Από τον «Χορό των ημερών» μέχρι «Τα φώτα της πλατείας» έχουν μεσολαβήσει σχεδόν τρία χρόνια. Είναι ένα διάστημα ικανό που παρήλθε ανάμεσα στους δύο δίσκους για να δώσει ανάσες στα τραγούδια αλλά και στους δημιουργούς τους. Τη σταθερή, δηλαδή, παρέα των τριών φίλων: του στιχουργού Δημήτρη Παπαχαραλάμπους, του συνθέτη Χρυσόστομου Καραντωνίου και του ερμηνευτή Πάνου Παπαϊωάννου. Οπως λέει ο τελευταίος: «Με τον Χρυσόστομο είμαστε φίλοι από παιδιά και αρκετά χρόνια με τον Δημήτρη. Είναι πολύ ισχυροί οι δεσμοί ανάμεσά μας και φυσικά προηγούνται οποιασδήποτε επαγγελματικής σχέσης».

Είναι η ίδια παρέα που κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση στους Αγώνες Δημιουργίας της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με το τραγούδι «Μεροκάματα». Ηταν ένα καλό εισιτήριο για την εισαγωγή του Πάνου Παπαϊωάννου στον κόσμο του τραγουδιού. Οχι ότι στρώθηκε με ροδοπέταλα για εκείνον, αλλά όπως λέει δεν είναι λόγος για να οπισθοχωρεί κανείς. Η επιθυμία για την πραγματοποίηση του ονείρου τελικά είναι πιο δυνατή; «Μα μου φτάνει αν μπορώ να ανοίξω χαραμάδα φωτός έστω και σε έναν ακροατή μέσα στη σκοτεινή ή δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετωπίζει. Δεν είναι λίγο αυτό». Εδώ βρίσκεται η απάντηση στην ερώτηση «τι είναι εκείνο που σας κάνει να τραγουδάτε;». «Ειλικρινά δεν ξέρω. Αν γυρίσω πίσω τον χρόνο ίσως μπορέσω να απαντήσω με σιγουριά. Αλλά θα πρέπει να με βρω μικρό παιδί μέσα στο δωμάτιο, ξαπλωμένο στο κρεβάτι, με τα χέρια πίσω στο κεφάλι, τα μάτια καρφωμένα στο ταβάνι, να προσπαθώ να μάθω τα τραγούδια του Καζούλη, των Κατσιμίχα, του Μάλαμα, των Υπόγειων Ρευμάτων».

ΚΟΙΝΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ. Και πώς τα φέρνει η ζωή! Ο Πάνος Παπαϊωάννου ηχογράφησε τα «Φώτα της πλατείας » στο στούντιο του Κώστα Παρίση, με τον οποίο πια έχουν αναπτύξει γερούς δεσμούς φιλίας. «Η φυσική ροή των πραγμάτων στη ζωή και στην τέχνη πολλές φορές με έναν μυστικό τρόπο σε φέρνει κοντά σε αυτά που σε ενέπνευσαν και σου έδειξαν τον δρόμο που θες να πάρεις». Η συνάντηση με ανθρώπους που μοιράζονται κοινή αισθητική και έχουν την ίδια ματιά απέναντι σε αυτά που τους συνδέουν είναι ένας ισχυρός λόγος για τον Πάνο Παπαϊωάννου να προχωρά ξεπερνώντας τα εμπόδια και τις δυσκολίες ενός νέου καλλιτέχνη που θέλει να δοκιμαστεί στον χώρο του τραγουδιού. Πριν από δυο χρόνια περίπου αποφάσισε να πάρει ένα ακόμη ρίσκο: άφησε την πρωινή εργασία του –είναι γραφίστας –για να αφοσιωθεί στην τέχνη του. Ετσι κατάφερε να ολοκληρώσει τα «Φώτα της πλατείας», δίσκο που περιέχει δύο διασκευές. «Το τραγούδι των Noir Desir «Le vent nous portera» («Ο άνεμος φυσά») με άγγιξε από την πρώτη στιγμή που το άκουσα και ας μην ξέρω γαλλικά. Είχε μια περίεργη ομορφιά αυτή η μελαγχολία του. Ετσι έγινε «Ο άνεμος φυσά». Στο «Someone you love» της Tina Dickow με γοήτευσε η απλότητά του και έτσι δημιουργήσαμε το «Αυτός που αγαπάς» το οποίο μοιράζομαι με τη Μαρία Παπαγεωργίου. Οχι, δεν ποντάρισα σε αναγνωρίσιμο ήχο για να κάνω επιτυχία. Προσπαθώ να λέω και να κάνω αυτά που αγαπώ. Νομίζω ότι αυτή είναι ήδη μια μεγάλη χαρά!».

INFO

Σταυρός του Νότου Plus, Φραντζή 14, Νέος Κόσμος. Tηλ. 210-9226.975. «Τα φώτα στην πλατεία», Πάνος Παπαϊωάννου, Χρυσόστομος Καραντωνίου, Δημήτρης Παπαχαραλάμπους. Συμμετέχουν ο Κώστας Παρίσης, η Μαρία Παπαγεωργίου και οι Cour de Miracles