Η χώρα μας μπαίνει δυναμικά – μολονότι καθυστερημένα – στον χώρο του ποδηλατικού τουρισμού. Από την αρχή του χρόνου έως σήμερα 40 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα έχουν αποκτήσει το σήμα «Bike Friendly Hotel».

Πρόκειται για την προσπάθεια που ξεκίνησε τον Ιανουάριο η αστική μή κερδοσκοπική εταιρεία ΝΑΤΤΟΥΡ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.). «Οι πολυάριθμες και πολύ όμορφες διαδρομές στη φύση και στις πόλεις που προσφέρει η Ελλάδα την καθιστούν ιδανική για τους λάτρεις της ποδηλασίας. Το ευνοϊκό της κλίμα με ηλιοφάνεια και χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να την επισκεφθεί και να περιηγηθεί με το ποδήλατο του όλους τους μήνες του χρόνου» σημειώνουν οι υπεύθυνοι της ΝΑΤΤΟΥΡ.

Το label «Bike Friendly Hotel» σημαίνει ότι στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες των ξενοδοχείων θα παρέχονται μία σειρά από διευκολύνσεις γύρω από το ποδήλατο. Θα προσφέρονται ποδήλατα προκειμένου οι ένοικοι να περιηγηθούν στην πόλη ή σε μία παραλία. Θα δίνονται χάρτες και προτεινόμενες διαδρομές φιλικές στο πετάλι, ενώ θα υπάρχει συνεργασία με καταστήματα ενοικίασης ποδηλάτων. Αν αναλογιστεί κανείς ότι δεκάδες χιλιάδες τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα είναι εξοικειωμένοι με το ποδήλατο και θα ήθελαν να δουν για παράδειγμα την Αθήνα κάνοντας πετάλι τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό πως το σήμα κάνει ακόμη πιο ελκυστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

«Το ενδιαφέρον για την απόκτηση του σήματος είναι πολύ μεγάλο και μάλιστα απ’ όλη την Ελλάδα και από καταλύματα όλων των κατηγοριών» τονίζει στις «Ορθοπεταλιές» και τα «ΝΕΑ» η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ΝΑΤΤΟΥΡ Βίκυ Καραντζαβέλου. Όπως εξηγεί, «ξεκινώντας αυτή την προσπάθεια είχαμε την εντύπωση πως το ενδιαφέρον για το σήμα Bike Friendly Hotel θα ήταν μόνο από τα μικρά καταλύματα που έχουν τα χαρακτηριστικά του εναλλακτικού τουρισμού. Κι όμως, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Το πρώτο ξενοδοχείο ήταν το Porto Carras στη Χαλκιδική. Aκολούθησε το Costa Navarino. Eίναι δηλαδή αρκετά τα πεντάστερα ξενοδοχεία που έχουν αποκτήσει το σήμα».

Μερικές από τις πόλεις στις οποίες υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά στο ποδήλατο είναι η Αθήνα, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Ιεράπετρα, η Κως, το Ναύπλιο.

Ξενοδοχείο στο Κέντρο της Αθήνας που έχει πάρει το σήμα και προσφέρει ποδήλατα

στους τουρίστες προκειμένου να κάνουν πετάλι στην Πρωτεύουσα.

Οι Έλληνες ξενοδόχοι και γενικώς οι άνθρωποι στον τομέα του τουρισμού στην χώρα μας θα πρέπει να καταλάβουν – υπογραμμίζει η κ.Καραντζαβέλου – πως οι τουρίστες που επιθυμούν να κάνουν ποδήλατο στις διακοπές δεν είναι απαραίτητα μόνο οι…backpackers. «Στο εξωτερικό η μετακίνηση με ποδήλατο είναι καθημερινότητα. Μητέρες πάνε με το ποδήλατο τα παιδιά τους στο σχολεία. Πολίτες μετακινούνται με πετάλι για να ψωνίσουν. Συνεπώς δεν τους είναι περίεργο να έχουν ένα ποδήλατο και στις διακοπές τους. Μία οικογένεια τουριστών είναι πολύ πιθανόν να θέλει να κάνει μία εξόρμηση με το ποδήλατο για να δει τα αξιοθέατα σε μία ελληνική πόλη ή απλώς για να βολτάρει. Άλλωστε, δίνοντας σ’ έναν τουρίστα τη δυνατότητα να κινηθεί με το ποδήλατο αντί με το αυτοκίνητο ή με τη μηχανή βοηθάμε και το περιβάλλον. Πρέπει λοιπόν να μπούμε στο μυαλό του τουρίστα».

Ο χάρτης με τα ξενοδοχεία που είναι φιλικά στο ποδήλατο

Το σήμα «Bike Friendly Hotel» το οποίο διαθέτουν 40 ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Για την κ.Καραντζαβέλου ο αριθμός των 40 ξενοδοχείων που έχουν αποκτήσει το σήμα δεν είναι κακή επίδοση. «Σκεφτείτε ότι στις Κάτω Χώρες ανάλογο σήμα για το ποδήλατο έχουν περίπου 120 ξενοδοχεία». Στόχος είναι πάντως έως το τέλος του χρόνου το σήμα Bike Friendly Hotel να βρίσκεται κολλημένο σε 100 ξενοδοχεία.

O Ποδηλατικός τουρισμός συμβάλλει στην άμβλυνση της εποχικότητας

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην άμβλυνση της εποχικότητας, δηλαδή στην επέκταση της τουριστικής περιόδου επισημαίνει η κ.Καραντζαβέλου. Από την πλειάδα των προϊόντων που προτείνονται για την άμβλυνση της εποχικότητας – λέει – τα περισσότερα, είτε απαιτούν μεγάλες επενδύσεις, είτε μια σειρά άλλων λόγων δεν επιτρέπει την ανάπτυξή τους. «Έτσι, έρχεται πλέον η στιγμή να δούμε τον ποδηλατικό τουρισμό. Το ποδήλατο είναι μια δραστηριότητα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα εισοδήματα. Είναι φιλικό προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα γυμνάζει. Άρα «συμφέρει».

Το τουριστικό προϊόν μπορεί να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό, όλους τους μήνες του χρόνου με τη

βοήθεια του ποδηλάτου

Η ερασιτεχνική ποδηλασία είναι πολύ ανεπτυγμένη στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, όπου υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες clubs με εκατομμύρια μέλη. Οι ποδηλάτες προτιμούν τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες, όχι το κατακαλόκαιρο, Δυστυχώς, απειροελάχιστοι έρχονται στη χώρα μας.

Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρόν. Η απαιτούμενη επένδυση από πλευράς προορισμών και επιχειρήσεων είναι ελάχιστη και, με πολύ μεγάλη διαφορά μικρότερη, συγκρινόμενη με οποιαδήποτε άλλη μορφή τουρισμού. Το πρώτο βήμα έγινε. Τα bike friendly hotels ξεκίνησαν. Από δω και μπρος λοιπόν, ας κάνουμε όλοι μαζί πετάλι».

Τα 6 βασικά κριτήρια για την απόκτηση του label

1.Χάρτης περιοχής που τονίζει προτεινόμενες διαδρομές φιλικές στο Ποδήλατο, σε Έντυπη ή Ηλεκτρονική μορφή/ Δωρεάν υπηρεσία

2. Κλειστός χώρος για ασφαλή αποθήκευση ποδηλάτων κατά τη Διανυκτέρευση ή 24 ωρη λειτουργία της υποδοχής ή συνεργασία με αποθηκευτικό χώρο / υπηρεσίες καθαριοτητας ποδηλάτου

3. Διαθεσιμότητα Σετ Εργαλείων Ποδηλάτων . Δωρεάν υπηρεσία προς τους Ποδηλάτες.

4. Πλυντήριο Στεγνωτήριο Ρούχων Αυθημερόν. Χρέωση σύμφωνα με την πολιτική του κάθε ξενοδοχείου.

5. Συνεργασία με Κατάστημα Ενοικίασης & Επισκευής Ποδηλατών ή δυνατότητα ενοικίασης από το Δήμο ή σύστημα Bike Sharing

6. Δυνατότητα κράτησης έστω και μίας μόνο Διανυκτέρευσης ανά Ποδηλάτη( σε περίπτωση που ταξιδεύουν με το ποδήλατο τους).

«ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ» πεταλάρουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: