Οι δημοτικές αρχές ανά την Ευρώπη έχουν αντιληφθεί εδώ και χρόνια τη σημασία του ποδηλάτου για το περιβάλλον και την υγεία και το εντάσσουν συστηματικά στις πόλεις τους. Εδώ; Γίνονται κάποια βήματα αλλά μικρά και λιγοστά. Εντούτοις, και στη χώρα μας υπάρχει πληθώρα προτάσεων αλλά και ειδικοί τους οποίους οι Δήμαρχοί μας μπορούν να συμβουλευτούν για να προωθήσουν έργα για το ποδήλατο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το διαδικτυακό βιβλίο «Ποδήλατο στις Ελληνικές Πόλεις» – Προτάσεις προς τις δημοτικές αρχές».

Όπως μαρτυρά και το τίτλος του απευθύνεται στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις της Ελλάδας με στόχο την ένταξη του ποδηλάτου και των βιώσιμων τρόπων μετακίνησης στο αστικό περιβάλλον. Συγγραφείς είναι δύο άνθρωποι που έχουν αφιερώσει την επιστήμη τους στην προώθηση του ποδηλάτου. Ο Θάνος Βλαστός, Καθηγητής ΕΜΠ, Συγκοινωνιολόγος – Πολεοδόμος και ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, Δρ. Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος Ε.Μ.Π.. Βασικά στελέχη και οι δυο τους της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ.

Το βιβλίο δίνει όλες τις πληροφορίες στους δημοτικούς άρχοντες για τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να κάνουν προκειμένου να ξεκινήσουν υποδομές και έργα για το ποδήλατο. Στις 84 σελίδες του υπάρχουν τα πάντα. Από το πώς μπορούν να προετοιμαστούν και να εξασφαλίσουν πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πώς μπορούν να συνεργαστούν με τα ελληνικά πανεπιστήμια μέχρι τις καμπάνιες ενημέρωσης για το ποδήλατο που μπορούν να «τρέξουν». Υπάρχουν προτάσεις για τα βασικά έργα και τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνουν για να μεταμορφώσουν τις πόλεις τους σε…ποδηλατουπόλεις. Προτείνονται ακόμη θεματικές εκστρατείες τις οποίες θα μπορούσε να υλοποιήσει ένας δήμος όπως «Ποδήλατο και υγεία», «Ποδήλατο και μετακινήσεις για ψώνια» με στόχο την ενθάρρυνση για πετάλι.

Συνεπώς δικαιολογίες πλέον δεν υπάρχουν. Οι δημοτικές αρχές έχουν στα χέρια τους έναν πολύ χρήσιμο οδηγό, έναν «μπούσουλα» ώστε να ξεκινήσουν έργα για το ποδήλατο.

Μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο εδώ.

Την επιμέλεια έκδοσης του βιβλίου έχει ο Σπύρος Παπαγεωργίου. Η συγγραφή και έκδοση του εγχειριδίου «Ποδήλατο στις Ελληνικές Πόλεις – Προτάσεις προς τις Δημοτικές Αρχές», αποτελεί χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση. Εκδότης του βιβλίου είναι η νεοσύστατη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Πόλεις για Ποδήλατο – Δίκτυο για το ποδήλατο στις ελληνικές πόλεις», Cities for Cycling www.citiesforcycling.gr.

«ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ»πεταλάρουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: