Από τη νεολιθική εποχή και την αρχαία Ελλάδα μέχρι το 2050 μ.Χ. Αυτήν τη διαδρομή μέσα στον χρόνο ακολουθεί κάθε Σαββατοκύριακο ο Γιάννης Σαρακατσάνης επί σκηνής. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης κρύβεται πίσω από την παράσταση «Οι εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο» που παρουσιάζεται στο θέατρο Μικρό Γκλόρια. Επιστρατεύοντας διαδραστικά στοιχεία, βιντεοπροβολές, μουσική και πολύ χιούμορ, το έργο φέρνει στο κοινό τις σημαντικότερες εφευρέσεις της ιστορίας του ανθρώπου, φτιάχνοντας μια διαφορετική ωδή στην επιστημονική σκέψη. «Οταν ήμουν μικρός ήθελα να γίνω επιστήμονας. Ξεκίνησα να σπουδάζω μαθηματικά, αλλά καθώς συνειδητοποιούσα ότι δεν είχα το απαραίτητοσθένος για μια επιστημονική καριέρα, έβλεπα ότι είχα πολύ περισσότερο για μια καλλιτεχνική.Ετσι μπήκα στο θέατρο με την επιστήμη ως απωθημένο και ξεκίνησα να ψάχνω ευκαιρίες για να την κάνω κομμάτι των παραστάσεών μου. Η ιδέαγια μια παράσταση με τις σπουδαιότερες εφευρέσεις της ιστορίας τριγύριζε στο μυαλό μου εδώ και χρόνια, αλλά νομίζω πως τώρα είναι ηκαλύτερη περίοδος.Ζούμε σε μια εποχή θολής πραγματικότητας όπου η αλήθεια είναι προς συζήτηση και με την παράσταση αυτή θέλω να εξοπλίσω τα παιδιά με τοκαλύτερο εργαλείο: την επιστημονική σκέψη. Πίσω από κάθε εφεύρεση της παράστασης κρύβεται και από ένα συστατικό της επιστημονικής μεθόδου. Η παρατήρηση του Θαλή, η επιμονή τουΕντισον, η πίστη του Γαλιλαίου και πολλά άλλα έχουν στόχο να δείξουν στα παιδιά τα βήματα που θα πρέπει να κάνουν ώστε να αντιμετωπίσουντην αβεβαιότητα που στο μέλλον θα είναι όλο και μεγαλύτερη» επισημαίνει.

ΟΜΑΔΑ ABOVO. Ο ίδιος, αν κι έχει δοκιμαστεί στο θέατρο ενηλίκων από το 2004, όταν έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήμα στον χώρο ως ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας Abovo, τα τελευταία πέντε χρόνια επιλέγει κάθε σεζόν να ενδίδει στα παιδικά θεάματα. «Το να παίζεις σε παιδιά είναι αναζωογονητικό! Οι μικροί θεατές πέφτουν με τα μούτρα στο θέαμα που βλέπουν, αντιδρούν αυθόρμητα και δυνατάκαι εσύ, ως ηθοποιός, απλώς φορτίζεις από την ενέργειά τους. Ισως κλέβεις και λίγη νεότητα. Από την άλλη, όμως, με γοητεύει και η ευθύνη που έχεις όταν παίζεις σε τέτοιο κοινό. Ακριβώς επειδή τα παιδιά απορροφούν ό,τι τους δείχνεις,πρέπει να είσαι άψογος. Πρέπει να παραδώσειςκάτιμαζί με την παράσταση, κάτι σημαντικό και χρήσιμο, ένα μάθημα ζωής» τονίζει ο Σαρακατσάνης.

Η αγάπη του για την επιστήμη αλλά και το ταλέντο του στο stand up comedy τον έκανε μέλος της ομάδας επικοινωνίας της επιστήμηςSciCo παίζοντας και σκηνοθετώντας τις παραστάσεις της. Παράλληλα βέβαια έχει και τις αντίστοιχες ευθύνες και με τους Abοvo, όπου σκηνοθετεί, παίζει και γράφει παραστάσεις όπως τα «Εκεί, εκεί στην Κόλαση», «Ζελόβ», «Μαμά Ελλάδα 2» και «Το Iδρυμα», καθώς και το έργο σωματικούθεάτρου «Ο Πλανήτης» που κέρδισε και το πρώτο βραβείο στο BE Festival του Μπέρμιγχαμ το 2010. Από το 2008 είναι επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ νεανικού θεάτρου Bob Theatre Festival.

info

«Οι εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο». Κάθε Σάββατο στις 15.00 και κάθε Κυριακή στις 11.30 και 15.00 στο Μικρό Γκλόρια (Ιπποκράτους 7, Αθήνα, τηλ. 210-9213.310, είσοδος 10-12 ευρώ)