Κόντρα σε δυσκολίες, σε κακές νοοτροπίες, σε λιγοστές υποδομές, τα ποδήλατα επιμένουν! Για την ακρίβεια οι πολίτες που οδηγούν ποδήλατο επιμένουν! Για 11η συνεχή χρονιά, την Κυριακή 13 Μαΐου, διοργανώνεται η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία, μία δράση και εκδήλωση διεκδίκησης για περισσότερες ποδηλατικές υποδομές.

«Δεν είμαστε μόνο ποδηλάτισσες και ποδηλάτες. Είμαστε πεζοί, νέοι γονείς με καροτσάκια, ηλικιωμένοι που αναζητούν πεζοδρόμιο, άνθρωποι με κινητικά προβλήματα που αναζητούν ράμπες. Είμαστε αυτές και αυτοί που καταλαβαίνουν ότι το μοντέλο οργάνωσης των πόλεων με μοναδικό άξονα το αυτοκίνητο έχει φτάσει στα όριά του» τονίζουν οι διοργανωτές (ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ,Φίλοι του Ποδηλάτου,ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα,Μαμάδες στο Δρόμο,

ΠΕΖΗ,Σύλλογος Τριαθλητών,Σύλλογος SOSΤΕ, και πολλοί άλλο). Και έχουν πολύ δίκιο. Ρίξτε μία ματιά στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις: το ποδήλατο πρωταγωνιστεί. Οι δήμοι και τα αρμόδια υπουργεία φτιάχνουν ποδηλατόδρομους. Εγκαθιστούν σύγχρονα συστήματα κοινόχρηστων ποδηλάτων. Γενικώς διευκολύνουν τη μετακίνηση με ποδήλατο.

Με σύνθημα τα ΣΒΑΚ

Οι διοργανωτές της φετινής Ποδηλατοπορείας επισημαίνουν πως οιΔήμοι έχουν πια στη διάθεσή τους όλα τα εργαλεία (προδιαγραφές ποδηλατοδρόμων από το Υπουργείο Μεταφορών, αναθεωρημένος ΚΟΚ με σήματα για το ποδήλατο). Έχουν ακόμη και τα χρήματα! Στους κλειστούς λογαριασμούς 162 Δήμων υπάρχουν κονδύλια από το Πράσινο Ταμείο για να εκπονήσουν Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας ( Σ.Β.Α.Κ.).

Τα Σ.Β.Α.Κ., λένε, «δεν είναι απλά συγκοινωνιακές μελέτες ή σχέδια διαχείρισης της κυκλοφορίας των οχημάτων. Τα Σ.Β.Α.Κ. πρέπει να είναι συνολικά στρατηγικά σχέδια για την ικανοποίηση των αναγκών μετακίνησης (που υπάρχουν και που προβλέπονται) με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στα αστικά κέντρα».

Τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Σ.Β.Α.Κ.:

(α) Έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τα οχήματα,

(β) Θεωρούν σημαντικότερο να βελτιωθεί η προσβασιμότητα και η ποιότητα ζωής από το να διευκολυνθεί η κυκλοφορία και στάθμευση του μέγιστου αριθμού οχημάτων.

(γ) Βασίζονται σε συμμετοχικές διαδικασίες που εμπλέκουν όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και ομάδες πολιτών, μια καινούρια προσέγγιση για την ελληνική πραγματικότητα.

Κάθε Δήμος που εκπονεί Σ.Β.Α.Κ. υποχρεούται να καλέσει τις οργανώσεις πολιτών που δραστηριοποιούνται στα θέματα βιώσιμης κινητικότητας και να ακούσει τις απόψεις και τις προτάσεις τους, τις οποίες πρέπει να λάβει υπόψη στο τελικό σχέδιο.

«Αν αυτό δεν συμβεί, υπάρχει κίνδυνος να «βολευτούν» οι Δήμοι σε παλιά πρότυπα και νοοτροπίες, ξεχνώντας για μια ακόμη φορά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και «βαφτίζοντας» ως Σ.Β.Α.Κ. απλές κυκλοφοριακές μελέτες.

Γι αυτό, το σύνθημα της φετινής ποδηλατοπορείας είναι:

ΑΧ, Σ.Β.Α.Κ.!

Είναι στο χέρι μας (και στο πετάλι μας) να πρωταγωνιστήσουμε στη διαδικασία της εκπόνησης πραγματικά συμμετοχικών Σ.Β.Α.Κ. και να υποχρεώσουμε τις δημοτικές αρχές να εκπονήσουν σχέδια που θα προωθούν ένα καλύτερο μοντέλο μετακίνησης, προς όφελος όλων μας».

Οι ποδηλάτες διεκδικούμε τη δημιουργία ποδηλατόδρομων παντού. Οι πεζοί υποστηρίζουμε τους ποδηλάτες, γιατί οι ποδηλατόδρομοι ενθαρρύνουν έναν πιο υγιεινό και βιώσιμο τρόπο μετακίνησης. Κάθε ποδήλατο που κυκλοφορεί είναι ένα αυτοκίνητο λιγότερο – οτιδήποτε μειώνει την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων και τους ρύπους που παράγουν είναι προς όφελος όλων μας.Ενώνουμε λοιπόν τη φωνή μας για να κάνουμε τις πόλεις μας καλύτερες».

H διαδρομή της ποδηλατοπορείας στην Αθήνα:

Συγκέντρωση Ποδηλατών και Πεζών, Πεδίον του Αρεως στις 17.00

Περίπου στις 17.30, αναχώρηση για κυκλική διαδρομή Πατησίων-Σταδίου-Σύνταγμα-Χιλτον-Αμπελόκηποι-Αλεξάνδρας. Επιστροφή στο Πεδίο του Αρεως περίπου στις 18.30.

Πληροφορίες για την Ποδηλατοπορεία και τα ραντεβού της κάθε πόλης:

www.podilates.gr/pp2018

Πληροφορίες για τις δράσεις πεζών στα πλαίσια της Ποδηλατοπορείας:

https://mamastodromo.blogspot.gr/