Εάν η Οπρα Γουίνφρεϊ είναι η απάντηση στον Ντόναλντ Τραμπ, τότε ποια είναι η ερώτηση;

Σε λίγες μέρες, συγκεκριμένα στις 29 Ιανουαρίου, η Οπρα Γουίνφρεϊ έχει τα γενέθλιά της –συμπληρώνει τα 64. Κόρη μιας έφηβης μητέρας που συνευρέθηκε μια φορά με έναν περαστικό στρατιώτη, γεννήθηκε στο Μισίσιπι και πέρασε τα πρώτα 6 χρόνια της ζωής της σε απόλυτη φτώχεια, φορώντας ρούχα που έφτιαχνε από σακιά για πατάτες –λόγος για τον οποίο συχνά έπεφτε θύμα κοροϊδίας από τους συνομηλίκους της. Εκείνο το κορίτσι –που βαφτίστηκε Ορπα από μια ηρωίδα του βιβλίου της Ρουθ στην Παλαιά Διαθήκη, αλλά όλοι τη φώναζαν Οπρα –κάλυψε τεράστια απόσταση. Είδε την εκπομπή του να γίνεται το πιο επιτυχημένο talk show στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης, έγινε η πρώτη μαύρη δισεκατομμυριούχος και επί χρόνια έμπαινε στον κατάλογο με τις γυναίκες που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως. Εχει αποδείξει πως ό,τι βάζει στο μυαλό της το καταφέρνει. Θα μπορούσε ο Λευκός Οίκος να είναι ο επόμενος στόχος της;

Η Γουίνφρεϊ, που αποκάλυψε ότι βιάστηκε στα 14 χρόνια της και έμεινε έγγυος –το μωρό πέθανε λίγο μετά τη γέννα –πήγε λίγο αργότερα να μείνει με τον άνδρα που αποκαλεί πατέρα της στο Τενεσί και άρχισε να ασχολείται με το ραδιόφωνο όταν ήταν ακόμα μαθήτρια. Στα 19 της παρουσίαζε το απογευματινό δελτίο ειδήσεων στον τοπικό ραδιοσταθμό. Ο συναισθηματικός της λόγος τη βοήθησε να μεταπηδήσει στην τηλεόραση και όταν σημείωσε επιτυχία σε τοπικό κανάλι στο Σικάγο, αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική της εταιρεία παραγωγής και να γίνει γνωστή σε εθνικό επίπεδο. Θεωρείται ότι καθιέρωσε τον πιο εξομολογητικό τρόπο συνεντεύξεων και ανανέωσε συθέμελα τα ελαφρά talk show που είχε ξεκινήσει ο Φιλ Ντόναχιου. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Γέιλ, η Οπρα ήταν η πρώτη που έσπασε ταμπού στην αμερικανική τηλεόραση τον 20ό αιώνα, προσκαλώντας συχνά μέλη της ομοφυλοφιλικής κοινότητας. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 έστρεψε τη θεματολογία της στη λογοτεχνία, σε πιο πνευματικά θέματα, καθώς και στα ζητήματα αυτοβελτίωσης, εξασφαλίζοντας σταθερά ένα κοινό 12 εκατομμυρίων τηλεθεατών.

Ηταν, όμως, ακριβώς την ίδια εποχή που υπέπεσε και στα μεγαλύτερα ατοπήματα. Στα 25 χρόνια της τηλεοπτικής της βασιλείας (από το 1986 έως το 2011), η Γουίνφρεϊ έδειξε μια σταθερή αδυναμία σε τσαρλατάνους και αμφισβητήσιμες ιατρικές θεωρίες. Το 2004 παρουσίασε στο κοινό της τον δόκτορα Οζ, έναν καρδιοχειρουργό, ο οποίος στα επόμενα χρόνια προώθησε διάφορες θεωρίες, υποστήριξε μέντιουμ, έγραψε βιβλία με αμφισβητούμενες διατροφές, επιτέθηκε στον εμβολιασμό των παιδιών και έφτασε να διατυπώνει ένα σωρό αντιεπιστημονικές απόψεις, δεχόμενος έντονη κριτική. Η Οπρα είχε συχνά καλεσμένο και τον δόκτορα Φιλ για ψυχολογικές συμβουλές, χωρίς όμως εκείνος να διαθέτει κάποιο πτυχίο. Το Opra Show έγινε μια καθημερινότητα για την αμερικανίδα νοικοκυρά. Η διαρκής μάχη με τα κιλά της, τα εντυπωσιακά δώρα προς το κοινό –δεν ήταν λίγες οι φορές που όσοι παρακολουθούσαν το σόου από το στούντιο έφευγαν έχοντας κερδίσει ένα αυτοκίνητο ο καθένας –οι εξομολογήσεις των σταρ, η all-american ιστορία του φτωχού κοριτσιού που έφθασε στην κορυφή της σόουμπιζ, όλα αυτά την έκαναν εξαιρετικά αγαπητή. Εκτός από την αυτοκρατορία των ΜΜΕ που δημιούργησε απέκτησε μεγάλη απήχηση στον μέσο Αμερικανό. Η υποστήριξή της προς τον Μπαράκ Ομπάμα υπολογίζεται ότι του απέφερε ένα εκατομμύριο ψήφους και τον βοήθησε να εξασφαλίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία έναντι της Χίλαρι Κλίντον.

Κι αν τότε, το 2008, η Οπρα Γουίνφρεϊ απλά υποστήριζε τον πρώτο αφροαμερικανό πρόεδρο των ΗΠΑ, σήμερα βρίσκεται μεταξύ εκείνων που μπορεί και να διεκδικήσουν τον Λευκό Οίκο. Με τι προσόντα, αναρωτιούνται πολλοί.

Η Αμερική είναι η χώρα που εφηύρε τους σελέμπριτι, τις διασημότητες, αυτούς που γίνονται γνωστοί ακόμα και χωρίς λόγο. Ομως εκείνο που διαφαίνεται πλέον πολύ έντονα είναι πως το λάιφσταϊλ και η κουλτούρα των διασήμων κερδίζει έδαφος έναντι της πολιτικής. Η ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ –χωρίς καν ο ίδιος να το επιθυμεί πραγματικά, αν πιστέψουμε τις αποκαλύψεις του βιβλίου «Φωτιά και Οργή» που συγκλονίζουν την Ουάσιγκτον –αποδεικνύει περίτρανα την απαξίωση των πολιτικών στα μάτια των αμερικανών ψηφοφόρων.

Αντίθετα με τον Τραμπ, η Οπρα είναι διαπιστωμένα δισεκατομμυριούχος. Εγινε γνωστή επειδή ασχολιόταν από την εκπομπή της με τα προβλήματα του κόσμου και όχι επειδή έλεγε σε συμμετέχοντες ριάλιτι «απολύεσαι». Κάνει μεγάλες δωρεές σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και δεν προσποιείται ότι το κάνει, όπως ο Ντόναλντ. Είναι αυτοδημιούργητη, ενώ ο Τραμπ γεννήθηκε με το χρυσό κουτάλι στο στόμα. Εχουν όμως κάτι κοινό: είναι διασημότητες που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική.

Πριν από λίγες ημέρες, παρακολουθώντας την Οπρα να κάνει μια συγκινητική, ξεσηκωτική, φεμινιστική ομιλία στην απονομή των Χρυσών Σφαιρών, εκατομμύρια Αμερικανοί άρχισαν να σχολιάζουν στα social media πως αυτή θα πρέπει να είναι η υποψήφια των Δημοκρατικών και, κατόπιν, ίσως, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ. Ακολούθησαν πολλές διαμαρτυρίες αναλυτών για την ανάδειξή της σε πολιτική φιγούρα. «Εκείνο που διακυβεύεται με τον Τραμπ και τη Γουίνφρεϊ», σχολίασε ο Εντουαρντ Λουτς στους «Financial Times», «είναι η ικανότητα των ΗΠΑ να κυβερνηθούν λογικά. Αν μετά τον Ντόναλντ μπει στον Λευκό Οίκο και η Οπρα, η πολιτική θα έχει τελειώσει για τις ΗΠΑ».