Από τον Ιανουάριο του 2007, όταν ο τότε προπονητής του Παναθηναϊκού Βίκτορ Μουνιόθ αποφάσισε να ρίξει στα βαθιά νερά τον Σωτήρη Νίνη, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.

Κυρίως, ήταν πολλοί οι προπονητές που πίστεψαν στο ταλέντο του και θέλησαν να δουλέψουν μαζί του ώστε να πάρουν το καλύτερο που θα μπορούσαν από αυτόν.

Ηταν 16 χρονών και 9 μηνών όταν φόρεσε για πρώτη φορά την πράσινη φανέλα σε επίσημο παιχνίδι. Λίγες ημέρες αργότερα, έγινε ο νεότερος παίκτης που σκοράρισε στην Α’ Εθνική, μετά τον Θωμά Μαύρο.

Ετσι άρχισε η ιστορία του Σωτήρη Νίνη. Ενα παιδί περιζήτητο εκείνη την εποχή, που όμως βρέθηκε δέκα χρόνια αργότερα, αρχές Σεπτεμβρίου, να αναζητά δουλειά.

Η αλήθεια είναι ότι η ξενιτιά δεν τον βοήθησε. Στην πρώτη του έξοδο από την Ελλάδα, στην Πάρμα, δεν κατάφερε να προσαρμοστεί και η ιταλική ομάδα τον έστειλε δανεικό στον ΠΑΟΚ. Η ίδια κατάσταση και στο Βέλγιο, πρώτα στη Σαρλερουά και μετά στη Μαλίν, από την οποία χθες έμεινε ελεύθερος.

Η περίοδος 2009-2010 ήταν η καλύτερη στην καριέρα του. Κατέκτησε το νταμπλ με τον Παναθηναϊκό, ενώ είχε εξαιρετικές εμφανίσεις στην Ευρώπη, με κορυφαία στιγμή το παιχνίδι με τη Ρόμα στο Ολίμπικο.

Το καλοκαίρι του 2007 ήταν ο ηγέτης της Εθνικής Ελπίδων που κατέλαβε τη 2η θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ακολούθησε η κλήση του –έναν χρόνο αργότερα –στην Εθνική από τον Οτο Ρεχάγκελ και ο 18χρονος τότε Νίνης τον δικαίωσε στην πρώτη του συμμετοχή. Ηταν ένα φιλικό με την Κύπρο στην Πάτρα όταν άνοιξε το σκορ και έγινε ο νεότερος σκόρερ της Εθνικής, ξεπερνώντας τον Κώστα Ελευθεράκη.

Στα χειρουργεία

Η αλήθεια είναι ότι ταλαιπωρήθηκε και από τραυματισμούς. Το καλοκαίρι του 2007 υποβλήθηκε σε επέμβαση στους κοιλιακούς, ενώ είχε υποστεί ρήξη χιαστών σε αγώνα της Εθνικής στο Ισραήλ το 2011. Σε εκείνο το ματς όπου είχε σημειώσει ένα καταπληκτικό γκολ με το οποίο η Εθνική είχε πάρει μια σπουδαία νίκη στον δρόμο για τα τελικά του Euro 2012.

Ομως και πέρυσι ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να βοηθήσει τη Μαλίν. Η ουσία είναι πως η καριέρα του Νίνη έχει πάρει την κατιούσα και ας είναι μόλις 27 χρόνων. Κι όμως, αυτή η ηλικία μπορεί να τον βοηθήσει να κοιτάξει μπροστά και να ξαναφτιάξει την καριέρα του.