Η ιστορία της είναι λίγο – πολύ γνωστή για τη θαυμαστή όσο και άγνωστη βιομηχανία του θεάματος. Είναι εκεί όπου ένας ρόλος σε τηλεοπτική σειρά μπορεί να μηδενίσει το κοντέρ της προηγούμενης διαδρομής και να σβήσει το πραγματικό όνομα μιας ηθοποιού για να επιβάλει το τηλεοπτικό της. Μιράντα, λοιπόν, αντί για Σίνθια. Είναι εκεί όπου ένας τηλεοπτικός ρόλος στην ηλικία των 32 γίνεται πιο σημαντικός σε σχέση με το ξεκίνημα στο Μπρόντγουεϊ, αλλά και τις εμφανίσεις δίπλα σε σταρ της εποχής –όπως η Σιγκούρνι Γουίβερ και ο Τζεφ Ντάνιελς. «Sex and the city», λοιπόν, αντί για το «Philadephia story» του 1980, το οποίο κατοχυρώθηκε ως το θεατρικό της ντεμπούτο.

Στην περίπτωση της 52χρονης Σίνθια Νίξον, πάντως, ο ρόλος που την ανέβασε στην κορυφή της αναγνωρισιμότητας δεν λειτούργησε εις βάρος των περίφημων «καλλιτεχνικών» credits. Για 94 επεισόδια, από το 1998 ώς το 2004, ήταν η κοκκινομάλλα δικηγόρος Μιράντα Χομπς χτίζοντας έναν ρόλο με διακριτές αποχρώσεις, ιδιοσυγκρασία που δεν «ψεύδιζε» και δελεαστική χημεία με τις άλλες πρωταγωνίστριες της σειράς (Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Κιμ Κατράλ, Κρίστιν Ντέιβις).

Πρωταγωνιστούσε, όμως, και σε ένα σίριαλ όπου η απόλυτη πρωταγωνίστρια ήταν η πόλη των ηρωίδων: η Νέα Υόρκη πριν και μετά την πτώση των Δίδυμων Πύργων. Η Νέα Υόρκη με τις φοβίες, τις ανασφάλειες και τις «συνταγές» της νέας εποχής. Η μητρόπολη που δεν κοιμάται όταν οι κάτοικοί της υποφέρουν από αϋπνίες ή ξαγρυπνούν πάνω από το κινητό για ένα email ή ένα SMS. Αυτό το κεφάλαιο μοιάζει να θέλουν να εξαργυρώσουν οι μεσολαβητές των Δημοκρατικών, οι οποίοι, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «Wall Street Journal», προσέγγισαν τη Νίξον για να της προτείνουν την πολιτεία της Νέας Υόρκης. Η ηθοποιός που θα γινόταν κυβερνήτης; Στο αμερικανικό θέαμα τα σλόγκαν είναι έτοιμα ήδη από τον καιρό του Ρόναλντ Ρίγκαν.

Η Νίξον φέρεται ότι το σκέφτεται όσο δεν δίνεται τελεσίδικη απάντηση στα δημοσιεύματα. Πιθανότατα με το ίδιο στωικό ύφος που κατάπινε τις καθημερινές περιπέτειές της στη σειρά που άφησε εποχή. Στον αντίποδα της εξωστρεφούς και «παιχνιδιάρας» Κάρι Μπράντσο (Πάρκερ) ή της πληθωρικής Σαμάνθα (Κατράλ), η δική της Μιράντα ήταν ένας χαμηλόφωνος χαρακτήρας με νευρώσεις που εσωτερίκευε τις εντάσεις, χαιρόταν, θύμωνε και πάλευε με τις στιγμές που περνούν και χάνονται. Απιαστη επειδή υποδυόταν έναν ρόλο κι όμως τόσο γήινη επειδή συμπύκνωνε τους ψιθύρους (και τις κραυγές) χιλιάδων γυναικών. Οπως της εκμυστηρεύτηκε ο σκηνοθέτης Τέρενς Ντέιβις «οι μόνες αληθινές αντιδράσεις σ’ αυτό το σόου ήταν οι δικές σου».

Για τον λόγο αυτό της πρότεινε τον ρόλο της κορυφαίας αμερικανίδας ποιήτριας Eμιλι Ντίκινσον στην ταινία «Σιωπηλό πάθος» (Quiet Passion), η οποία έκανε πρεμιέρα στην τελευταία Μπερλινάλε. Αν πάρουμε κατά γράμμα τις κριτικές, η Νίξον κατάφερε να αποδώσει αρκετές από τις αποχρώσεις του ρόλου: την ειρωνική απόσταση της Ντίκινσον από τη ζωή, το μείγμα χιούμορ και ποιητικότητας και την ευθραυστότητα απέναντι στους νόμους της κοινωνίας.

Το πρόσωπο που θα ήθελε να δει την ταινία για να της πει τη γνώμη της, πάντως, δεν μένει πια μαζί της. Η μητέρα της νικήθηκε από τον καρκίνο στην ηλικία των 82 ετών έχοντας μεγαλώσει τη Νίξον με ποιήματα της Ντίκινσον και τους έλληνες τραγικούς. «Συνήθιζε να μου λέει ότι είμαι Ισμήνη και όχι Αντιγόνη» δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή της στο ABC η ηθοποιός. «Και να που αποδείχθηκα Αντιγόνη πηγαίνοντας ενάντια στη φύση μου». Εχοντας επιβιώσει από καρκίνο του στήθους, διακρίνεται πλέον για την ακτιβιστική της δράση, παρόλο που στην αρχή κράτησε την ασθένεια μακριά από τη δημοσιότητα «για τον φόβο των παπαράτσι που μπαινοβγαίνουν σε νοσοκομεία». Η ζωή μετά το «Sex and the city» και τον καρκίνο την οδήγησε σε έναν γάμο με την Κριστίν Μαρινόνι, με την οποία απέκτησαν τον Μαξ Eλινγκτον. Η Νίξον έχει ήδη δύο παιδιά, τη Σαμάνθα και τον Τσαρλς Ιεζεκιήλ, από τη σχέση που διατηρούσε επί 15 χρόνια με τον νεοϋορκέζο φωτογράφο Ντάνι Μόουζις. Δεν αισθάνομαι ότι έχω αλλάξει καθόλου. Φλερτάριζα με άντρες σε όλη μου τη ζωή και δεν είχα ποτέ ερωτευτεί γυναίκα» δήλωνε το 2014 στην «Daily Telegraph». «Αλλά όταν όντως ερωτεύτηκα, δεν μου φάνηκε περίεργο. Είμαι απλώς μια γυναίκα που αγάπησε μια άλλη». Εκτοτε η Νίξον έχει στηρίξει δημοσίως τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Ηταν αυτή η εξωτηλεοπτική Σίνθια Νίξον που γοήτευσε τους φιλελεύθερους πολιτευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι δεν μπορούν να περιμένουν το μέλλον: μία υποψηφιότητά της για την πολιτεία της Νέας Υόρκης ώστε τον Νοέμβριο του 2018 να αντιπαρατεθεί με τον νυν κυβερνήτη Aντριου Κουόμο, την πολιτική του οποίου έχει ήδη επικρίνει, ειδικά στον τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης.

Οταν τον περασμένο Απρίλιο ο Κουόμο ανακοίνωσε δωρεάν δίδακτρα για τα κολέγια τετραετούς φοίτησης, η Νίξον ανακάλυψε τον διάβολο στις λεπτομέρειες: «Αφορά μόνο τις οικογένειες με ετήσιο εισόδημα από 75.000 έως 125.000 δολάρια. Και δεν αφορά καθόλου όσους σπουδάζουν με μειωμένο ωράριο, οπότε θα πρέπει παράλληλα να εργάζονται κάπου».