χρόνια, τα αυξημένα έσοδα και οι χορηγίες, του επέτρεψαν να ξοδέψει χρήματα για ποδοσφαιριστές όπως οι Οζίλ, Λακαζέτ, Ομπαμεγιάνγκ.

Οι σχέσεις του Βενγκέρ με τους ανθρώπους που ήταν γύρω του, ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες, διαιτητές, δεν ήταν πάντα οι καλύτερες. «Υπάρχουν προπονητές που σέβομαι απεριόριστα για τη δουλειά τους, ωστόσο δεν μπορώ να είμαι απόλυτα φιλικός μαζί τους», εξήγησε σε μία συνέντευξή του στους «Times». Ηταν γνωστή η αντιπαλότητά του με τον σερ Αλεξ Φέργκιουσον, με αποκορύφωμα το περιστατικό pizzagate στο Ολντ Τράφορντ τον Οκτώβριο του 2004. Η Γιουνάιτεντ είχε σπάσει το αήττητο σερί 49 αγώνων της Αρσεναλ και ένα αμφισβητούμενο πέναλτι δημιούργησε μεγάλη ένταση. Κάποιος από την Αρσεναλ πέταξε ένα κομμάτι πίτσα στον Φέργκιουσον. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, ο δράστης ομολόγησε. Ηταν ο Σεσκ Φάμπρεγας. Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι οι δύο προπονητές είχαν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις για μία πενταετία. Παρ’ όλα αυτά, όμως, υπήρξε ανάμεσά τους αμοιβαίος σεβασμός.

Η κόντρα του Βενγκέρ με τον Ζοζέ Μουρίνιο συνεχίζεται ακόμα και τώρα. Μία «βεντέτα» που άρχισε το 2005 και οι λεκτικές αντιπαραθέσεις τους έχουν γίνει ιστορικές. Ο Πορτογάλος αποκάλεσε τον Βενγκέρ «ηδονοβλεψία» και «loser». «Του αρέσει να κοιτάει τους άλλους. Υπάρχουν άνθρωποι που όταν είναι στο σπίτι τους έχουν ένα μεγάλο τηλεσκόπιο για να παρακολουθούν τι συμβαίνει στις άλλες οικογένειες», είχε πει ο Μουρίνιο. Ο Βενγκέρ απάντησε το ίδιο σκληρά: «Οταν δίνεις επιτυχία σε ηλίθιους ανθρώπους κάποιες φορές γίνονται πιο ηλίθιοι», είπε και παράλληλα τον χαρακτήρισε «ασεβή».

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο αλσατός τεχνικός επικρίθηκε και για τη συμπεριφορά του προς τους διαιτητές. Οχι μόνο στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μάλιστα το 2011 είχε τιμωρηθεί με αποκλεισμό για ένα παιχνίδι και η ποινή αυξήθηκε ότι συνελήφθη να έχει επικοινωνία με τον πάγκο της ομάδας. Ανάλογη τιμωρία είχε και έναν χρόνο αργότερα, για σχόλια εις βάρος του διαιτητή Νταμίρ Σκόμινα. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Αρσεναλ, Ντέιβιντ Ντιν, έχει χαρακτηρίσει τον Βενγκέρ σημαντικότερο προπονητή στην ιστορία του συλλόγου. «Είναι θαυματοποιός. Εχει αλλάξει εντυπωσιακά την ομάδα, έχει μετατρέψει ταλέντα σε παίκτες παγκόσμιας κλάσης και βλέπουμε θεαματικό ποδόσφαιρο». Κι η αλήθεια είναι πως η διοίκηση πάντα τον στήριζε. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, όπως για παράδειγμα πέρυσι, όταν η Αρσεναλ έμεινε για πρώτη φορά εκτός των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε το 2007, ο Βενγκέρ ήταν ο μοναδικός προπονητής που έφερνε χρήματα στο ταμείο με αποτέλεσμα η ομάδα να παρουσιάζει κέρδη κάθε χρόνο, περισσότερα μάλιστα από κάθε άλλη. Ο Αρσέν Βενγκέρ αποφάσισε να βάλει τίτλους τέλους στην 22χρονη παρουσία του στο Βόρειο Λονδίνο. Κι η Αρσεναλ όπως και γενικότερα το ποδόσφαιρο δεν θα ξεχάσουν την προσφορά του. Δύο λέξεις που χρησιμοποίησε η διοίκηση μετά την ανακοίνωσή του για αποχώρηση: Merci Arsene.