Οι εικόνες από τα εγκαίνια του σύγχρονου παιδότοπου διεθνών προδιαγραφών που έγιναν στην Πλατεία Καραΐσκάκη της Ανω Γλυφάδας στις 7 Μαΐου ήταν εντυπωσιακές: μια έκταση 3 στρεμμάτων με πολύ πράσινο και στο κέντρο μια μεγάλη καστροπολιτεία για να παίζουν τα παιδιά. Οι πανοραμικές φωτογραφίες και τα βίντεο από drone που τράβηξαν οι υπεύθυνοι του Δήμου Γλυφάδας έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου. Για αρκετές ημέρες μάλιστα τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ρεπορτάζ για την παιδική χαρά – πρότυπο.

Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η πόλη των νοτίων προαστίων γίνεται φορέας καλών ειδήσεων και καταφέρνει να στρέψει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας. Σημαντικό μερίδιο για τη φρεσκάδα που εκπέμπει η Γλυφάδα έχει ο 40άρης δήμαρχός της Γιώργος Παπανικολάου. Δικηγόρος, γέννημα θρέμμα Γλυφαδιώτης από πολύτεκνη οικογένεια και με γαλάζιες πολιτικές καταβολές που δεν κρύβονται. Ηταν ευρωβουλευτής της ΝΔ (2009-2014), δύο φορές πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και παλαιότερα γραμματέας της ΔΑΠ. Από το 2014 που ανέλαβε τον δήμο, επικρατώντας στον δεύτερο γύρο με 62,93% του απερχόμενου δημάρχου Κώστα Κόκκορη τον οδηγεί –όπως τουλάχιστον δείχνει η μέχρι στιγμής πορεία του –με αποτελεσματικότητα.

Η θητεία του στο τιμόνι της Γλυφάδας θα κριθεί στο τέλος, σε δύο χρόνια. Ωστόσο, άνθρωπος με μακρά εμπειρία στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποστηρίζει ότι το σχέδιο που είχε στο μυαλό του ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ όταν άφηνε τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο για να ριχτεί στον δημαρχιακό στίβο, έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται. «Ο Παπανικολάου μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έχει προσφέρει το μέγιστο των λύσεων στον Δήμο της Γλυφάδας» σημειώνει. Ο νεαρός δήμαρχος Γλυφάδας, όταν ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του για τον δήμο το 2014 είχε δεσμευτεί: «Πιστεύω βαθιά πως καινοτόμα εργαλεία, καλές πρακτικές και πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορούν να βρουν κάλλιστα πεδίο εφαρμογής στις τοπικές μας κοινωνίες βελτιώνοντας τη ζωή των πολιτών». Και τελικά –έως τώρα –σε αυτά τα πεδία των καινοτόμων πρακτικών που δίνουν λύσεις στους πολίτες επικεντρώνεται. Τον βοήθησε η ευρωπαϊκή εμπειρία του και η πίεση που είχε ασκήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων στις περιφέρειες και τους δήμους; Θέλει να αφήσει έργο προκειμένου για να επανέλθει με αξιώσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή στις τάξεις της γαλάζιας παράταξης; Το σίγουρο είναι ότι οι καινοτομίες που προωθεί έχουν κάνει αίσθηση και έχουν ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας. Πρόσφατα παρουσίασε σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη το σχέδιό του να κάνει τη Γλυφάδα «έξυπνη» πόλη με μια σειρά εφαρμογών.

Στις αρχές του 2016 ο Δήμος Γλυφάδας έθεσε σε λειτουργία την καινοτόμο και πρωτοποριακή σε πανελλήνιο επίπεδο εφαρμογή Fix My City – Διορθώνω την πόλη μου. Κάθε δημότης ή κάτοικος της Γλυφάδας μπορεί εύκολα και γρήγορα να δηλώσει από το κινητό του τηλέφωνο (μέσω του σχετικού application) μία βλάβη που αφορά θέματα αρμοδιότητας του δήμου: καμένα φώτα, λακκούβες, σπασμένα πεζοδρόμια, εγκαταλειμμένα οχήματα. Η εφαρμογή εντοπίζει αυτόματα το «στίγμα» του πολίτη. Ετσι, οι υπηρεσίες του δήμου ενημερώνονται ταχύτατα για το πρόβλημα και ο πολίτης μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη αποκατάστασης της βλάβης. Ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας, το Fix My City έχει δεχθεί περισσότερα από 10.000 αιτήματα και έχει εξυπηρετήσει περισσότερους από 6.000 πολίτες. Παράλληλα, οι δημότες είναι σε θέση από φέτος να ενημερώνονται από το κινητό τους τηλέφωνο σε πραγματικό χρόνο και για τις διαδρομές και τους χρόνους διέλευσης των απορριμματοφόρων οχημάτων. «Μια εφαρμογή ιδιαίτερα χρήσιμη και για τους οδηγούς ταξί και άλλων ΙΧ που θέλουν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τη συντομότερη διαδρομή μέσα στην πόλη» σημειώνει ο Γιώργος Παπανικολάου.

Στη διάρκεια της θητείας του ο Δήμος Γλυφάδας ξεχωρίζει και για τις δράσεις που αφορούν το περιβάλλον. Πριν από λίγες ημέρες η Γλυφάδα απέσπασε ακόμη ένα βραβείο. Η παραλία της βραβεύτηκε για πρώτη φορά με γαλάζια σημαία. Το πλέον αναγνωρίσιμο παγκοσμίως οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές θα κυματίζει φέτος στην παραλία του δήμου. Πέρυσι, εγκαταστάθηκε ο πρώτος σταθμός κοινόχρηστων ποδηλάτων της πόλης με απώτερο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Πάντως, το προσωπικό του στοίχημα –όπως τονίζει –είναι το νέο κοιμητήριο που σύντομα θα αποκτήσει η πόλη έπειτα από επίπονες προσπάθειες. «Είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με τον ανθρώπινο πόνο και ήθελα οπωσδήποτε να λυθεί».

Από τη μέρα που ανέλαβε εξάλλου έβαλε στόχο να συμμαζέψει τα οικονομικά του δήμου. Οχι μόνο τα κατάφερε, αλλά βρήκε και… χαμένα έσοδα που τώρα χρησιμοποιούνται για μια σειρά έργων. «Μέσα στην κρίση κάνουμε εξοικονόμηση δαπανών» επισημαίνει. Και συμπληρώνει πως επιδίωξή του, όπως και των συνεργατών του, είναι «να είμαστε δημιουργικοί σε μια δύσκολη εποχή».

Ανήκει στη γενιά των σαραντάρηδων της γαλάζιας παράταξης και προεξοφλείται πως –ανεξαρτήτως του αν θα συνεχίσει για 2η θητεία στον δήμο –στο μέλλον θα παίξει ενεργό ρόλο στο κόμμα της ΝΔ. Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι στην κούρσα για την αρχηγία της ΝΔ το 2015 το όνομά του ήταν ανάμεσα σε αυτά που είχαν ακουστεί για τη διεκδίκηση της αρχηγίας. Ο ίδιος πάντως λέει με νόημα ότι προς το παρόν «έχουμε πολλή δουλειά ακόμη να κάνουμε στη Γλυφάδα. Θα τα πούμε όταν έρθει η ώρα».