Η φήμη ενός ποδοσφαιριστή μοιάζει με τη σκιά του. Γιγαντιαία όταν προηγείται αυτού και πυγμαία όταν έπεται.

Στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της Μπαρτσελόνα, τα στοιχεία που δίνει ο καταλανικός σύλλογος για τον Λιονέλ Μέσι αναφέρουν: βάρος 72 κιλά, ύψος 170 εκατοστά.

Φυσικά δεν αναφέρονται πουθενά οι διαστάσεις της σκιάς που ρίχνει στο Καμπ Νου. Μια σκιά πηχτή, βαριά και απλωμένη και στην πιο απόμακρη γωνιά του ποδοσφαιρικού ναού της Καταλωνίας.

Μια σκιά που πνίγει κάθε ταλέντο, που σβήνει κάθε λάμψη, που κλέβει κάθε σταγόνα δόξας που προσπαθεί να δραπετεύσει από τον έλεγχό της.

Μια σκιά που έγινε περισσότερο από ποτέ αισθητή στις 8 Μαρτίου, όταν ο Μέσι αποθεωνόταν από τα πλήθη ισορροπώντας πάνω στις διαφημιστικές πινακίδες του Καμπ Νου, κλέβοντας τη δόξα από τον πραγματικό πρωταγωνιστή της «Ανατροπής του Αιώνα» στο Τσάμπιονς Λιγκ, τον Νεϊμάρ. Ακόμα και ο Τύπος παρασύρθηκε και αφιέρωσε τους παιάνες του στον μικροκαμωμένο Αργεντινό, ίσως από συνήθεια, ίσως από ατολμία μήπως ξεφύγει από τη σιγουριά της πεπατημένης: ο Μέσι πουλάει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, ακόμα και από τον Νεϊμάρ.

Τελικά, μήπως ισχύει και στο ποδόσφαιρο το «έξις δευτέρα φύσις»;

Κι αν ναι, πόσοι το αποδέχονται; Γιατί σίγουρα υπάρχει ένας, ο Νεϊμάρ, που θέλει να ξεφύγει από την πεπατημένη Οδό Μέσι και να χαράξει τον δικό του δρόμο.

Τον προηγούμενο μήνα το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου του Νεσατέλ της Ελβετίας ανακοίνωσε τους ακριβότερους παίκτες των κορυφαίων πρωταθλημάτων του κόσμου, στηριζόμενο σε έναν αλγόριθμο. Πρώτος στη λίστα δεν ήταν ούτε ο Λιονέλ Μέσι ούτε ο Ρονάλντο, αλλά ο Νεϊμάρ. Η αξία του Βραζιλιάνου υπολογίστηκε στα 210,7 εκατ. ευρώ, περίπου στα ίδια επίπεδα με τη ρήτρα του συμβολαίου του –222 εκατ. ευρώ –την οποία φημολογείται ότι η Παρί Σεν Ζερμέν είναι διατεθειμένη να πληρώσει. Σε σχέση με τον Μέσι, η αξία του είναι κατά 60 εκατ. μεγαλύτερη και θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο ο Νεϊμάρ, 25 ετών σήμερα, θα πλησιάζει στην κορύφωση της καριέρας του και ο 30χρονος πια Μέσι θα κατηφορίζει προς το ποδοσφαιρικό του τέλος.

Ο ποδοσφαιριστής με τη μεγαλύτερη αξία αυτή τη στιγμή στον κόσμο δεν είναι τίποτε περισσότερο στην Μπαρτσελόνα από το τρίτο γράμμα του περίφημου M(Μέσι)S(Σουάρες)N(Νεϊμάρ) της ομάδας.

Στα φτερωτά του πόδια, που κάποτε χρειάστηκε η επανάληψη της φάσης σε αργή κίνηση στην τηλεόραση για να αντιληφθούμε μία από τις μαγικές του ντρίμπλες, έχουν αλυσοδεθεί βαριές σιδερένιες μπάλες και τα κλειδιά τα κρατά ο Μέσι.

Ο Ιβάν Βασίλιεφ του ποδοσφαίρου άγγιζε τον ουρανό σε κάθε άλμα του την εποχή της πρώτης λάμψης του στη Σάντος.

«Ο νεαρός ποδοσφαιριστής βάζει φωτιά στο παιχνίδι» είχε γράψει ο τοπικός Τύπος για την πρώτη εμφάνισή του με την ομάδα του Πελέ, 17χρονο ακόμα παιδί.

Εγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών εκείνο το απόγευμα που φόρεσε μία φανέλα τρία νούμερα μεγαλύτερή του και ανέμιζε σαν μαΐστρα σε κάθε επέλασή του από αριστερά.

Ηταν εκατομμυριούχος πριν από τα 18α γενέθλιά του και μετατράπηκε σε «μπλου τσιπ» για τους επιτήδειους που επένδυσαν σε αυτόν σαν να ήταν χρυσός σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Κρατερόνυχες είχαν γαντζωθεί πάνω του και προσπαθούσαν να πάρουν μερίδιο από την εξαργύρωση της φήμης του. Γονείς, μάνατζερ, ο πρόεδρος της Σάντος, οι εταιρίες που κατείχαν ποσοστά στα δικαιώματά του.

Ο Νεϊμάρ τους έκανε όλους ευτυχισμένους μοιράζοντας υποσχέσεις με την απόδοσή του, που μετριόταν σε ευρώ. Το 2011 οδήγησε τη Σάντος στην κατάκτηση του Κόπα Λιμπερταδόρες για πρώτη φορά μετά το 1963 και τον Πελέ. Οι συγκρίσεις με τον Βασιλιά ήταν πια αναπόφευκτες. Οπως και ο προορισμός του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι συμπατριώτες του όμως τον ήθελαν κοντά τους μέχρι και το Μουντιάλ του ’14, που θα διοργάνωναν στο σπίτι τους.

Με μεθοδεύσεις και τη σύμφωνη γνώμη του ποδοσφαιριστή, η Μπαρτσελόνα τον έκλεψε το 2013 μέσα από τα χέρια της Ρεάλ και της Τσέλσι.

Ισως η συναίνεσή του σ’ αυτόν τον γάμο να ήταν και το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του. Οχι μόνο γιατί έμπλεξε σε μία δαιδαλώδη δικαστική υπόθεση λόγω της παραποίησης στοιχείων στη μεταγραφή του, αλλά και γιατί δεν υπολόγισε σωστά το μέγεθος της σκιάς του Μέσι.

Ο Βραζιλιάνος εξομολογήθηκε πρόσφατα ότι τις πρώτες ημέρες στο προπονητικό κέντρο της Μπάρτσα ντρεπόταν να μιλήσει στον Αργεντινό. Πιθανόν να έχει αντιληφθεί έπειτα από τέσσερα χρόνια πως έδειξε μεγαλύτερο σεβασμό σε έναν παίκτη που στην ουσία αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πορεία του προς την κορυφή. Το χειρότερο, κατάντησε υπηρέτης του.

Το βασικό επιχείρημα όμως των ανθρώπων του περιβάλλοντός του, που προσπαθούν να τον πείσουν να φύγει από την Μπαρτσελόνα, είναι η Χρυσή Μπάλα.

Αν παραμείνει στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, η μόνη περίπτωση να πάρει στα χέρια του το πολυτιμότερο τρόπαιο για κάθε ποδοσφαιριστή είναι να ηγηθεί της Βραζιλίας στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Για οτιδήποτε λιγότερο, θα βρίσκεται πάντοτε μπροστά του η σκιά που προκαλούν τα 170 εκατοστά.