Ο χαρακτηρισμός golden boy χρησιμοποιείται σπάνια στην πολιτική σκηνή της καλβινιστικής Ολλανδίας. Οι εξαιρέσεις προκαλούν ιδιαίτερη αίσθηση, πόσω μάλλον όταν αφορούν πολιτικούς συντηρητικής και κεντροδεξιάς προέλευσης, όπως ο διάδοχος του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ στο ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών, ο Χριστιανοδημοκράτης Βόπκε Χούκστρα.

Οι τίτλοι και οι αναφορές περισσεύουν τις ημέρες αυτές στα μέσα ενημέρωσης, καθώς το golden boy της εταιρείας συμβούλων McΚinsey, αλλά και golden boy του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDA) ετοιμάζεται να αναλάβει υπουργός Οικονομικών στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό με πρωθυπουργό τον Μαρκ Ρούτε.

Αποτελεί παράδοση στους ολλανδικούς κυβερνητικούς συνασπισμούς η θέση του υπουργού Οικονομικών να δίνεται στο δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα. Στις εκλογές του Μαρτίου τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες όσο και οι προοδευτικοί δημοκράτες D66 απέκτησαν από 19 έδρες, όμως το CDA κέρδισε στο νήμα με κατά 0,2% περισσότερες ψήφους από το D66, αποκτώντας προβάδισμαγια την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών.

Μεγαλωμένος σε περιβάλλον γιατρών, γιος καθηγητή πανεπιστημίου, με σπουδές νομικής και ιστορίας στο αρχαιότερο ολλανδικό πανεπιστήμιο, αυτό του Λάιντεν και στη Ρώμη, πρόεδρος των φοιτητών, στέλεχος της Shell και με πτυχίο ΜΒΑ από το διακεκριμένο διεθνώς INSEAD στο Παρίσι, και από το 2006 ανώτατο στέλεχος στην McΚinsey, ο Χούκστρα «είναι γεννημένος με το χρυσό κουτάλι στο στόμα» λένε, ανατρέχοντας σε εγχώρια παροιμία, οι Ολλανδοί.

Εξίσου εντυπωσιακή πορεία καταγράφει στην πολιτική, αφού το 2011, μόλις τριάντα πέντε ετών, γίνεται το νεότερο μέλος της Ανω Βουλής, όταν το αμέσως νεότερο μέλος ήταν ήδη πενήντα. Οταν αργότερα του προτάθηκε να διεκδικήσει μια έδρα στην Κάτω Βουλή αρνήθηκε, για να διατηρήσει τη θέση του στη McKinsey, όπου ειδικεύεται στην ενέργεια και τον δημοσίο τομέα.

Το πολιτικό του «βιογραφικό» ενισχύθηκε πολύ μετά τις εκλογές του Μαρτίου. Το CDA με τον Χούκστρα επικεφαλής του προεκλογικού προγράμματος κατέγραψε άνοδο έξι εδρών και απέκτησε ένα σημαντικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. Στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το Μάρτιο και τελείωσαν ύστερα από 209 μέρες στις αρχές Οκτωβρίου ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, το CDA επέβαλε στο κυβερνητικό πρόγραμμα μέτρα όπως η υποχρεωτική εκμάθηση του εθνικού ύμνου στα σχολεία και η υποχρεωτική κοινωνική θητεία. Επέβαλε ακόμη ένα φιλελεύθερο μοντέλο φορολογίας με μειώσεις στους εταιρικούς φόρους. Οι ιδέες για τη φιλελεύθερη πολιτική των φόρων προϋπήρχε του προγράμματος Χούκστρα αλλά ο 42χρονος πολιτικός θεωρείται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προώθησή τους. Εχει, άλλωστε, αυτοχαρακτηριστεί «μετα-φιλελεύθερος» σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, τον Ντεϊσελμπλούμ, ο οποίος αποδίδει στον εαυτό τον χαρακτηρισμό του «σοσιαλδημοκράτη».

Ως υπουργός Οικονομικών ο Χούκστρα θα βρεθεί στο τραπέζι του επόμενου Eurogroup, στις 6 Νοεμβρίου, και θα κληθεί να συμμετάσχει σε συζητήσεις και αποφάσεις, που αφορούν την Ελλάδα. Το κόμμα του έχει κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στη χώρα μας. Το καλοκαίρι του 2015 το CDA καταψήφισε το τρίτο πακέτο στήριξης και ο αρχηγός του Σίμπραντ Μπούμα άσκησε σφοδρή κριτική κατά της χώρας και της κυβέρνησης Τσίπρα και έδειξε τον δρόμο προς το Grexit. Αλλά και αρκετά νωρίτερα, το 2000, οι Χριστιανοδημοκράτες είχαν καταψηφίσει την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Οπως καταψήφισαν την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ΕΕ και την ανάδειξη της Αλβανίας ως υποψήφιου προς ένταξη μέλους.

Ο Χούκστρα, «το μεγαλύτερο ταλέντο του CDA», όπως τον χαρακτηρίζουν πολιτικοί αναλυτές, όσον αφορά την Ελλάδα δύσκολα θα παραβλέψει τις θέσεις του κόμματός του, για το οποίο άλλωστε η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι εφικτή μόνο βάσει κανόνων, ενώ θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως η επίσπευση της απόφασης για την ελάφρυνση του χρέους τον Φεβρουάριο, αρκετά πριν από το τέλος του προγράμματος –σύμφωνα με όσα έχουν αποφασίσει οι δανειστές –δύσκολα θα βρουν ευήκοα τα ώτα του πραγματιστή Χούκστρα.

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός έχει ξεκαθαρίσει, άλλωστε, ότι δεν συμμερίζεται τις φιλόδοξες ιδέες του Εμανουέλ Μακρόν για την αναγκαιότητα μεγάλων αλλαγών στην ευρωζώνη. Και είναι κάθετα αντίθετος σε έναν κοινό προϋπολογισμό και τη μεταφορά πόρων από τις πλουσιότερες χώρες του Βορρά προς τις νοτιότερες.

Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός και πατέρας τεσσάρων παιδιών αποφεύγει τη δημοσιότητα και τις συνεντεύξεις. Εχει αποφύγει, έτσι –προς το παρόν τουλάχιστον –να ταυτιστεί με συγκεκριμένες δηλώσεις και απόψεις επί ειδικών θεμάτων. Είναι, άλλωστε, οπαδός των μετριοπαθών ιδεών. «Η κεντρώα θέση είναι η δύναμη του κόμματός μας» είχε πει ο Χούκστρα σε παλαιότερη συνέντευξη, όπου εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος γύρω από τον κίνδυνο να χαθεί η κοινωνική συνοχή. «Διανύουμε μια υπερατομικιστική περίοδο στην Ιστορία και το ερώτημα είναι πώς θα κάνουμε τους ανθρώπους να κοιτούν πέρα από το ατομικό τους συμφέρον» είπε.

Διαπίστωση που ξενίζει, καθώς προέρχεται από ένα golden boy της McKinsey. Εχει, πάντως, ταράξει τα νερά στον παρελθόν όταν ήταν ο μόνος από την Ανω Βουλή που ψήφισε δύο φορές υπέρ ρυθμίσεων που αφορούσαν τα δικαιώματα ομοφυλοφίλων. Αναλυτές εκτιμούν ότι ενδέχεται και από τη θέση του υπουργού Οικονομικών να δείξει ότι «συνδυάζει μια σύγχρονη ζωή επιτυχίας με την παλιομοδίτικη αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης».