Ο κολλητός φίλος του Παναγιώτη Ρέτσου είναι ένα ακόμα δημιούργημα των ακαδημιών – πρότυπο του Ολυμπιακού.Με το μεγαλύτερο ίσως εύσημο για τον 19χρονο Δημήτρη Νικολάου να αποτελεί το «θράσος» του, μόνο όμως εντός των γραμμών του γηπέδου. Αγωνιστικά είναι θρασύς και έχει μάλιστα πρότυπο από πιο παλιά τον Ιταλό Αντρέα Μπαρτζάλι, αν και είναι λάτρης του Τζιοβάνι και φυσικά του καλύτερου συμπαίκτη που είχε ποτέ, του «γερμανού» πλέον Παναγιώτη Ρέτσου.

Πιο πολύ όμως και από τις αγωνιστικές αρετές του Δημήτρη Νικολάου (μέρος των οποίων έδειξε απλόχερα στο ευρωπαϊκό του ντεμπούτο στο Τορίνο) εντυπωσιάζει ο χαρακτήρας του και το πόσο καλλιεργημένος είναι, κάτι που φαίνεται άμεσα με τον τρόπο που εκφράζεται και κινείται.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε έναν τομέα (ακαδημίες) όπου πολλά χρόνια πριν ο Ολυμπιακός υστερούσε σημαντικά, πλέον αποτελεί ομάδα πρότυπο και όχι μόνο για τα ελληνικά σύνορα.

Μέχρι πρότινος ο νεαρός Δημήτρης Νικολάου, όπως παραδέχτηκε με αφοπλιστική ειλικρίνεια, «τους Μάντζουκιτς και Ιγκουαΐν τους είχα παίξει αρκετές φορές αντιπάλους, αλλά στο «FIFA»», εννοώντας ότι η εμπειρία του να βρεθεί απέναντι σε τόσο μεγάλους παίκτες ήταν μόνο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια!

Πλέον τους είδε και μέσα στα όρια του ίδιου αγωνιστικού χώρου, αφού ο Τάκης Λεμονής του έδωσε την ευκαιρία να μπει βασικός σε ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι.

«Σιγά μην δεν του έδινα την ευκαιρία. Από πέρυσι μου έχει δείξει τι μπορεί να κάνει» είπε ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού που είχε παραλάβει ουσιαστικά παρακαταθήκη από τον Μπέντο τούς σιγά σιγά ξεψαρωμένους πιτσιρικάδες.

Ετσι ο 19χρονος από τον ΠΑΟ Ρουφ έφτασε στα ευρωπαϊκά σαλόνια με τον Ολυμπιακό κάνοντας ντεμπούτο –φοβερή σύμπτωση –στους νέους σε αγώνα πάλι με τη Γιουβέντους και υπογράφοντας το 2015 το επαγγελματικό του συμβόλαιο μαζί με το Ρέτσο (το έχει επεκτείνει μέχρι το 2021 ο Ολυμπιακός). Με εξαιρετική σωματοδομή και ύψος κοντά στο 1.90 μ., ξεχωρίζει για τη δύναμη του στο έδαφος και στον αέρα. Αρκετά γρήγορος και με καλές μεταβιβάσεις καθιερώθηκε από τους Ελευθεριάδη και Γεωργάτο ως κεντρικός αμυντικός, παίζοντας πλέον απέναντι στους κορυφαίους, τους οποίους δεν βλέπει εικονικά σε ένα βιντεοπαιχνίδι, αλλά στην πραγματικότητα.