Το πρώτο, θερμό χειροκρότημα ήρθε ώρες πριν η Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ ανεβεί στο βήμα του συνεδρίου του CDU την περασμένη Δευτέρα στο Βερολίνο. Μόλις η Ανγκελα Μέρκελ ανέφερε το όνομά της, οι χίλιοι περίπου επιδοκίμασαν ένθερμα την απόφασή της να την προτείνει για νέα γενική γραμματέα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Ακολούθησε η πανηγυρική εκλογή της με ποσοστό 98,8%.

«Δεν ήταν εύκολη η απόφαση» εξομολογήθηκε η Κραμπ-Κάρενμπαουερ στους συνέδρους. Αφήνει πίσω της μία επιτυχημένη πορεία ως πρωθυπουργός του Σάαρ από το 2009, όταν διαδέχτηκε τον χριστιανοδημοκράτη Πέτερ Μίλερ, που έπρεπε να μετακομίσει στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ απέδειξε γρήγορα ότι κερδίζει μόνη της μάχες. Η πιο κρίσιμη ήταν οι εκλογές το Μάρτιο του 2017, με συνέπειες που δεν περιορίζονταν στα σύνορα του Σάαρ, του μικρότερου κρατιδίου της Γερμανίας, αλλά είχαν παγγερμανική εμβέλεια. Η Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ κέρδισε για το CDU κόντρα στο SPD του Μάρτιν Σουλτς, o οποίος βρίσκονταν στο απόγειο της δημοσκοπικής του εκτίναξης, αλλά και τον επικεφαλής της μετακομμουνιστικής Αριστεράς Οσκαρ Λαφοντέν, ο οποίος ονειρεύονταν μία κυβέρνηση SPD – Αριστεράς στο Σάαρ ως πρόκριμα και για την «αλλαγή» και στις παγγερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η προοπτική συγκυβέρνησης του SPD με την Αριστερά που δεν απέκλεισε ο Σουλτς, τρόμαξε τους ψηφοφόρους του Σάαρ, προτίμησαν την Κραμπ-Κάρενμπαουερ, το SPD ηττήθηκε και άρχισε ο κατήφορος του Μάρτιν Σουλτς που κατέληξε στην παραίτησή του εσχάτως και από πρόεδρος του SPD.

Η 55χρονη Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ –ΑΚΚ όπως αναφέρεται στο μεταξύ για να αποφεύγεται η συνεχής αναφορά του ονόματός της που και για γερμανικά δεδομένα είναι γλωσσοδέτης –είναι η νέα στρατηγός του CDU και της Μέρκελ. Θα μετακομίσει στο Βερολίνο από τη μικρή πόλη Πίτλινγνεν της περιφέρειας Σααρμπρίκεν, όπου μένει με τον άντρα της, μηχανικό ανθρακωρυχείων Χέλμουτ Κάρενμπαουερ, και τα τρία παιδιά τους. Σπούδασε πολιτική επιστήμη, είναι πιστή καθολική, αλλά αυτό δεν επιβαρύνει τη σχέση της με την προτεστάντη Ανγκελα Μέρκελ, μετρούν οι πολιτικές και επιτελικές της ικανότητες. «Μπήκα στην Ενωση Νεολαίας στις αρχές της δεκαετίας του ’80 όχι για να χειροκροτώ τον τοπικό πρόεδρο της οργάνωσης του CDU, αλλά για να του ανάβω φωτιές», είπε η ΑΚΚ ζητώντας την ψήφο των συνέδρων. Με βάση αυτήν την κατανομή εργασίας μεταξύ κόμματος και νεολαίας, σήμερα είναι ο πρόεδρος της Ενωσης Νεολαίας Πάουλ Τσέμιακ που ανάβει φωτιές στην Ανγκελα Μέρκελ, πιέζει για ανανέωση και συντηρητική στροφή του CDU στηρίζοντας τον νεαρό Γιενς Σπαν. Με τον μελλοντικό υπουργό Υγείας, Σπαν, θα βρεθεί αντιμέτωπη η ΑΚΚ στη μάχη διαδοχής της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία θα κριθεί σε αυτήν την τετραετία μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Από τη θέση της ως γραμματέας του CDU η ΑΚΚ θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του προφίλ της σύγχρονης Χριστιανικής Ενωσης, για το περιεχόμενο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς και την πορεία της ΕΕ. «Πρέπει να απαντήσουμε στο ηλικιωμένο ζευγάρι που αισθάνεται ανασφάλεια στο μετρό, στη νεαρή οικογένεια που μεγαλώνει παιδιά, στον επιχειρηματία που θέλει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αλλά παλεύει με τη γραφειοκρατία, στον εργαζόμενο που αγωνιά για το μέλλον του στην ψηφιακή εποχή, στον νέο που αγωνιά για το περιβάλλον, στα μέλη της Εκκλησίας που δραστηριοποιούνται σε φιλανθρωπικό έργο», είπε η καταχειροκροτούμενη από τους υποστηρικτές του νέου συντηρητισμού, που κατηγορούν τη Μέρκελ ότι απομάκρυνε το κόμμα από τις παραδοσιακές αξίες της δεξιάς Χριστιανοδημοκρατίας.

Αλλά η ΑΚΚ μάχεται και για την κληρονομιά της Μέρκελ. «Είμαστε δυνατοί, όταν τους φέρνουμε όλους στο Κέντρο, όποιος θέλει να στρέψει το κόμμα στη μία ή την άλλη κατεύθυνση, δεν θέλει ισχυρό CDU». Αυτή τη φορά το θερμό χειροκρότημα ήρθε από την πλευρά της εμφανώς ικανοποιημένης Μέρκελ.

Κύρια δουλειά της ΑΚΚ είναι η προγραμματική ανανέωση του CDU, «όχι ως εργασιοθεραπεία αλλά ως βάση για τη δουλειά του κόμματος και της κυβέρνησης». Στο νέο πρόγραμμα που θα είναι έτοιμο μέχρι το 2020-21, θα βασιστεί και το εκλογικό πρόγραμμα της επόμενης αναμέτρησης. Ο σχεδιασμός της ΑΚΚ είναι προφανής. Αρνήθηκε να αναλάβει κυβερνητική θέση, ούτως ή άλλως έχει κυβερνητική εμπειρία. Προτίμησε το κομματικό πόστο για να πάρει στα χέρια της τον κομματικό μηχανισμό. Ετσι θα αποκτήσει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των εσωκομματικών αντιπάλων της στην κούρσα διαδοχής της Μέρκελ.

Με την ΑΚΚ γραμματέα του CDU δυσκολεύουν τα πράγματα και για τα άλλα κόμματα. Η μάχη του Κέντρου θα γίνει δύσκολη για τους Σοσιαλδημοκράτες όταν βγουν από την ομφαλοσκόπηση αναζήτησης της αριστερής ταυτότητας και αποφασίσουν να ασχοληθούν με τα σημερινά προβλήματα του πολίτη και της χώρας. Και στον πρόεδρο του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, που τίναξε στον αέρα την «Τζαμάικα» δηλώνοντας «καλύτερα να μην κυβερνούμε, παρά να κυβερνούμε λάθος», η AKK απαντά: «Αν το έλεγαν αυτό όλοι οι τεχνίτες και επαγγελματίες, η Γερμανία θα ήταν μόνον ερείπια».